PLZ - ZNO 5:1 - Lasselsberger Orlům řádně přistřihl křídla!

P l z e ň - Po sobotní porážce ve Vítkovicích putovali hokejisté domácícho Lasselbergeru přes celou republiku domů, aby se hned další den utkali se Znojemskými orly. Únavné cestování nezanechalo na domácích žádné velké stopy. Hned od počátku Moravany řádně zmáčkli a rychle si vybudovali dvoubrankové vedení. Hosté sice dokázali v polovině utkání snížit, ale to bylo z jejich strany vše. Rozhodující direkt si modrobílí schovali na samý závěr druhého dějství, kdy v rozmezí šestačtyřiceti vteřin vsítili dvě branky. Hvězdou utkání byl obránce Mario Cartelli, který dvě branky vstřelil a na další přihrál.

HC Škoda Plzeň - Orli Znojmo

5:1
2:0, 2:1, 1:0

Branky a nahrávky: 3. Divíšek (Cartelli), 7. Adamský Šindel), 40. Důras (Šindel), 40. Cartelli (Divíšek), 46. Cartelli (Divíšek) - 30. Dopita (Vaškovič). Rozhodčí: Jebavý - Bádal, Kalivoda. Vyloučení: 10:11. Bez využití. Diváci: 4516. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.

HC Škoda Plzeň

Málek - Derner, Cartelli, Nedoma, Malinský, Pulpán, Mazanec, Trnka, Benák - Zelenka, Divíšek, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Fabuš, Král, Ludvík - A. Padělek, Heřman, Šaffer

Orli Znojmo

Trvaj - Bičánek, Němeček, Mojžíš, Jareš, Kotaška, Šmach, Chvátal, Čakajík - M. Růžička, Pucher, J. Svoboda - Erat, Dopita, Selingr - Plášek, Haman, Beroun - Vaškovič, Harand, V. Říha

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 35 1 34 97,14 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 1 0
Václav Benák 0 0 0 0 0
Mario Cartelli 2 1 3 3 2
Lukáš Derner 0 0 0 0 2
Tomáš Divíšek 1 2 3 0 0
Michal Důras 1 0 1 2 0
Peter Fabuš 0 0 0 0 0
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Richard Král 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 0 0 0 0
Jiří Malinský 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 3 6
David Mazanec 0 0 0 1 2
Milan Nedoma 0 0 0 -1 2
Aleš Padělek 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 4
Adam Šaffer 0 0 0 0 2
Jakub Šindel 0 2 2 1 0
Pavel Trnka 0 0 0 2 0
Jiří Zelenka 0 0 0 3 0

komentář

Do utkání sice vstoupilo o něco aktivněji Znojmo, ale první se radovala z gólu Plzeň už ve třetí minutě utkání. Zelenka si objel kolečko okolo Trvajovy branky a nahrál na modrou Cartellimu. Plzeňský obránce napřáhl, vystřelil a s přispěním lehké teče Tomáše Divíška lovil Trvaj puk ze své branky. O čtyři minuty později, když hráli Orli v plzeňské třetině, se dostal k puku po chybě Bičánka Martin Adamský. Když přejel modrou čáru, vystřelil a tím dost překvapil Trvaje. V polovině první třetiny měli hosté blízko ke vstřelení kontaktní branky. Svoboda objel plzeňskou svatyni, obehrál i Málka, ale puk do odkryté branky nezasunul. Při vyloučení hostujícího Hamana hráli plzeňští hráči přesilovou hru se vší chutí. Nejvíce byl vidět Zelenka, který spálil dvě velké šance. Nejprve se dostal s pukem před Trvaje, ale byl příjil blízko, aby stačil něco kloudného vymyslet. Hned po dalším vhazování se však dostal do lepší střelecké pozice. Po přihrávce okamžitě vypálil, mířil mezi Trvajovy betony, ale znojemský brankář je včas sklepnul k sobě. Když hrála Plzeň přesilovku po vyloučení Mojžíše, do šance se dostalo právě oslabené Znojmo. Peter Pucher se tozjel do protiútoku a vystřelil přes obránce, aby měl Málek co nejvíce zakrytý výhled. Střela chytrá, leč malinko nepřesná. Puk minul tyčku jen o kousek.

Plzeň nemá druhé třetiny dobré, čehož si patrně byli vědomi hosté, kteří k dalšímu dějství přišli jak vyměněni. K obrovské šanci se dostal Němeček po přihrávce od Puchera. Snažil se Málka překvapit střelou mezi betony, ale nepovedlo se mu. O pár vteřin později Pucher nastřelil pravou tyčku Málkovy branky. I přes tyto nevyužité šance se Znojmo radovalo z úspěšného zásahu. Hrálo přesilovou hru pět na tři po dobu 105 sekund. Jen co naskočili oba dva domácí hráči na led, Jiří Dopita se protáhl od zadního mantinelu před Málka a rychlou kličkou oklamal plzeňského brankáře. Plzeň se jakoby rychle vzpamatovala z obdrženého kontaktního gólu a už si vypracovala vyloženou šanci. Důras postupoval proti znojemskému obránci, naznačil střelu a obešel ho. Dostal se až k Trvajovi, na kterého se pokoušel vyzrát blafákem. Znojemský gólman jeho pokus vykryl, ale mohl být rád, že se dojíždějící Divíšek nedostal včas k dorážce. Na konci druhé třetiny se Plzeň usadila v útočném pásmu. Po svižném obkroužení znojemské branky dostal puk do sítě Michal Důras. Gól do šatny je pro mužstvo vždy povzbuzením. Plzni se však podařily vstřelit dva góly do šatny. Čtyři sekundy před druhou sirénou dostal přihrávku na modrou Mario Cartelli, jenž se ještě ve spěchu pokusil vystřelit. Svižnou střelou překvapil Trvaje a Plzeň se radovala ze čtvrtého zásahu.

Divíšek kličkoval v rohu kluziště a čekal, až mu někdo vhodně najede. Mario Cartelli vycítil tu možnost, sjel si mezi kruhy a vypálil. Puk přelétl Trvajův chránič a skončil v síti. Další branku mohl přidat Radek Matějovský, když ujel úplně sám na Trvaje. Znojemský gólman však jeho pokus o blafák vytušil. Šest minut před koncem se dostal do šance Dopita. Když Málek už přikryl puk, snažil se znojemský centr vydolovat puk šťouchnutím do Málkovy lapačky. To se nelíbilo Dernerovi, který Dopitu lehce odstrčil od Málka. Znojmeskému obrovi se však nelíbilo, jak k němu plzeňský obránce přistoupil, proto jej udeřil svižnou pravačkou do obličeje. V 58. minutě zajížděl Trvaj za branku pro puk. Tam se však srazil s dotírajícím Matějovským. To se nelíbilo Bičánkovi, který se hned pustil do plzeňského útočníka. Na změnu skóre už to však nemělo vliv a Plzeň mohla slavit vítězství.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (Plzeň): "Chleba se v dnešním utkání lámal za stavu 2:1, kdy rozhodly dva naše góly v poslední minutě druhé třetiny. V hokeji je sice možné všechno, kluci to ale už dotáhli k výhře. Bylo vidět, že kluci byli zdravě naštvaní z toho, že nebodovali ve Vítkovicích. Nechci snižovat výkon Znojma, hrálo tu dobře. Kluci ale ukázali obrovskou vůli po výhře."

Jan Votruba (Znojmo): "Utkání jsme nezačali dobře, v 6. minutě to bylo 0:2, v první třetině jsme soupeře vůbec neohrozili, hráli jsme příliš bázlivě. Ve druhé třetině jsme se ale zlepšili, za stavu 1:2 jsme hráli dobře a mohli vyrovnat. Dvě taktické chyby z poslední minuty druhé třetiny však prakticky rozhodly zápas. Na nějaký obrat jsme už nemohli pomýšlet, venku bohužel hrajeme v poslední době dost ustrašeně. Jediný, komu se dnes dařilo, byl Jiří Dopita, nikdo jiný se k němu nepřidal. Budeme se muset nad tím zamyslet. To, že jde plzeňský hráč do Jiřího Trvaje za brankou, se nám opravdu nelíbí. Dominantní je na ledě dnes rozhodčí, ne hráči."