Dorostence vychytal Čiliak

B r n o - Dorost: HC Kometa Brno - HC Lasselsberger Plzeň 1:0. Za výhru mohou brněnští dorostenci děkovat hlavně svému brankáři, Markovi Čiliakovi, který svým skvělým výkonem zajistil těsnou výhru a zároveň vychytal svoji první letošní nulu. Slova chvály pro něj našel i trenér Plzně, mistr světa, Jiří Kučera. Hosté se bez dvojice útočníků Stránský-Kubalík nedokázali prosadit, přestože většinu zápasu byli aktivnější.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

1:0
1:0, 0:0, 0:0

Branky a nahrávky: 3. Reschowský (Krejčí). Rozhodčí: Blecha - Doležálek, Pelikán. Vyloučení: 9:10, navíc Kún (Kometa), Špiler a Besonov (Plzeň) 10 minut. Bez využití. Diváci: 51.

HC Kometa Brno

Čiliak - Kousalík, Kún, Reschowský, Vozdecký, Hájek, Korvas - Krejčí, Vincour, Mikule - Chládek, Hrstka, Brzobohatý - Tomis, Grmela, Vopálka - Zima

HC Škoda Plzeň

Francouz - Špiler, Pour, Hucl, Boháč, Zeman, Rutta - Lev, Pitule, Pejchar - Trojan, Kovář, Besonov - Novák, Šimek, Petr - Urbánek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 23 1 22 95,65 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vladimír Bessonov 0 0 0 0 10
Dominik Boháč 0 0 0 0 2
Jan Hucl 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 2
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Karel Novák 0 0 0 0 4
Tomáš Pejchar 0 0 0 -1 0
Adam Petr 0 0 0 -1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 4
Josef Pour 0 0 0 0 4
Jan Rutta 0 0 0 -1 0
Martin Šimek 0 0 0 0 0
Radek Špiler 0 0 0 0 10
Martin Trojan 0 0 0 0 2
Tomáš Urbánek 0 0 0 -1 0
Petr Zeman 0 0 0 -1 0

komentář

První třetina začala aktivně z obou stran, ale z gólu se radovala Kometa. Střílenou přihrávku Krejčího srazil Francouz, hájící branku Plzně, před najíždějícího Reschowského a ten prudkou ranou zavěsil pod víko – 1:0. A Kometa byla stále při chuti. Do pěkné samostatné šance se dostal Vopálka, vystřelit však už nestačil, vzápětí Vozdecký pálil nad. Stupňující tlak byl přibržděn dvojnásobným oslabením, z něhož však Plzenští nevytěžili, až na pár střel, se kterými si poradil, s přehledem chytající, Čiliak, nic. Po chvíli se do stejné početní výhody 5 na 3 dostala Kometa, jenže výsledek byl stejný. Vyniknout tak mohl pouze odvážný pád do střely, kterým se prezentoval plzeňský Pitule. Puk, odražený od jeho chráničů, orazítkoval strop haly.

Prostřední část hry se už nesla jasně v režii Plzně. Její hráči uzamkli Kometu v jejím obranném pásmu a nebezpečně ohrožovali Čiliaka ze všech pozic, ale ten svoji klec uhájil. Zuby si na něm vylámali Urbánek, Šimek a hned dvakrát Besonov. Pochytal i nájezd dua Besonov - Novák a posléze střelu Pituleho. Kometa se k vážnějšímu ohrožení plzeňské branky dostala pouze při náhlém výpadu a hostující Zeman si málem sklepl puk do vlastní branky a pak, když se až před Francouze probil Grmela, za což si od celé plzeňské pětky vysloužil několik "přátelských žduchanců", při kterých si nejaktivněji počínal Kovář. Odměnou mu byl nejen dvouminutový trest, ale i nechtěné sražení na led od jednoho z čárových sudích.

Poslední třetina se nesla v duchu té předchozí. Kometa zoufale bránila, Plzeň vrhala všechny své síly do útoku. Čiliak musel často zachraňovat na poslední chvíli. Plzeň na něj stále nemohla najít účinný recept a sama se několikrát připravila o možnost přesilovky svoji nedisciplinovaností. Zvláště nesportovní gesto Besonova, když udeřil hokejkou do branky, při signalizovaném vyloučení jednoho z brněnských hráčů, bylo nepochopitelné. S přibývajícím časem se už na plzeňské hokejky snášela nervozita a zmizela i možnost power-play, když minutu před koncem odešel rovnou do šatny Špiler, po naražení, jednoho ze soupeřů, na hrazení. Ještě zvýšit vedení měli možnost Vincour nebo Reschowský. Skóre se však již nezměnilo a Kometa si mohla připsat další výhru, i když nutno podotknout, že prohrál, dnes skoro po celý zápas, lepší tým.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (trenér HC Lasselsberger Plzeň): „Dostali jsme příliš brzy gól, na který jsme, i přes množství šancí, nedokázali odpovědět. Domácím výborně zachytal brankář a bez vstřelené branky se vyhrát nedá."