Juniorka vyhrála a Rulík předčil Růžičku!

P r a h a - Zajímavý zápas juniorské extraligy se uskutečnil ve čtvrtek v Edenu. Na lavičku se postavili Radim Rulík, který dovedl český národní tým do 20 let k titulu mistrů světa, a Vladimír Růžička, jenž dovedl k titulu mistrů světa seniory. Plzeňští junioři zažívají mimořádný vstup do sezóny a po osmi kolech jsou třetí, poslední čtyři zápasy navíc vyhráli. V Edenu si pěkně zastříleli a po první třetině šli do šatny s dvoubrankovým náskokem. Ve druhé třetině zdramatizovaly zápas dvě slepené trefy domácích, ale následně došlo k poškození plexiskla a zápas se musel přerušit. To pomohlo více hostům a ti zápas dotáhli do vítězného konce.

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

4:6
0:2, 3:4, 1:0

Branky a nahrávky: 27. Mazanec (Kauschitz, Malárik), 27. Růžička (Sklenář, Jebavý), 33. Sklenář, 59. Kauschitz (Stoklasa) - 12. Stránský (Kocman, Sýkora), 19. Martinec (Kocman), 21. Setikovský (Heřman), 32. Kocman, 33. Heřman (Kašpar), 34. Kubalík (Holý). Vyloučení: 9:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1.

HC Slavia Praha

Brzobohatý - Beránek, Mazanec, Jebavý, Drbohlav, Soldán, Hertl, Prostředník(C), Lang - Růžička, Stromko, Malárik, Kauschitz, Freisler, Ondráček, Stoklasa, Fára, Sklenář, Indra, Hafenrichter, Kachlík

HC Škoda Plzeň

Halmoši - Martinec, Krajčík, Špiler, Zeman, Krňoul, Kašpar, Černý - Jindra, Novák, Holý, Kocman, Špinka, Sýkora, Pitule, Heřman(C), Kubalík, Šimán, Setikovský, Holub, Stránský

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Halmoši 60 39 4 35 89,74 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Lubomír Černý 0 0 0 1 0
Martin Heřman 1 1 2 2 0
Martin Holý 0 1 1 -1 0
Jan Kašpar 0 1 1 0 2
Jakub Kocman 1 2 3 1 0
Kristián Krajčík 0 0 0 0 2
Adam Krňoul 0 0 0 1 2
Tomáš Kubalík 1 0 1 -1 2
Lukáš Martinec 1 0 1 1 4
Karel Novák 0 0 0 2 2
Jan Setikovský 1 0 1 1 0
Jan Stránský 1 0 1 1 0
Miloš Sýkora 0 2 2 1 2
Miroslav Šimán 0 0 0 0 4
Petr Zeman 0 1 1 1 0

komentář

Od prvních vteřin se v Edenu hrálo v rychlém tempu. Přihlížející slávistické fandy už zvedla ze sedadel situace, kdy se v přesilovce dostal před branku Sklenář. Bekhendem však nezamířil přesně. Z první přesilovky to bylo asi vše. Mladíci z města piva dobře bránili a soupeře k ničemu nepustili. Poctivé bránění oslabení předvedli i slávisté, a tak ani hostům se početní výhoda nevydařila. Při standardním počtu hráčů na ledě se hrálo především ve středním pásmu. Po závaru před gólmanem Plzně se odrazil puk k Mazancovi, ale jeho střelu Halmoši kryl. Třetí přesilovou hru zápasu se už podařilo využít. Zpoza brány přihrával Kocman a puk skrz Brzobohatého procedil Jan Stránský. Po pěkné narážečce s Růžičkou vtrhnul do útočného pásma Sklenář a jeho střelu efektivně lapačkou likvidoval Halmoši. Minutu a půl před koncem třetiny se po rychlé útočné akci usadili Plzeňští v pásmu Slavie a Martinec povedeným padáčkem trefil od pravého mantinelu růžek Brzobohatého branky.

Slavia začala druhou část přesilovou hrou. Drbohlavova střela při přesilové hře olízla břevno a puk se odrazil k Heřmanovi, který ihned poslal Setikovského do úniku, ten svůj nájezd proměnil. Následně byl opět vyloučen hráč Lasselsbergeru a domácí při přesilovce vytvořili velký závěr před Halmošim. Slavia se naplno vrhla do útoku a snažila se s výsledkem něco udělat. Takovou první vlaštovkou byla tvrdá střela Mazance od modré, která skončila až za Halmošim. Hned po vhazování ve středovém kruhu, ještě ve stejné minutě, přihrával Jebavý Sklenářovi, ten jen prodloužil na Růžičku, který jel sám a svou střelou parádně vymetl pavučinu v plzeňské bráně. Na konci 29. minuty se musel zápas přerušit, protože po střetu u mantinelu se jedno z plexiskel uvolnilo. Vynucená přestávka zabrzdila slávistickou jízdu a hosté si vzápětí pojistili vedení. Po velké mele před Brzobohatým nakonec protlačil puk za čáru Kocman. Sůl do otevřené rány Slavie zanedlouho ještě přisypal Heřman. Ujel po pravém mantinelu, parádně vymíchal Brzobohatého a mezi jeho betony uklidil puk do brány. O minutu později byl Indra v samostatném nájezdu faulován Stránským a sudí nařídil trestné střílení. K exekuci se postavil Jakub Sklenář a s přehledem překonal Halmošiho. Brankostroj Plzně se ale nezastavil. Slávistická obrana nechala prostor před bránou nepokrytý a Kubalík bekhendem parádně trefil růžek slávistické klece. I nadále se hrál velice ofenzivní hokej a útoky vysoce převažovaly obrany. Na konci třetiny hrála Plzeň přesilovku 4 na 3 a následně i 5 na 3. Domácí se však k této situaci postavili zodpovědně a dobrým napadáním udrželi soupeře dál od své brány.

Domácí nastupovali do třetí třetiny s tříbrankovým mankem a udělat něco s tímto nelichotivým stavem mohli už v první minutě, když dostali k dispozici přesilovou hru. V solidní pozici se ocitl Malárik, ale puk mu před Halmošim skončil a zakončení se drobnému útočníkovi nevydařilo. Domácí byli mnohem aktivnější a často ohrožovali Halmošiho. V jedné ze šancí se Kauschitz pěkně proháčkoval mezi dva obránce a s jeho střelou musel mít hostující gólman starosti. Trenéři domácích zrychlili střídání svých formací a ani první řada, která tradičně na ledě strávila více času, omezila délku svého pobytu mezi mantinely. Utkání pokračovalo v rychlém tempu, někdy se hrálo i trochu zbrkle. Po špatné rozehrávce Soldána měl puk sám před Brzobohatým Stránský. Slávistický gólman však tentokráte zmenšil úhel střelci a ten pak mířil vedle. Na druhé straně pálil od modré Drbohlav a jeho střela orazítkovala tyč. Na začátku poslední desetiminutovky hrála Slavia další přesilovku, při které vyprášil tvrdou střelou Hertl Halmošimu betony. Dobré napadání hostů neslo plody. Heřman získal puk, nahrál mezi kruhy Stránskému a jeho střelu stěží vytáhl Brzobohatý betonem mimo tyče. Rozhodčí ke konci píšťalku trochu šetřil, některé ze soubojů si trestné minuty zasloužily. Slávisté se dočkali branky až na začátku 59. minuty. Vyražený puk poslal pod víko Kauschitz a zadělal na dramatický závěr. Po neúspěšné útočné akci Slavie se do sebe pustili Kachlík s Kašparem, ale rozhodčí jejich roztržku rychle ukončili. Skóre se už neměnilo, a tak hráči Plzně mohli začít oslavovat vítězství.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (trenér, HC Lasselsberger Plzeň)

"My jsme věděli, že Slavia nevyhrála tři zápasy v řadě. Věřili jsme, že kdyby se nám podařilo vstřelit branku, že by to mohlo s nimi zatřást. Věděli jsme, že budou hodně bojovat, forčekovat, budou nás napadat, budou nás tlačit agresivním hokejem a byli jsme na to připravení. Podařila se nám zužitkovat přesilovka a dali jsme první gól. Za stavu 0:3 to pro nás vypadalo dobře. Potom ale Slavia dala dva rychlé góly a nám pomohlo vyhozené plexisklo. Slavia byla v tlaku a zápas by možná vypadal úplně jinak. Osud tak chtěl a vyhodilo se plexisklo, bylo velké přerušení a domácí vyšli z tempa. My jsme se trochu z toho direktu dvou gólů vzpamatovali. Klíčové bylo, že jsme dokázali odpovědět ze 2:4 na 2:5 a zase jsme utekli soupeři. Ve třetí třetině jsme spíše volili obrannou taktiku, protože jsme věděli, že Slavia se bude tlačit do útoku. Chtěli jsme mít všechny hráče pohromadě v našem pásmu, abychom nepropadali a soupeř neměl brejkové situace. Mužstvo podalo bojovný výkon a dařilo se nám dnes v koncovce. Dali jsme branky a to rozhodlo."

Martin Pešout (trenér, HC Slavia Praha)

"Je to naprosto stejný čtvrtý zápas, kdy jsme prohráli první třetinu 0:2. Potom se snažíme, soupeř udělá dva brejky. Je začátek sezóny a soupeře má sílu bránit." Byla podle vás klíčová situace, kdy vypadlo plexisklo a zápas se musel přerušit? "Určitě. My jsme si toho byli vědomi. S Růžou jsme si to na střídačce říkali, že za stavu 2:3 jsme byli v obrovském tlaku, že jsme dali během minuty dva góly a najednou se vyhodilo okno a sedm, osm minut se nehrálo. Po opravení jsme za dvacet vteřin dostali další gól. Na to se ale nemůžeme vymlouvat. My jsme měli šedesát minut na to, abychom zápas odehráli lépe."