Dorostenci znovu využili výhodu domácího prostředí

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – HC Chemopetrol Litvínov 4:1. V druhém kole dorostenecké extraligy měli mladí Plzeňáci znovu výhodu domácího prostředí a stejně jako ve čtvrtek ji dokázali využít. Na západ Čech tentokrát zavítal Litvínov. Severočeši se prezentovali za každého stavu bojovným výkonem, dobře bruslili, hráli důrazně, přesto na Lasselsberger nestačili. Na plzeňské straně byla hodně vidět první formace, zvláště pak Jan Kovář.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

4:1
2:0, 1:1, 1:0

Branky a nahrávky: 9. Kovář, 16. Rutta (Kovář, Ketner), 36. Pacanda (Jonák), 42. Urbánek (Jeřábek, Kovář) – 40. Rosol (Mackal).
Rozhodčí: Šindler – Pešek, Šmíd. Vyloučení: 10:10, navíc Vild a Smolík 10 min. osobní trest. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 65. Střely na branku: 34:13. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

HC Škoda Plzeň

Francouz – Kelner, Růžička, Jeřábek, Ruprecht, Rutta, Hrbas – Šimek, Kovář, Urbánek – Jonák, Holeček, Pacanda – Hošťálek, Petr, Vild - Lev

HC Verva Litvínov

Sork – Havelka, Müller, Komma, Říha, Hora, Kabeláč, Eminger – T. Klíma, L. Klíma, Kafan – Lindner, Veverka, Smolík – Rosol, Mackal, Kolář - Kůs

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 14 1 13 92,86 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Holeček 0 0 0 1 0
Ondřej Hošťálek 0 0 0 0 4
Marek Hrbas 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 1 1 0 0
Vít Jonák 0 1 1 1 2
Nikolas Ketner 0 1 1 1 0
Jan Kovář 1 2 3 1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Tomáš Pacanda 1 0 1 1 0
Adam Petr 0 0 0 0 2
Jakub Ruprecht 0 0 0 1 0
Jan Rutta 1 0 1 1 0
Dan Růžička 0 0 0 1 4
Martin Šimek 0 0 0 0 2
Tomáš Urbánek 1 0 1 1 2
Martin Vild 0 0 0 0 12

komentář

Začátek utkání přinesl nervózní hokej a také po jedné možnosti zahrát si přesilovou hru na každé straně. Ani jeden z týmů však svoji příležitost nevyužil. Paradoxně právě při početní výhodě Litvínovští inkasovali. Kovář vypíchl rozehrávku soupeře, ujel obraně a vychutnal si bezmocného Sorka. Nejdříve si brankáře položil, poté poslal puk pod horní tyč. V čase 8:11 tedy vedl Lasselsberger 1:0. Plzeňští se dostali na koně a i nadále byli nebezpečnějším družstvem. V končící 13. minutě mohli vedení pojistit Pacanda s Jonákem, ale ani jeden z nich na Sorka nevyzrál. Podobně se vedlo o chvíli později Šimkovi, který si musel zpracovávat těžký pas a nedokázal zamířit mezi tři tyče. Domácí se dočkali až v 16. minutě při přesilové hře. Kovář našel ideální přihrávkou přes pásmo Ruttu, který střelou švihem propálil litvínovského gólmana. Černo-žlutí i nadále bojovali, měli dokonce možnost hrát v početní výhodě, vytoužené branky se však již v prvním dějství nedočkali.

Do prostřední části hry vstoupili aktivněji domácí. Trojice Kovář – Šimek – Urbánek předvedla velkou dávku důrazu a bojovnosti, a nastartovala tak celý tým. V přesilovce při vyloučení Kommy byli Plzeňáci hned několikrát blízko třetí brance. Převahu Západočechů na chvíli přibzdilo vyloučení Urbánka, ale domácí se úplně zastavit nenechali. Další dobré šance na zvýšení náskoku měli Petr a Pacanda, Sork byl při obou střelách pozorný a držel naděje chemiků. Až v polovině utkání začali Severočeši zvedat hlavu. Francouz musel hned několikrát zasahovat, za zmínku určitě stojí dělovky Kafana a Klímy. Když seděl na trestné lavici Jonák, byl hodně blízko korekci skóre Veverka, jenže po ideální příhře Kafana minul branku. A v momentě, kdy Lindner v 34. minutě při vlastním oslabení vystihl rozehrávku soupeře a řítil se sám na Francouze, visel první úspěch Litvínova skutečně na vlásku. Jenže být blízko neznamená dosáhnout cíle. Severočeši měli opravdu smůlu, místo snížení potřetí inkasovali. Premiérové trefy se dočkal celé utkání výborně hrající Pacanda. Plzeňský forvard se dostal k odraženému puku a zavěsil do odkryté branky. V 36. minutě vedl Lasselsberger již 3:0. Ani to nepoložilo bojovného soupeře na lopatky. Spravedlnost nezůstala slepá a štěstí se na Litvínovské pousmálo alespoň ve 40. minutě, kdy Rosol poprvé vyzrál na jinak výtečného Francouze. Před poslední dvacetiminutovkou ale mohli být spokojenější domácí, protože si do ní nesli poměrně jisté vedení 3:1.

Nešťastně pro domácí odstartovala třetí třetina. Po faulu Emingera zůstal dlouho na ledě ležet Holeček. Pak se vše obrátilo. Faul na svého kamaráda totiž Západočeši velmi rychle potrestali. Na konci přesilovkové kombinace stál Urbánek. Ve 44. minutě si situaci špatnou rozehrávkou za brankou zkomplikoval Francouz, překonat se ale Mackalem nenechal. Jinak se hrál poklidný hokej bez výraznějších šancí, se střelami z větší vzdálenosti si brankáři věděli rady a jinému nebezpečí čelit nemuseli. Ani přesilové hry domácích v 48. až 51. minutě příliš nebezpečí nepřinesly. Stejně tak počínání Litvínovských v početní výhodě ke vstřelení gólu vést nemohlo. Až v 57. minutě mohl jiskřičku naděje vykřesat Lindner, jenže tváří v tvář plzeňskému gólmanovi selhal, trefil jen připravenou vyrážečku. Ani v posledních minutách se Severočeši nezmohli na vážnější odpor, a tak si Lasseslsberger mohl pohlídat vcelku zasloužené vítězství.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (trenér Plzně): "Ani jsme nedoufali, že bychom po dvou kolech měli šest bodů. Po vítězství nad Libercem jsme si trochu víc věřili, ale nevěděli jsme, jak silné mužstvo má Litvínov. Jsem rád, že jsme utkání zvládli a zvítězili."