Junioři body z Karlových Varů nepřivezli

K a r l o v y V a r y - Junioři: HC Energie Karlovy Vary - HC Lasselsberger Plzeň 3:1. Západočeské derby juniorské extraligy přineslo boj o čtyři body. Doposud ztrácela Energie na postupovou příčku dva body kvůli menšímu počtu vstřelených branek, proto byl pro Karlovy Vary dnešní duel veledůležitý v boji o play-off. Domácí vykročili výhře naproti již v sedmé minutě, když plzeňského brankáře Štelmacha prostřelil Petr Gasparik. Když se tentýž hráč trefil ve druhé části znovu, ještě v té době netušil, že jeho branka bude vítězná. Za hosty stačil pouze zkorigovat čestným úspěchem při vlastním oslabení Martin Heřman. Karlovarští si tak připisují velecenné dva body do extraligové tabulky za výhru 3:1.

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň

3:1
1:0, 1:0, 1:1

Branky a nahrávky: 8. Gasparik (Zaťovič), 33. Gasparik (Kuběna), 45. Brňák (Zaťovič) - 55. Heřman. Vyloučení: 10:10, navíc Bušta (K. Vary) 5 minut a do konce utkání a Kepl (Plzeň) 10 minut. Bez využití. V oslabení: 1:1. Diváci: 50. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

HC Energie Karlovy Vary

Jakubal - Brňák, Satora, Mašek, Boguský, Karpíšek, Schmidt, Zmeškal - Bušta, Kuběna, Sláma, Gasparik, Zucker, Jakub Bauer, Budínský, Hamerle, Smolík, Sedláček, Zaťovič, Šnajdr

HC Škoda Plzeň

Štelmach - Pulpán, Kořínek, Krajčík, Kašpar, Gajda, Černý - Holý, Kepl, Holub, Stránský, Heřman, Freiberg, Kocman, Setikovský, Hobl, Jindra, Sýkora

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Antonín Štelmach 60 34 3 31 91,18 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Lubomír Černý 0 0 0 -1 0
Petr Freiberg 0 0 0 -1 2
Milan Gajda 0 0 0 0 2
Martin Heřman 1 0 1 0 0
Jaroslav Hobl 0 0 0 0 2
Lukáš Holub 0 0 0 -1 0
Martin Holý 0 0 0 -1 2
Petr Jindra 0 0 0 0 2
Jan Kašpar 0 0 0 -1 2
Richard Kepl 0 0 0 -2 14
Jakub Kocman 0 0 0 0 0
Jakub Kořínek 0 0 0 -1 0
Kristián Krajčík 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 0
Jan Setikovský 0 0 0 -1 2
Jan Stránský 0 0 0 -1 0
Miloš Sýkora 0 0 0 0 0

komentář

První šanci zápasu si vytvořili hosté, konkrétně to byl ve 4. minutě obránce Pulpán, když se neúspěšně pokoušel od modré překonat domácího brankáře Jakubala. O dvě minuty později měli šance hostující Kocman s Freibergem, ale na gólmana Energie nevyzráli. V téže minutě byl vyloučen domácí útočník Budínský za hákování, ale byli to paradoxně právě karlovarští hráči, kteří skórovali. Po akci dva na jednoho přesně mířil Petr Gasparik, když nedal hostujícímu Štelmachovi šanci a napálil puk přímo pod horní tyč. Asistoval mu Zaťovič. Hosté se po zbývající dobu přesilové hry pouze trápili. V 9. minutě se řítili na jednoho obránce z trestné lavice navrátivší se Budínský a Bušta. Druhý jmenovaný však trefil pouze dobře postaveného brankáře Plzně. Ve 12. minutě nebezpečně pálil od modré Setikovský, ale Jakubal se překonat nenechal. Ve 14. minutě byli vyloučeni hned tři hráči, dva na straně domácích a jeden na straně hostů. V přesilové hře měl nejblíže ke skórování obránce Krajčík, který pálil dvakrát od modré, ale Jakubal si vždy dokázal poradit. Konec první části přinesl nepříliš pohledný hokej, obě mužstva nebyla příliš přesná v přihrávkách, natož v koncovkách. Po dvaceti minutách tak domácí Energie vedla na Lasselsbergerem 1:0.

Na začátku druhé části měl vyloženou šanci Setikovský, ale z bezprostřední blízkosti trefil pouze hruď brankáře Jakubala. Ve 27. minutě se po chybě Štelmacha ocitl v obrovské šanci domácí Jakub Bauer, ale hostující gólman stačil svoji chybu napravit. O minutu později pálil z levého kruhu hostující Freiberg, ale minul. V téže minutě si opět Freiberg vytvořil šanci, ale následná střela po Kořínkově přihrávce mu vůbec nesedla. Jakubal tak v pohodě uklidil kotouč do své lapačky. Ve 32. minutě si zpoza branky vyjel karlovarský útočník Budínský, ale svou bekhendovou střelou trefil pouze brankáře Štelmacha. V čase 32:58 se opět radoval domácí útočník Petr Gasparik, když po přihrávce Pavla Kuběny překonal plzeňského gólmana podruhé. Karlovarští se dostali do ráže a začali gradovat své tempo. Ve 35. minutě pálil z mezikruží bek Schmidt, ale Štelmach se blýskl famózním semaforem. O několik vteřin nato dorážel Maškovu střelu od modré Boguský, ale hostující brankář zázračně na brankové čáře puk vykopl. O minutu později vyfasoval domácí Bušta osobní trest 5 minut a do konce utkání, ale hosté tuto dlouho přesilovou hru nezužitkovali. Po čtyřiceti minutách vedly Karlovy Vary nad Plzní 2:0.

Ve třetí třetině měl první příležitost domácí Gasparik, ale z pravého kruhu pálil těsně mimo. Ve 44. minutě se v obrovské šanci zjevili Budínský a Zucker, ale Štelmach se opět ukázal v dobrém světle a jejich šance zlikvidoval. V čase 44:44 však nestačil na teč Tomáše Brňáka, který srazil střelu Martina Zaťoviče. Plzeň si od toho času začala vytvářet pořádný tlak, ale karlovarská obrana v čele s Pavlem Jakubalem v brance byla bezchybná. V 54. minutě byl vyloučen hostující Freiberg za hrubost, a domácí tak dostali šanci vstřelit další branku. V čase 54:19 se však na modré po chybě jednoho z obránců zmocnil kotouče Martin Heřman a ujel a blafákem do bekhendu překonal Jakubala. V 56. minutě se do samostatného úniku dostal Hobl, ale domácí brankář tentokráte odolal. Dvě minuty před koncem zápasu se v šanci ocitl domácí bek Boguský, ale jeho bombu od modré skvěle vytěsnil Štelmach lapačkou. Domácí se urputně bránili a nepouštěli hosty do svého obranného pásma, proto hosté ani nemohli odvolat Štelmacha z branky. Několik vteřin před závěrečným hvizdem měli šance hostující Gajda s Freibergem, ale Jakubal se již překonat nenechal.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik, trenér HC Energie Karlovy Vary: "Obrovská bojovnost, všichni makali na sto procent, musím je pochválit. Dnes jsme byli všichni odhodlaní v západočeském derby vyhrát a celý zápas jsme k tomu směřovali. Nakonec se nám to povedlo. I když Plzeň necelých šest minut před koncem snížila na 3:1, nevěřil jsem tomu, že by se zápas mohl ještě zvrátit."

Jindřich Setikovský, trenér HC Lasselsberger Plzeň: "Musím soupeři pogratulovat k vítězství, ale myslím si, že jsme celý zápas byli lepší, a že jsme měli víc šancí. Hokej se ale hraje na góly, které bohužel dávali domácí a díky nim i zaslouženě vyhráli."