KLA - PLZ 1:3 - Plzeň prolomila prokletí z ledu soupeřů

K l a d n o - Plzeň popré v letošní sezóně dokázala bodovat na ledě soupeře. Povedlo se ji to na Kladně, kde se jí podařilo pohlídat úvod utkání. V 17. minutě prostřelil Cartelli Orcta a dostal Plzeň do vedení. Půl minuty před koncem druhé třetiny při signalizovaném vyloučení domácích zvýšil Šindel vedení, když doklepl do prázdné branky puk. Domácí se ve třetí třetině pokusili zdramatizovat zápas, když kontaktní branku vstřelil ve vlastním oslabení Gardoň, ale vzápětí Trnka pojistil gólem skóre na konečných 3:1 pro Plzeň.

Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň

1:3
0:1, 0:1, 0:0

Branky a nahrávky: 52. Gardoň (Bílek) - 17. Cartelli (Matějovský), 40. Šindel (Král), 53. Trnka (Král). Rozhodčí: Husička - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 6:11, navíc Orct - Šaffer oba 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 3163. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Rytíři Kladno

Orct - Ševc, Zeman, Pavlas, M. Štěpánek, L. Procházka, Hájek - Frolík, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Hluchý - M. Havel, Kalla, Kuchler - Čurilla, Jaroš, Diviš.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Trnka, Cartelli, Malinský, Derner, Mazanec - A. Padělek, Král, Adamský - Zelenka, Rataj, Matějovský - J. Heřman, Šindel, Šaffer - Důras, Kepl, Ludvík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 47 1 46 97,87 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 0 0 0 0
Mario Cartelli 1 0 1 1 0
Lukáš Derner 0 0 0 -1 2
Michal Důras 0 0 0 -1 2
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Richard Kepl 0 0 0 0 0
Richard Král 0 2 2 0 0
David Ludvík 0 0 0 0 0
Jiří Malinský 0 0 0 0 2
Radek Matějovský 0 1 1 1 2
David Mazanec 0 0 0 -1 0
Aleš Padělek 0 0 0 0 2
Igor Rataj 0 0 0 0 0
Adam Šaffer 0 0 0 -1 16
Jakub Šindel 1 0 1 1 0
Pavel Trnka 1 0 1 1 4
Milan Vobořil 0 0 0 0 2
Jiří Zelenka 0 0 0 1 2

komentář

Plzeň se poučila z posledních zápasů konaných na soupeřově ledě a nedovolila hned v úvodních minutách dát svému soupeři možnost přesilové hry. Do utkání Západočeši vstoupili s velkou jistotou a hned v první minutě si vypracovali velkou příležitost. Adamský s Králem se rozjeli do přečíslení dva na jednoho. Adamský vystřelil, ale Orct jeho pokus vyrazil před dorážejícího Padělka. Tomu se však nepodařilo kladenského brankáře překonat. Překonal jej ale Mario Cartelii, jemuž Matějovský přihrál puk, který vybojoval v rohu kluziště. Plzeňský zadák si povyjel od modré směrem k Orctovi a svižnou střelou tahem trefil levý horní růžek gólmanovy svatyně. Ještě před skončením první třetiny mohl zvýšit Král, jenž stál u odkryté branky, ale přihrávku na něj zblokoval Hájek.

Do druhé třetiny vstoupilo odvážněji Kladno. Hned v prvních sekundách vyslali střelu na Málka Patera a posléze i Frolík. Poté se Kladno na dlouhou dobu usadilo v plzeňském obranném pásmu, kde si navíc hostující Důras vykoledoval vyloučení a putoval na trestnou lavici. Plzeň ovšem oslabení precizně ubránila a nedala Kladnu větší vyloženou šanci. Při dalším vyloučení plzeňského hráče mohla Plzeň v oslabení zvýšit náskok, když Matějovský vyslal na Orcta prudkou střelu a ještě i dorážku. Domácí brankář však vyčaroval skvělý zákrok. Kladno se ovšem dále snažilo o vyrovnání. Důkazem toho byly dva pokusy Bílka. Po samostatné akci však na Málka nevyzrál a ani posléze jeho střela neprošla za Málkova záda. Hlavní sudí Husička měl necelou půlminutu před koncem zdviženou pravici a dával hostům výhodu. Signalizované vyloučení se však nekonalo, jelikož Plzeň výhodu využila. Richard Král vyslal střelu na Orcta a ta se odrazila k Jakubu Šindelovi, jemuž nedělalo problém doklepnout puk do prázdné branky.

Při vstupu do třetí třetiny Kladno ještě nesložilo své zbraně. Vypracovávalo si hodně šancí, mělo i přesilové hry, ale nevyužilo jich. Úspěch domácích přišel paradoxně až v oslabení. Bílek v plzeňské třetině získal puk, ke kterému se dostal Radek Gardoň a ten devět minut před koncem třetí třetiny zdramatizoval koncovku utkání. Plzeň ale nezahálela a ještě v té samé přesilové hře se opět dostala do dvoubrankového vedení. Pavel Trnka, jenž nastoupil po zranění k prvnímu zápasu, prostřelil Orcta. Ihned po Trnkově gólu vzplály emoce jak na ledě, tak v hledišti. Rozzlobený Orct neudržel nervy na uzdě a vyfasoval desetiminutovy trest. Pak Plzeň hrála údajně v šesti, čehož si ani jeden sudí nevšiml a jeden rozzlobený fanoušek neukázněně hodil na hrací plochu plastovou láhev, která trefila hlavního arbitra Husičku. Ten na chvíli upadl na led a poté pohrozil ukončením zápasu. Plzeň si pak už vedení pohlídala do konce utkání a nic na tom nezměnila ani power play domácích. Lasselsberger si tedy letos premiérově přiváží domů tři body za výhru.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): "Měli jsme ospalý začátek, ale od druhé třetiny jsme se dostávali poměrně často do šancí. Plzeň měla totiž hodně vyloučených, naše střelecká potence ale bohužel byla jalová. O osudu zápasu rozhodl druhý inkasovaný gól v druhé třetině těsně před odchodem do kabin. Přesilovky jsme nehráli dobře. Na obou našich formacích - Paterově i Gardonově - byla viditelná únava."

Radek Kampf (Plzeň): "Naši svěřenci předvedli velmi dobrý pohyb po celé hrací ploše, navíc jsme hráli velice obětavě. Byli jsme často v oslabení. Samostatnou kapitolou byl brankář Málek, který zachytal výborně a pomohlo mu i štěstí."