PLZ - ZNO 4:2 - Zasloužené a důležité vítězství!

P l z e ň - Modrobílí hrají o vše a zdá se, že forma plzeňských hokejistů roste! Ve 43. extraligovém kole to pocítili Znojemští orli. Jihomoravané se povětšinu zápasu bránili, zvláště první dvě třetiny domácí hosty výrazně přehrávali. Před druhou sirénou přišla branková smršť. Nejdříve dlouho pasivní hosté bleskově dohnali ze dvou brejků dvoubrankový náskok Plzně. S domácími to nevypadlo dobře, naštěstí se vzápětí trefil Jakub Šindel a vrátil Západočechům potřebnou sebedůvěru. V závěrečném dějství domácí přenechali iniciativu Orlům, kteří předvedli, že také dovedou útočit. Na zvrat to již nestačilo, vítězství Plzně pečetil ranou do prázdné Michal Důras.

HC Škoda Plzeň - Orli Znojmo

4:2
1:0, 2:2, 1:0

Branky a nahrávky: .8. Šindel (Vampola), 24. Matějovský (Čakajík), 40. Šindel (Derner), 59. Důras (Divíšek) - 37. Tvrdík (Jareš), 39. Růžička (Dopita). Rozhodčí: Bolina - Čížek, Padevět. Vyloučení: 8:9, navíc Svoboda (ZNO) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5 012. Střely na branku: 35:23. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.

HC Škoda Plzeň

Málek - Cartelli ("A"), Čakajík, Benák, Derner, Pulpán, V. Čech, Dobrovolný, Mazanec - Vampola, Divíšek ("A"), Ludvík - Fabuš, Kracík, Matějovský ("C") - Důras, Šindel, Adamský - Šaffer, Kubalík ("J"), Laš ("J")

Orli Znojmo

Trvaj - Bičánek ("C"), Němeček, Kotaška, Chvátel, Jareš, Kříž, Švrček - Růžička, Dopita ("A"), Selingr - A. Padělek, Haman ("A"), Tvrdík - Svoboda, V. Říha, Meidl - Beroun, Vaškovič, Nedorost

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 31 2 29 93,55 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 2
Václav Benák 0 0 0 0 2
Mario Cartelli 0 0 0 -1 2
Martin Čakajík 0 1 1 -1 0
Vratislav Čech 0 0 0 0 0
Lukáš Derner 0 1 1 0 2
Tomáš Divíšek 0 1 1 -1 0
Michal Důras 1 0 1 1 4
Peter Fabuš 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 1 0 1 0 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 2
Jakub Šindel 2 0 2 0 0
Petr Vampola 0 1 1 -1 0

komentář

Druhý zápas v ředě před svými fanoušky čekal dnes na hokejisty Lasselsbergeru Plzeň. Po vydařeném utkání s Českými Budějovicemi nastoupili Modrobílí proti svému sokovi v souboji o play-off – Znojmem. Utkání začalo nečekaně tlakem hostů, ale vážnější příležitost si nevypracovali. Postupem času se hra vyrovnala a naopak Plzeň začala být aktivnějším týmem. V osmé minutě si domácí vypracovali přesilovou hru, ve které svého soupeře uzamkli před Trvajem na tak dlouho, až se sám mezi kruhy zjevil Šindel a prostřelil hostujícího gólmana přízemní střelou - 1:0! Po chvilce se naskytla stejná příležitost i Znojmu, ale Plzeňští svého soupeře nepustili ani ke střele, navíc hostující obraně ujel Ludvík, ale na Trvaje nevyzrál. Utkání svižně plynulo a Plzeň dotírala na hostující branku, ale jak Fabuš, tak Důras své šance nevyužili. Naopak Znojmo si v úvodní třetině vážnejší příležitost nevypracovalo a prozatím hrálo druhé housle.

Prostřední pasáž začala tam, kde první skončila. Rychlý svižný hokej, ve kterém měl více šancí Lasselsberger. Má slova potvrdil ve čtvrté minutě Radek Matějovský, který přebral na útočné modré přihrávku od Čakajíka, zbavil se obránce a krásnou protaženou kličkou si vychutnal Trvaje - 2:0! Plzeň byla při chuti. Krásnou akci předvedl Šindel po vhazování v útočné třetině, když se krásnou kličkou zbavil soupeře na buly, ale hostující branku přestřelil. Největší šanci v první polovině utkání si Znojmo vypracovalo při přesilové hře, ale Selinger trefil pouze tyč. Na druhé straně kontroval Důras, který však také neuspěl, když nedokázal z metru přehodit nastavený beton hostujícího brankáře. V patnácté minutě se na ledě strhla hromadná bitka, vyprovokovaná ze strany hostí. Nedáš – dostaneš se potvrdilo pár minut před koncem druhé třetiny. Nejprve obrovskou šanci nevyužila Plzeň a vzápětí se z brejku prosadil hostující Tvrdík – 2:1! Studená sprcha přišla hned vzápětí, kdy domácí obraně ujel Růžička a kličkou vyzrál na Málka - 2:2! To však nebylo vše. Pár sekund před koncem prostřední části tečoval Šindel střelu Dernera do růžku znojemské branky - 3:2! Plzeň sice prohospodařila svůj náskok během minuty, přesto do poslední třetiny vstupovala s gólem navíc na svém kontě.

Do poslední dvacetiminutovky vstoupili domácí s výhodou dvou hráčů v poli, ale největší šanci si vypracovali až pří klasické výhodě, kdy přihrávku napříč obraným pásmem hostů napálil z první Vampola, avšak lapačka hostující gólmana byla na místě. Nakonec přesilovku navyužili, podobně jako hosté tu svojí o pár minut později. Každopádně Znojmo vstoupilo do poslední třetiny jako aktivnější tým. Obrovskou šanci si domácí vypracovali v oslabení, kdy Divíšek obral hostujícího obránce o puk, nahrál před branku volnému Ludvíkovi, ten však trefil pouze rameno hostujícího gólmana. Znojemští odpověděli podobně. Přihrávka před branku našla Selingra, jeho pokus ovšem ukryl do náručí Roman Málek. Lasselsberger se začal dostávat pod silný tlak a bránil se jen s vypětím všech sil. Atmosféra zhoustla 122 sekund před koncem šedesáté minuty. Hosté si vyžádali time-out a zkusilo hru bez brankáře. Jejich plány však rychle utnul Michal Důras, který se trefil přes půl hřiště do prázdné branky ihned po rozehrání. Pár vteřin před koncem ještě ujíždel sám Cartelli, ale Trvaj jeho kličku vystihl. Plzeňští tak splnili svůj cíl a ze dvou domácích zápasů vydovlovali plný počet bodů.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (Plzeň): "Utkání jsme začali velmi dobře. Dostali jsme se brzy do vedení, hodně šancí nám ale pochytal gólman Trvaj. Za stavu 2:0 jsme poté zbytečně inkasovali po chybách na 2:2. Myslím, že dnes rozhodl gól Šindela na 3:2 z poslední minuty druhé třetiny, kdy jsme Znojmu znovu odskočili. Třetí třetina byla hop nebo trop a my jsme dali na 4:2 gólem do prázdné branky."

Miloslav Hořava (Znojmo): "První polovinu zápasu jsme byli pod velkým tlakem domácích. Pak jsme se zlepšili, dokonce jsme vyrovnali. Srazilo nás ale množství vyloučení, stálo nás to mnoho sil a Plzeň v přesilovce dala na 3:2. Poté už jsme to měli těžké. Prohra v tomto důležitém utkání nás mrzí, Plzeň ale vyhrála zaslouženě."