VSE - PLZ 2:0 : Plzeň už 135 minut nevstřelila branku

V s e t í n - Do vzdálených končin odcestovala plzeňská eskadra k dalšímu zápasu O2 extraligy. Ve Vsetíně hodlala odčinit domácí neúspěch s Karlovými Vary a obohatit své konto o další body. Utkání však mělo k hokeji daleko a krásných akcí bylo jako šafránu. Gólu se diváci dočkali až ve 38. minutě zásluhou domácího Sabola. Výhru ještě pět minut před koncem zpečetil Rob. Plzeň má teď výhodu dvou domácích zápasů, dokáže se oklepat?

VHK ROBE Vsetín - HC Škoda Plzeň

2:0
0:0, 1:0, 1:0

Branky a nahrávky: 38. Sabol (Sakrajda), 55.Rob (Dubec). Rozhodčí: Turčan - Guth, Rittich. Vyloučení: 10:11. Využití: Bez využití. Diváci: 2320.

VHK ROBE Vsetín

Vehviläinen - Šmach, Kučný, Galvinš, Bobček, Bolf, Balčík - Květoň, Stantien, Demel - Dubec, Berzinš, Rob - Sakrajda, Sabol, Davídek

HC Škoda Plzeň

Málek - Cartelli, Dobrovolný, Benák, Mazanec, Pulpán, Trnka, Malinský - Důras, Šindel, Adamský - Padělek, Kracík, Ludvík - Zelenka, Kubalík, Matějovský - Fabuš, Král, Šaffer

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 35 2 33 94,29 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 0 0 -1 4
Mario Cartelli 0 0 0 -1 0
Jiří Dobrovolný 0 0 0 -1 2
Michal Důras 0 0 0 0 0
Peter Fabuš 0 0 0 -1 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Richard Král 0 0 0 -1 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 -1 0
David Ludvík 0 0 0 0 0
Jiří Malinský 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 -2 2
David Mazanec 0 0 0 -1 2
Aleš Padělek 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 2
Adam Šaffer 0 0 0 0 4
Jakub Šindel 0 0 0 0 2
Pavel Trnka 0 0 0 0 2
Jiří Zelenka 0 0 0 -1 0

komentář

Enormní nasazení, dunící mantinely pod nárazy těl, jiskřivá atmosféra a strhující útočné manévry. Nic z výše jmenovaných faktorů dobrého hokeje ovšem první část duelu Vsetína s Plzní nenabídla. Naopak, zívající divák byl na Lapači k vidění častěji, než přesná přihrávka do střelecké šance.

Domácí tým byl paradoxně nejnebezpečnější ve svém oslabení, ve dvou případech hrozil Málkovi Marek Dubec, ale těchto okamžiků bylo ze vsetínské strany jako šafránu. Valaši se očividně potýkali především sami se sebou, ovšem ani soupeř nijak zvlášť k prolomení hokejové nudy nepřispěl. Na plzeňské konto ovšem spadá jediná opravdu pěkná akce úvodní dvacetiminutovky.

V přesilové hře se na modré šikovně protáhl Fabuš a přesně našel hůl Matějovského. Ten vypálil pohotově, ale ještě větší postřeh projevil vsetínský brankář Vehviläinen, který se bleskově přemístil a v poněkud krkolomné pozici zachytil puk do lapačky.

Obdobný obrázek hry přetrvával až do 29. minuty, kdy Bolf na poslední chvíli zahákoval unikajícího Ludvíka a sudí Turčan zkřížil ruce nad hlavou ve znamení trestného střílení. K jeho exekuci se rozjel Kracík, ale brankář Vehviläinen snad ani nemusel opustit střídačku, jelikož Kracíkova koncovka byla více než zoufalá.

Pozitivní na této situaci byla ovšem skutečnost, že oba týmy začaly přeci jen produkovat záživnější hokej. Především útočník Matějovský prahl po brankovém úspěchu, ale nebylo mu přáno. V klíčovém okamžiku v přesilové hře nepřehodil Vehviläinenův beton a Vsetín vzápětí potrestal plzeňské zaváhání v rozehrávce. Sakrajda vybojoval puk pro Sabola, který se příliš nerozpakoval a nechytatelným golfákem poslal puk nad Málkovu lapačku.

Otevřenější hokej měl pokračování i v závěrečné části, napomáhala tomu i častější vyloučení na obou stranách. V přesilovkách ale oba brankáři udrželi čistý štít – Málek betonem vykopl nahození Šmacha, Vehlivläinen zase očima vytlačil Adamského blafák do bekhendu.

Vsetínu nakonec k dobré náladě přispělo další zaváhání Plzně při snaze o rychlou rozehrávku. Mazanec propadl před agilním Dubcem, který naservíroval puk kapitánovi Robovi a Málek byl bez šance. Při následném vyloučení Demela podržel svůj tým Vehviläinen a veškerou snahu Plzně o zvrat utnul faulem dvě minuty před koncem Dobrovolný. Vsetín tak po čtyřech porážkách v řadě dokázal opět naplno bodovat, naopak Plzeň podruhé za sebou zklamala.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (Plzeň): Máme problémy s koncovkou, nedali jsme góla ani minule doma, největší náš problém je vymyslet něco v útoku. V obráncích to není, je to v útoku. Měli jsme sice trestné střílení, ale jinak nám Vsetín žádné vyložené šance nedovolil. Na trestné střílení jsme poslali Kracíka, protože jsme mysleli, že není zasažen těmi neúspěchy, když dlouho chyběl, ale nevyšlo to. Co k tomu víc říct. Útočníci si nevěří, je to v hlavě.

Břetislav Kopřiva (Vsetín): Pro nás to bylo třetí utkání doma, dvě jsme nezvládli, vypadalo to, že jsme v problémech, ale kluci odvedli dneska velmi dobrou práci a zaslouženě jsme vyhráli. I předchozí zápasy nebyly z naší strany špatné, ale dnes se k nám přiklonilo i štěstí, a jakmile jsme se dostali do vedení, hned se nám hrálo lépe. Hráli jsme na tři pětky a oproti minulým zápasům se zlepšila hlavně obranná činnost.