PLZ - LIT 2:5 - Postup do elitní desítky se posunul do oblasti ryzí teorie...

P l z e ň - Velká očekávání přecházela klání 45. extraligového kola mezi hokejisty plzeňského Lasselsbergeru a HC Chemopetrolem. Modrobílí po minulých dobrých výkonech na domácím kluzišti vyhlásili jednoznačný cíl - tři body! Jenže skutečnost byla diametrálně odlišná. Hosté odpověděli na úvodní branku Radka Matějovského dvěma zásahy v rozmezí dvaceti osmi vteřin. Nerozhodilo je ani vyrovnání Tomáše Divíška v první minutě druhého dějství. Ještě v téže třetině rozvlnili chemici sítť za Vladimírem Hudáčkem hned třikrát a řádné zredukovali plzeňské šance na play-off.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

2:5
1:2, 1:3, 0:0

Branky a nahrávky: 11. Matějovský (Divíšek), 21. Divíšek (Cartelli) - 19. Branda (Jenáček), 19. Jánský (Hranáčk), 25. Jánský (Trávníček), 32. Lukeš (Trávníček), 38. Branda (Jenáček). Rozhodčí: Jebavý - Kostka, Bejček. Vyloučení: 8:8, navíc Matějovský (PLZ) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 4 849. Střely na branku: 25:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:5

HC Škoda Plzeň

Hudáček - Cartelli ("A"), Čakajík, Benák, Derner, Pulpán, V. Čech, Nedoma, Mazanec - Zelenka, Divíšek ("A"), Matějovský ("C") - Fabuš, Kracík, Důras - Vampola, Šindel, Adamský - Šaffer, Kubalík ("J"), Laš ("J")

HC Verva Litvínov

J. Hübl - Hranáč, Šlégr, Punčochář, Skuhrovec, Nikolov, Poživil, Gýna - Kubinčák, Reichel ("C"), Prorok - Jenáček, Branda, Benda - Trávníček ("A"), Lukeš, Jánský - Bednařík ("A"), Kopecký, Sklenička - Černý ("J")

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Vladimír Hudáček 60 42 5 37 88,10 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 2
Václav Benák 0 0 0 0 2
Mario Cartelli 0 1 1 -1 2
Martin Čakajík 0 0 0 0 0
Vratislav Čech 0 0 0 0 0
Lukáš Derner 0 0 0 -1 0
Tomáš Divíšek 1 1 2 1 2
Michal Důras 0 0 0 -2 0
Peter Fabuš 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 -1 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 1 0 1 0 14
David Mazanec 0 0 0 0 0
Milan Nedoma 0 0 0 -1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 2
Adam Šaffer 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 0 0 0 -1 0
Petr Vampola 0 0 0 -1 0
Jiří Zelenka 0 0 0 1 0

komentář

Úvod utkání přinesl opatrný hokej, přesto se diváci dočkali několika ošemetných situací před oběma gólmany. Fanouškům asi nejvíce zatrnulo ve 4. minutě při jedovaté ráně Proroka, která rozezvonila horní tyč. Stejný hráč zařídil i další vzrušení šikovnou tečí při přesilové hře, tentokrát však zasáhl Hudáček. Domácí dlouho čekali na první pořádnou střelu na branku, ta přišla až v 11. minutě a byla parádní. Divíšek od mantinelu našel Matějovského a ten nedal Hüblovi šanci. Následně autor předchozí pěkné asistence usedl na trestnou lavici a chemici mohli vyrovnat, jenže na konci precizní kombinace celého útoku byla jen slabá Reichlova žabka. Plzeňští oslabení přežili, ale dopouštěli se dalších chyb. Trávníčka musel v sólovém nájezdu zastavit dalším faulem Pulpán a Benda naštěstí pro ně svůj nájezd nedokázal ideálně zakončit. Přesto Chemopetrol ještě před pauzou otočil skóre. Vše se seběhlo během 28 sekund v 19. minutě. Nejdříve se z levého křídla trefil Branda a následně zmatků v obraně využil Jánský. Do kabin tak šli přece jen spokojenější Severočeši.

Jen 17 sekund uteklo z prostředního dějství a bylo srovnáno. Divíšek vyhrál buly, Cartelli vypálil a dravý centr v pádu dotlačil puk za brankovou čáru. Pak Matějovský zákrokem za hranicí pravidel poslal k zemi Punčocháře a bíložlutá pětice roztočila další kolotoč. Benák navíc zasáhl vysokou holí Skuhrovce a dal hostům možnost hrát proti třem. Místo dalšího tlaku jsme se dočkali vyvolávání jména Tomáše Divíška, ten si vzal puk a nedal se od něj odtrhnout, uspořil tak cenné vteřinky. Radost ale trvala jen chvilku. Jánský se znovu objevil nehlídán v ideální pozici a propálil Hudáčka. V 25. minutě tak byl stav 2:3. Do role největšího paliče se takřka vzápětí pasoval Šindel, když tváří v tvář odkryté brance trefil jen tyč. Do vymezené prostoru nezamířil ani Pulpán, jeho golfák po teči v klubku těl propadl jen těsně vedle pravé tyče. Plzeňáci během chvilky předvedli obě své tváře, nejdříve ždímali soupeře jak citron a následně chybovali při každém kontaktu s pukem. Na to také doplatili V 32. minutě Trávníček našel před brankou nepokrytého Lukeše a ten poslal chemiky do dvoubrankového náskoku. Po několika hluchých minutách, ještě přidal pátý zářez Branda a před poslední dvacetiminutovkou bylo o výsledku takřka rozhodnuto. Litvínovská osmnáctka mohla krátce po začátku třetí třetiny dokončit hattrick, střela z prostoru mezi kruhy jen přelétla nad horní tyčí. Lasselsberger už neměl hlavně psychické síly na stíhací jízdu. Na ledě se objevovaly všechny čtyři formace, ale ani jedna z nich se nedokázala dostat do zakončení. Diváky tak potěšila jen Důrasova kličkovaná při vlastním oslabení z níž jedovatou ránu vytěžil Čakajík. Jinak byl hlavním mužem, na kterého se soustředila pozornost, gólman Hudáček. Ten se několikrát vyznamenal a byl to jenom on, kdo udržel výsledek na stavu 2:5. V 51. minutě zlikvidoval šikovný průnik Reichela a chvíli před koncem v rychlém sledu lapil nájezdy Bednaříka i Kopeckého. Západočeši již byli bezzubí a mohli být rádi za konečný rozdíl „pouhých“ tří branek.

Ohlasy trenérů

František Černý (trenér Plzně): "Dnes jsme nedokázali zopakovat defenzivní hru z minulých utkání. Moc jsme se tlačili dopředu, bohužel jsme zapomněli, že Litvínov má typy brejkových hráčů, kterým to výborně vyhovuje. Vyplynulo to z přemíry snahy. Ti kluci moc chtěli a tím zapomínali na zadní vrátka. Dalším zlomovým bodem byla šance Šindela za stavu 3:2 pro Litvínov, kdy nedal gól do prázdné branky. Naopak Litvínov dal za chvíli na 4:2 a následně zvýšil na 5:2. Za toho stavu už to bylo prakticky neřešitelné." Petr Rosol (trenér Litvínova): "Dnes jsme hráli výborně defenzivně. Splnili jsme přesně to, co jsem si řekli v kabině. Navíc se nám povedly protiútoky, ze kterých jsme dávali góly. Vyhráli jsme zaslouženě. Dvě třetiny jsme hráli výborně, ta třetí už z naší strany nebyla tak povedená, nic však neřešila."