Junioři Plzně prohráli na nájezdy

P l z e ň - Junioři: Lasselsberger Plzeň - Chemopetrol Litvínov 3:4p. Také v extralize juniorů rozhodčí značně přitvrdili. Hráči Plzně a Litvínova dohromady nastřádali 72 minut v menších trestech. Hru 5 na 5 téměř nebylo vidět. Hosté se díky dvěma využitým přesilovkám dostali do vedení, ale domácí dokázali v prostřední části hry během necelých dvou minut srovnat. Po šťastné brance Jakuba Černého se opět dostali do vedení hosté, ale zásluhou Boháče Plzeň vyrovnala a dotáhla zápas až k samostatným nájezdům. Jediným úspěšným exekutorem se stal Rindoš, který nakonec překlopil vítězství přeci jenom na stranu Litvínova.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

3:4sn
1:0, 1:2, 1:1

Branky a nahrávky: 33. Pitule (Kašpar), 34. Kubalík (Jindra, Stránský), 49. Boháč (Heřman) – 14. Vrtek (Rindoš), 29. Čejka (Vrtek, Rindoš), 46. Černý (Vrtek), rozhodující nájezd Rindoš. Vyloučení: 16:20, navíc Heřman (PLZ) a Fikrt (LIT) 10 min. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0.

HC Škoda Plzeň

Halmoši – Martinec, Krajčík, Krňoul, Kašpar, Boháč, Černý – Jindra, Novák, Holý, Kocman, Špinka, Trojan, Pitule, Heřman, Kubalík, Setikovský, Holub, Stránský

HC Verva Litvínov

Fikrt – Panuška, Lomička, Gula, Martinka, Kubát, Čejka – Nekvinda, Vrtek, Rindoš, Černý, Bojer, Zima, Majer, Češka, Schön

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Halmoši 60 29 3 26 89,66 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 1 0 1 0 0
Lubomír Černý 0 0 0 0 4
Martin Heřman 0 1 1 1 20
Lukáš Holub 0 0 0 0 4
Martin Holý 0 0 0 0 8
Petr Jindra 0 1 1 1 4
Jan Kašpar 0 1 1 1 4
Jakub Kocman 0 0 0 0 0
Kristián Krajčík 0 0 0 0 16
Adam Krňoul 0 0 0 0 0
Tomáš Kubalík 1 0 1 2 12
Lukáš Martinec 0 0 0 1 0
Karel Novák 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 1 0 1 0 4
Jan Setikovský 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 1 1 0 8
Ondřej Špinka 0 0 0 0 0

komentář

Přísný metr rozhodčího Fraňa zaúřadoval již po 22 vteřinách hry. Za nedovolené bránění byl potrestán Holý. Dobře bránící Plzeň ale nepustila hráče Litvínova do žádné šance. Také při vyloučení hostujícího Panušky na začátku čtvrté minuty byla úspěšnější obranná čtveřice. První větší šanci si připravili v 6. minutě domácí, když na trestné lavici pykal Majer. Jindra ale přihrávku Kocmana nezužitkoval. Litvínov se mohl dostat do vedení na začátku 9. minuty, kdy se do protiútoku dostal z trestné lavice naskočivší Majer. Jeho zakončení nadělalo Halmošimu značné problémy a puk nakonec skončil po několika odrazech na horní síťce plzeňské branky. Štěstí měli domácí také v 11. minutě při střele Guly, který trefil tyčku Halmošiho branky. Na začátku čtrnácté minuty byl hostem na trestné lavici Stránský a chemici svoji čtvrtou přesilovku využili. Do pásma zavezl puk Rindoš a na pravém kruhu jej přenechal v tandemu jedoucímu Vrtkovi. Ten bez přípravy napálil touš přes hokejku bránícího hráče do horního růžku branky, kam se Halmoši marně natahoval vyrážečkou. 13:11 – 0:1. V šestnácté minutě hráli v oslabení pro změnu hosté a to dokonce ve dvojnásobném. Jenže Plzni se přesilovka nevydařila a naopak do brejku se dostali Severočeši. Vrtek s Černým sehráli situaci 2 na 1 ukázkově. Jedinou chybou hostů bylo, že Černý zcela odkrytou plzeňskou svatyni netrefil. Domácí mohli srovnat při další přesilovce v 19. minutě. Z dobré pozice na pravém kruhu střílel z první Martinec. Fikrt ale našel jeho dělovku v lapačce.

Také ve druhé třetině pokračovala serie vyloučení na obou stranách. Plzeň i Litvínov si sice nějaké šance v přesilovkách připravily, ale o žádné z nich se nadalo říci, že by byla vyložená. Ve 26. minutě byl ale gólu hodně blízko Kašpar. Po výborně sehrané přesilovkové kombinaci se ocitl ve velmi dobré pozici a trefil přesně mezi Fikrtovy betony. Puk ale pouze projel brankovištěm a minul litvínovskou klec. O poznání úspěšnější byl na druhé straně Čejka, který při přesilovce zužitkoval Vrtkovu přihrávku brankovištěm. 28:21 – 0:2. Domácí sice poté zatlačili hosty a pokoušeli se o rychlou odpověď, jenže zapomněli na zadní vrátka. Černý si ze stojících hráčů Lasselsbergeru udělal slalomové tyčky a domácí od pohromy zachránilo pouze to, že v koncovce minul. A poté se opět potvrdilo známé heslo nedáš – dostaneš. Do protiútoku vyrazili proti jedinému obránci Litvínova dva domácí útočníci. Kocman na sebe nalákal litvínovského beka a adresoval přihrávku před branku. Pitule sice dostal puk hodně blízko Fikrtovi, přesto ale stihl zakončit bekhendovým blafákem. 32:20 – 1:2. Na začátku 34. minuty byl vyloučený hostující Bojer. V dobré pozici se na levé straně ocitl Stránský, ale Fikrta nepřekonal. Vyražený puk ale za brankou vybojoval Jindra, posunul jej na Kubalíka a ten srovnal. 33:50 – 2:2. Domácí mohli na konci druhé třetiny zvrátit zápas na svoji stranu. Jenže Holub při dorážce Špinkovy střely odkrytou branku z ostrého úhlu netrefil. A když se ani Kocmanovi nepodařilo proměnit v gól ideální přihrávku Černého, odcházelo se do kabin za vyrovnaného stavu.

Smůlu měli domácí ve 46. minutě. Vrtek se pokoušel z otočky prověřit Halmošiho, ale střela mu vůbec nevyšla a minul branku. Jenže od zadního mantinelu se puk odrazil k druhé tyčce plzeňské branky, kde pro Černého už nezbýval jiný úkol než zaklidit puk do zcela prázdné klece. 45:41 – 2:3. Domácím se ale podařila poměrně rychlá odpověď. Většího prostoru na ledě při hře 4 na 4 využil Heřman, jehož přihrávku proměnil v gól Boháč. 48:19 – 3:3. Dvě velké šance měl v závěru třetiny Holý, ale otočit zápas se již domácím nepodařilo.

Následovalo pětiminutové prodloužení hrané ve čtyřech. Další dobrou šanci si připravil Holý, ale Fikrt se opět překonat nenechal. Od 63. do začátku 65. minuty se hrálo dokonce ve třech, když byly současně vyloučeni Kubalík a Panuška. Víc práce měl Halmoši, který musel likvidovat nájezd Martinky i následnou střelu Černého. Deset vteřin před koncem musel ještě plzeňský gólman vyrazit pokus Schöna a poté již přišly na řadu samostatné nájezdy. Vrtkovi zmařil jakýkoliv pokus vypíchnutím puku Halmoši a stejně si poradil také Fikrt s Holým. Litvínovský Černý si potom připravil bekhendovou kličkou dobrou pozici, ale netrefil odkrytou branku. Setikovský zkusil pro změnu forhendový blafák, ale přestřelil branku. Jako první proměnil nájezd střelou mezi betony Rindoš, a protože Kubalík s bekhendovým blafákem neuspěl, získali bod navíc hosté.

Ohlasy trenérů

Zápas zhodnotil trenér juniorů Radim Rulík.
Jaká je spokojenost s výsledkem?
"My jsme dvakrát prohrávali a srovnali jsme, takže z tohoto pohledu jsem spokojený. Ale my jsme chtěli doma vyhrát. Nedali jsme ani jeden nájezd a prohráli jsme je, takže kluci jsou určitě zklamaní. Bylo to vyrovnané utkání."
Počítali jste s takto přísným metrem sudího a tím pádem obrovským množstvím přesilovek?
"Ano, toto jsme očekávali. Dostali jsme bohužel dva góly v oslabení. Přesilovky hodně trénujeme."
Nabádáte hráče ke změně hry, aby nebyli tak často vylučovaní?
"Je důležité, aby hráči bruslili a nefaulovali hokejkama. Všichni to ale mají zažité, takže bude minimálně nějaký měsíc trvat, než si na to zvyknou. Doufám, že začnou hráči při defensivě více bruslit a tím pádem méně faulovat."