Dorostenci i ze Sparty s vítězstvím

P r a h a - Dorost: HC Sparta Praha - HC Lasselsberger Plzeň 4:5. Nepříliš pohledný hokej, ovšem cenné tři body pro Plzeň přinesl duel dorostenecké extraligy mezi domácí Spartou a Západočechy. Sparťané se dostali již do dvoubrankového vedení, ovšem Plzeňáci náskok stáhli a v 60. minutě Tomáš Kubalík obětavě strhl výhru na stranu Lasselsbergeru, který si upevnil pozici v tabulce zaručující postup do play-off.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

4:5
2:2, 2:1, 0:2

Branky a nahrávky: 10. Pekárik (Pacovský, Chára), 14. Slaba, 23. Karpov (Kafka, Hanzl), 39. Pacovský - 4. Pitule (Novák), 12. Novák (Pitule), 40. Trojan (Stránský, Kubalík), 54. Novák (Stránský, Špiler), 60. Kubalík (Špiler). Vyloučení: 7:11 + Pekárik SPA 5 + do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 58. Střely na bránu: 31:35. Rozhodčí: Lacina - Ledinský, Zítková.

HC Sparta Praha

Michalec - Dvořák, Hanzl, Malý, Čížek, Vošmik, Vrána, Cicvárek, - Fiala, Kafka, Karpov, Pacovský, Pekárik, Forman, Slaba, Sladký, Chára

HC Škoda Plzeň

Francouz - Boháč, Pour, Rutta, Růžička, Zeman, Špiler, Holeček - Lev, Kubalík, Novák, Pánek, Stránský, Pitule, Trojan, Pejchar, Kovář, Jonák, Petr

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 31 4 27 87,10 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 1 0
Jan Kovář 0 0 0 -1 2
Tomáš Kubalík 1 1 2 1 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 2
Karel Novák 2 1 3 0 2
Tomáš Pejchar 0 0 0 0 0
Adam Petr 0 0 0 -1 0
Tomáš Pitule 1 1 2 -1 0
Josef Pour 0 0 0 1 4
Jan Rutta 0 0 0 -2 0
Dan Růžička 0 0 0 -1 0
Jan Stránský 0 2 2 3 4
Radek Špiler 0 2 2 1 2
Martin Trojan 1 0 1 2 4
Petr Zeman 0 0 0 -1 2

komentář

Od samého úvodu bylo jasné, že oba soupeři si nic nedarují. Rychlý hokej přinesl v první třetině i hodně branek. Ve 4. minutě při přesilové hře se trefil hostující Tomáš Pitule0:1. To probudilo Spartu k útočnější hře, nejprve v 7. minutě netrefil odkrytou branku Martin Fiala, ale o tři minuty později už se domácí nemýlili. Trefil se Ondřej Pekárik, jeho střela se do brány odrazila od tyčky – 1:1. O necelé dvě minuty později se vedení ujala znovu Plzeň, střela Karla Nováka se odrazila od zad brankáře Pavla Michalce do brány – 1:2. Záhy Sparta srovnala. Ve 14. minutě chybovala obrana Plzně ve vlastní přesilové hře a Jan Slaba se zmocnil puku, položil si brankáře a bez problémů skóroval – 2:2. Konec třetiny nebyl šťastný pro útočníka domácích Pekárika, který za bránou Plzně zezadu narazil na mantinel protihráče, který po jeho zákroku ležel otřesen na ledě. V čase 17:19 dostal Pekárik 5 + do konce utkání a bohužel se podobné scény v zápase ještě opakovaly.

Do druhé třetiny vstoupila lépe Sparta, hra čtyři na čtyři jí svědčila. Ve 23. minutě ujel po křídle Petr Kafka a poslal prudkou přihrávku před bránu, tam dojížděl Tomáš Karpov a z první poslal puk za záda Pavla Francouze – 3:2. V utkání se kupily nepřesnosti a zbytečné chyby na obou stranách. Ve 28. minutě při přesilové hře chybovala obrana Sparty a kapitán hostí Karel Novák ujížděl sám na Michalce. Netrefil branku a puk, který se od zadního mantinelu vrátil před bránu, také neskončil v brance. V utkání si ani jeden ze soupeřů nevytvořil souvislejší tlak, spíš jen ojedinělé akce končily brankou. Ve 39. minutě vystřelil Dominik Pacovský zpoza obránce, jinak výborně chytající Francouz puk neviděl a Sparta vedla o dvě branky – 4:2. Plzeň odpověděla za padesát vteřin. Hosté jeli tři na dva, Michalec zbrzdil křižnou přihrávku těsně před brankovištěm, ale nejrychleji se k puku dostal Martin Trojan a poslal kotouč do brány – 4:3.

Na začátku třetí třetiny hrála Sparta minutu a šest vteřin přesilovku pět na tři. Ale místo vypracované šance se zbytečným faulem také oslabila. Pak měla šanci stejné přesilovky i Plzeň, ale pouhých 6 vteřin. Urputný hokej nepřinesl mnoho vyložených šancí a ještě méně pohledných akcí. V 50. minutě hrála Sparta další přesilovku pět na tři, ale znovu bez výraznější kombinace. Na to reagovala Plzeň vysokým nasazením a bojovností. V 54. minutě ujel po křídle Novák a poslal puk ke vzdálenější tyči – 4:4. Plzeň vyrovnáním získala i sílu a 21 vteřin před koncem, se zmocnil puku Tomáš Kubalík, přes obránce si nabruslil před branku Sparty. Jeho střelu Michalec kryl, ale Kubalík v pádu došťouchl puk za brankovou čáru, a Plzeň tak zvítězila nad Spartou 5:4.

Ohlasy trenérů

Karel Holý (Sparta): "V chaotickém utkání jsme hráli špatně. Pět hráčů nastoupilo po nemoci, sehráli těžká utkání ve čtvrtek v sobotu a dnes. Na marodce máme stále asi pět hráčů. Ale pokazili jsme si to sami špatnou hrou, hloupostí a nedisciplinovaností."

Jiří Kučera (Plzeň): "Vyrovnaný zápas jsme strhli na svou stranu ve třetí třetině. Utkání rozhodl náš šťastný gól v závěru. Jsem spokojen, ze jsme zápas otočili a vezeme ze Sparty dva důležité body."