Dva dny, dva zápasy, dvě výhry

Junioři: Lasselsberger Plzeň – Slezan Opava 3:2. Na domácích hráčích bylo od začátku vidět, že hrají již druhý zápas během necelých 24 hodin. Hosté z Opavy byli v utkání po většinu času aktivnější, ale k vítězství to nestačilo. Petr Jindra prokázal v koncovce dostatek důrazu a svými dvěma góly zápas nejprve vyrovnal a poté otočil vývoj ve prospěch domácích.

HC Škoda Plzeň - HC Slezan Opava

3:2
0:1, 2:1, 1:0

Branky a nahrávky: 24. Holub (Benedikt), 40. Jindra, 51. Jindra (Kubalík) – 5. Polok (Herman), 35. Chalupa (Weiss, Černý). Rozhodčí: Svoboda – Český, Vavruška. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. Střely na branku: 12:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

HC Škoda Plzeň

Štelmach – Gajda, Štich, Kašpar, Heršálek, Kořínek, Černý – Holub, Holý, Kepl – Heřman, Setikovský, Hajšman – Hobl, Kubalík, Benedikt – Šlauf, Jindra

HC Slezan Opava

Krejčí - Kokavec, Plachký, Tichý, Vrabel, Huska, Trefil – Černý, Chalupa, Weiss – Herman, Tůma, Polok – Fuks, Kříž, Kocián - Jurdič

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Antonín Štelmach 60 32 2 30 93,75 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jiří Benedikt 0 1 1 0 0
Lubomír Černý 0 0 0 1 2
Milan Gajda 0 0 0 1 0
Václav Hajšman 0 0 0 0 2
Luboš Heršálek 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 4
Jaroslav Hobl 0 0 0 0 0
Lukáš Holub 1 0 1 1 0
Martin Holý 0 0 0 1 0
Petr Jindra 2 0 2 2 0
Jan Kašpar 0 0 0 0 0
Richard Kepl 0 0 0 0 2
Jakub Kořínek 0 0 0 1 2
Tomáš Kubalík 0 1 1 1 0
Jan Setikovský 0 0 0 0 0
Jiří Šlauf 0 0 0 1 0
David Štich 0 0 0 1 4

komentář

Hosté byli již od začátku první třetiny aktivnější. Ve třetí minutě se Kříž málem dostal k dorážce do odkryté branky po nahození od modré čáry. O dvě minuty později se již ale hosté dočkali. Na modré čáře propadl Černý a Herman se skórujícím Polokem sehráli situaci 2 na 1 ukázkově. Štelmach neměl proti střele pod víko po křížné přihrávce šanci. 4:56 – 0:1. Tlak Opavy ještě zvýšilo vyloučení Černého v 7. minutě. Chalupa byl v brankovišti hodně důrazný, ale puk za Štelmacha neprotlačil. Domácí mohli kontrovat po skončení přesilovky brejkem Černého, který naskočil na led z trestné lavice, byl však podražený Plachým. Přesilovku si tedy zahráli pro změnu domácí, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Od 15. minuty hráli Západočeši opět v početní výhodě, ale ani tentokrát se jim nepovedlo zavřít Třinec v obranné třetině. Navíc se po vyrovnání počtu sil dostali hosté do dalšího přečíslení 2 na 1. Naštěstí pro domácí dostal Tůma přihrávku příliš blízko k brance a také kvůli faulu Heřmana se mu nepodařilo skórovat. V následné přesilovce si Opavští vytvořili mnoho slibných šancí, avšak Štelmach udržel výbornými zákroky domácí ve hře.

Do druhé třetiny nastoupil v modrobílých dresech úplně jiný tým. Domácí zvýšili pohyb a zatlačili hosty do defensivy. Za brankou se nakonec podařilo vybojovat puk Benediktovi a jeho přihrávku proměnil střelou mezi betony ve vyrovnávací gól Holub. 23:18 – 1:1. Obrátit průběh zápasu mohl ve 25. minutě Kepl, který objel branku a vybruslil si do dobré střelecké pozice. Trefil ale pouze připraveného gólmana Krejčího. Plzeňský útočník s extraligovými zkušenostmi svůj tým ve 30. minutě oslabil zbytečným faulem a Opava domácí málem potrestala. Po kombinaci celé přesilovkové pětky dostal ideální přihrávku před branku Tůma. Místo střely z první ale zvolil bekhendovou kličku, kterou Štelmach vystihl a sebral hostům téměř jistý gól. V oslabení zahrozil na druhé straně domácí Kubalík, avšak také on prováhal ideální okamžik pro střelu a svoji šanci utopil v kličkách. Od 33. minuty hráli domácí po faulu Šticha další oslabení a Opavští již tentokrát trestali. Po rychlé kombinaci celého útoku zakončoval sám před brankou Chalupa. 34:10 – 1:2. Domácí ale nesložili zbraně a ještě do konce třetiny stačil vyrovnat Jindra, který hodně důrazně protlačil do branky puk pod pravým betonem Krejčího. 39:04 – 2:2.

Do třetí třetiny vstoupili pro změnu aktivněji opět hosté a několikrát ohrozili plzeňskou branku. Ve 44. minutě tečoval těsně před Štelmachem Polok, plzeňský gólman ale nenechal mezi svými betony žádný prostor. Situace se pro domácí stala kritická v okamžiku, kdy Štich při plzeňském oslabení vyhodil puk ze třetiny rukou. Tento prohřešek proti pravidlům znamenal pro Plzeň 35 vteřin dvojnásobného oslabení. Domácí hráči díky vysokému nasazení a bojovnosti přesilovku ubránili a po značných zmatcích se nakonec osvobodili. Tlak hostů ale nepolevil ani po vyrovnání počtu hráčů na ledě. Z levého kruhu střílel nebezpečně Kokavec. Štelmach mu povyjetím z branky snížil střelecký úhel a nenechal opavského obránce skórovat. Domácí kouč si vzal oddychový čas, aby své mužstvo zklidnil a zkoncentroval. Tento tah se vyplatil. Jako blesk z čistého nebe přišla akce, kterou po levém křídle založil Kubalík, nahrál napravo Jindrovi a ten svým druhým gólem v zápase poslal domácí do vedení. 50:50 – 3:2. Největší šanci hostů ke srovnání promarnil v 52. minutě Kříž, ke kterému se dostal puk po chybě Kašpara. Kapitán Opavy mířil dobře pod horní tyčku, ale plzeňský brankář se štěstím jeho střelu vytěsnil lapačkou. Na druhé straně zahrozili v 57. minutě Heřman se Setikovským. Domácí pojali závěr utkání hodně aktivně a důrazným napadáním neumožnili hostům vzít si oddechový čas nebo odvolat brankáře. Opava se k ohrožení plzeňské branky již nedostala a body za vítězství zůstávají v Plzni. Severomoravanům nepomohlo ani to, že svého soupeře přestříleli v poměru 30:12.