PLZ-VSE 5:3: Konečně tři body!

P l z e ň - Po sérii neúspěchů, která připravila o trenérské posty tandem Marek Sýkora a Radek Kampf, věřili plzeňští fanoušci konečně ve vítězství. Na západočeský led dorazila Vsetínská hokejová. Ihned od začátku začali domácí naplňovat roli favorita a kráčeli za úspěchem. Valaši se sice hned třikrát dokázali domácím přiblížit na dostřel jediné branky, modrobílí ale pokaždé nalezli odpověď. Noví lodivodi Jiří Kučera a František Černý tak své angažmá zahájili ziskem tří bodů.

HC Škoda Plzeň - VHK ROBE Vsetín

5:3
3:1, 0:1, 2:1

Branky a nahrávky: 2. Šindel (Adamský), 15. Cartelli (Pulpán), 20. Důras (Šindel), 46. Matějovský (Divíšek), 58. Zelenka (Cartelli) - 17. Hrabal (Kučný), 32. Berzins, 56. Rob (Ostrčil). Rozhodčí: Polák - Guth, Rittich. Vyloučení: 11:7, navíc Mazanec - Stantien 10 min. OT. Využití: 0:2. Diváci: 4 214. Střely na branku: 38:20. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Trnka, Cartelli, Pulpán, Nedoma, Mazanec, Derner, Malinský - Fabuš, Král, Šaffer - Zelenka, Divíšek, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Heřman, Kepl, Ludvík

VHK ROBE Vsetín

Štefl - Kučný, Hrabal, Bolf, Galvinš, Brincko, Stříteský, Ostrčil - D. Květoň, Stantien, Demel - Dubec, Sakrajda, Rob - Berzins, R. Hubáček, Sabol - Davídek, Škoda, Duba

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 31 3 28 90,32 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0 0
Mario Cartelli 1 1 2 2 2
Lukáš Derner 0 0 0 1 0
Tomáš Divíšek 0 1 1 2 0
Michal Důras 1 0 1 2 2
Peter Fabuš 0 0 0 0 0
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Richard Kepl 0 0 0 0 0
Richard Král 0 0 0 0 2
David Ludvík 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 1 0 1 2 0
David Mazanec 0 0 0 2 12
Milan Nedoma 0 0 0 1 6
Lukáš Pulpán 0 1 1 1 4
Adam Šaffer 0 0 0 0 2
Jakub Šindel 1 1 2 2 0
Pavel Trnka 0 0 0 1 2
Jiří Zelenka 1 0 1 2 0

komentář

Po špatném výkonu z televizního duelu v Karlových Varech nastoupila Plzeň do utkání proti Vsetínu jako vyměněná. Po změně jejích dvou lodivodů vstoupila do utkání velmi aktivně a už po minutě a půl se mohla radovat ze vstřelené branky. Vsetín chybně vyhazoval puk z obranné třetiny, zmocnil se jej Adamský, který přihrál do rohu na Jakuba Šindela, kterému cestou před vsetínskou branku nestál v cestě žádný protihráč, takže si v klidu dojel až před brankáře Štefla, kterého obalamutil střelou do horní části branky. V polovině první třetiny se dostal Richard Král až před vsetínskou branku, nahrál Fabušovi, který okamžitě vystřelil, ale jeho střela jen těsně minula vsetínskou klec. Po vyloučení Demela Plzeň dobře roztočila přesilovkové představení ve vsetínské třetině, ale hosté vzdorovali. Až když Demel vkročil na led, vstřelila Plzeň branku. Mario Cartelli mohutně napřáhl od modré a vyslal nechytatelnou bombu do vsetínské branky. Ihned po vstřelené brance zachytil Důras další vsetínskou chybnou rozehrávku, nahrál Šindelovi, který stál za vsetínskými obránci přímo před brankou. Mířil nad lapačku, ale Štefl jeho záměr vystihl. Ještě v první třetině Vsetín korigoval stav. Po vyloučení domácího Šaffera a Trnky se Vsetínu naskytla přesilová hra dvou mužů v poli po dobu 96 sekund. Netrvalo dlouho a Vsetín příležitost proměnil. Po usazení v plzeňské třetině si podél modré několikrát přihráli Kučný s Hrabalem. Nakonec Josef Hrabal se odhodlal ke střele a vyplatilo se mu to. Vstřelil kontaktní branku. Hosté se však neradovali příliš dlouho. Michal Důras se zmocnil puku v obranné třetině, projel s ním až do vsetínského pásma a po dvou kličkách vystřelil tahem. Brankář Štefl se mohl jen smutně ohlédnout na vlnící se síť jeho branky.

Po vstupu do druhé třetiny vstoupil Vsetín lépe a začal si vypracovávat více šancí. V polovině utkání opět vstřelil kontaktní branku. Hosté vyrazili do protiútoku. Armands Berzins, jenž přišel na Valašsko z lotyšské Rigy, vypálil na Málka. Plzeňský brankář jeho střelu sice vyrazil, ale před vracejícího se Pulpána, jenž nestačil vhodně uhnout a puk se od něj odrazil přímo do branky. Před koncem druhé třetiny se po vyloučení Hrabala a Galvinše naskytla Plzni přesilovka pět na tři po dobu 42 sekund. Plzeň si však nevypracovala žádnou vážnější šanci. Až když byl Vsetín ve čtyřech, vypálil Cartelli puk, který však trefil Šteflovu masku.

Ve 45. minutě se Richard Král nadechl k velkému sólu. Byl křižován vsetínským obráncem, kterého se zbavil, obkroužil celou vsetínskou branku a téměř se mu povedlo zasunout puk do prázdné klece. Jeho objetí branky bylo krátké. Ale pak se už Plzeň dočkala. Divíšek vystřelil a puk se odrazil přímo na hůl Radka Matějovského, jenž z blízka zamířil přímo pod břevno. Vsetín ale zbraně nesložil. Důkazem toho byla rána Davídka z mezikruží, po které měl Málek plné ruce práce. Necelých pět minut před koncem Vsetín ještě pořádně zdramatizoval vývoj utkání. Při přesilové hře napřáhl Luboš Rob. Jeho střela se odrazila od tyčky do branky. Plzeň však drama nehodlala připustit, na vsetínský gól reagovala stejným způsobem. Cartelli na vlastní modré vyslal Zelenku do akce jeden na jednoho. Ten situaci vyřešil ukázkově, když se zasekávačkou zbavil obránce, a pak měl již před sebou jen brankáře, kterého prostřelil. Tím zpečetil tolik vytoužené plzeňské vítězství.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (Plzeň): "První třetina byla z naší strany parádní. Ve druhé třetině nás bohužel Vsetín začal přehrávat a my můžeme děkovat gólmanu Málkovi, že nás výrazně podržel. Ve třetí části rozhodl až náš gól na 4:2. Musím ale pochválit Vsetín, jehož mladíci hráli opravdu dobře a utkání nám hodně znepříjemnili."

Rostislav Vlach (Vsetín): "Nám se zápas nepovedl. Poslední utkání máme problémy se sestavou, v kabině řádí viróza. Tři, čtyři hráči dnes hráli se sebezapřením. Nechci tím ale omlouvat náš výkon. Nebyl totiž vůbec dobrý. Možná to bylo naše nejhorší vystoupení v sezoně."