Série vítězství dorostu pokračuje

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – HC VČE Hradec Králové 5:1. I ve čtvrtém kole dorostenecké extraligy si plzeňští mladíci připsali vítězství. V ČEZ Aréně přivítali stejně staré hráče Hradce Králové a po celý zápas ukazovali, kdo je na ledě pánem. Hlavně úvody třetin se Lasselsbergeru dařily na jedničku, když navíc za obranou stál výtečný Mazanec, měli Plzeňáci všechny trumfy v rukou. K jasnému vítězství po dvou trefách přispěli Petr Adam a Jan Kovář.

HC Škoda Plzeň - Mountfield Hradec Králové

5:1
1:0, 3:0, 1:1

Branky a nahrávky: 4. Petr (Matějka), 23. Petr (Matějka, Jeřábek), 33. Kovář (Šimek), 36. Pacanda (Jeřábek, Rutta), 58. Kovář (Šimek) – 51. Zmítko (Hadrava).
Rozhodčí: Uřídil - Jelínek, Dvořáková . Vyloučení: 7:9. Využití: 2:0. Diváci: 73. Střely na branku: 42:26. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.

HC Škoda Plzeň

Mazanec – Jeřábek, Růžička, Hrbas, M. Štrunc, Rutta, Ketner – Holeček, Jonák, Pacanda – Urbánek, Šimek, Kovář – Hošťálek, Lev, Strnad – Vild, Adam, Matějka.

Mountfield Hradec Králové

Lochman (41. Blažek) – L. Svoboda, Gold, Kufr, Vaněk, Karlík, A. Svoboda, Měsíček, Kotas – Marek, Stehno, Němeček - Teichman, Zmítko, Hadrava – Matějček, Jankovský, Krause – Březina, Vlček, Zohorna.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 26 1 25 96,15 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Holeček 0 0 0 -1 0
Ondřej Hošťálek 0 0 0 0 0
Marek Hrbas 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 2 2 1 4
Vít Jonák 0 0 0 -1 2
Nikolas Ketner 0 0 0 1 0
Jan Kovář 2 0 2 1 12
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Lukáš Matějka 0 2 2 1 0
Tomáš Pacanda 1 0 1 0 0
Adam Petr 2 0 2 1 0
Jan Rutta 0 1 1 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 2
Jakub Strnad 0 0 0 0 2
Martin Šimek 0 2 2 1 2
Michal Štrunc 0 0 0 0 0
Tomáš Urbánek 0 0 0 1 0
Martin Vild 0 0 0 1 0

komentář

Úvod zápasu vypadal, jakoby domácí stále hráli přesilovou hru. Hráči v červeném se s pukem ani nedostali na útočnou polovinu. Až ve 3. minutě vypálil Březina a hned z toho byla nebezpečná situace před Mazancem, k dorážce se totiž dral Stehno a plzeňský gólman měl co dělat, aby stihl zakročit. Západočeši se z prvního výpadu Hradce rychle vzpamatovali, něuběhla ani minuta hry, znovu se nastěhovali před Blažka a Adam přesnou ranou zhodnotil stále se zvětšující tlak. Možnost ihned dorazit nalomeného soupeře měl vzápětí kapitán Šimek, skvěle si vybruslil před branku, jenže nadvakrát do sítě nezamířil. I nadále předváděly oba týmy naprosto stejnou hru, bylo jen otázkou času, než Lasselsberger pojistí svůj náskok. Dobrou příležitost měl Holeček, ale svůj nájezd nedokázal přesně zakončit. Nápor bílo-modrých zastavili svými fauly Strnad, Jeřábek a Kovář. Hlavně díky jistým zákrokům Mazance, který nejednou stál tváří v tvář osamocenému útočníkovi energetiků, se stav neměnil. Největší šanci Východočechů spálil Hadrava. Po sérii oslabení se hra vyrovnala, Plzeňští ani v přesilovce svého soupeře jednoznačně nepřehráli, naopak domácí gólman fantasticky vychytal Zmítka, který po přihráce Hadravy mířil do odkryté brannky. Až na konci 19. minuty se před Blažka prokličkoval Matějka a chybělo jen pár centimetrů, aby umístil kotouč do branky. Svou šanci plzeňský forvard neproměnil a lépe se nevedlo ani nikomu jinému, proto první dvacetiminutovka skončila 1:0.

Hned po minutě a půl hry v prostředním dějství se ve výhodné pozici objevil Holeček, Lochmana sice ještě nepřekonal, ale odstartoval z plzeňského pohledu povedenou část hry. Ve 23. minutě při přesilovce totiž po trochu krkolomné kombinaci zvýšil na 2:0 znovu Adam. Další početní výhodu Lasselsberger nevyužil, a tak zas přišla část, jejímž hlavní hrdinou byl Mazanec. Domácí brankář chytal výborně a jen díky němu Hradečtí nesnížili. Východočeši si sami zkomplikovali situaci, když krátce po polovině utkání špatně střídali, což neuniklo pozornosti rozhočích, a tak museli za svou chybu pykat. Trest jim po 72 sekundách ještě více znepříjemnil Kovář, když si od mantinelu vybruslil před branku a zavěsil pod horní tyč. Ve 34. minutě společně na trestné lavici poseděli Kufr a Marek, domácí mohli hrát 93 sekund v pěti proti třem. Po parádní kombinaci na jeden dotyk mohl čtvrtý zářez přidat Urbánek, ale v těžké pozici se mezi tři tyče netrefil. Po návratu prvního vyloučeného však našel Jeřábek úplně osamoceného Pacandu, který propálil vše, co mu stálo v cestě. Ojedinělou příležitost hostů měl v 39. minutě Březina, jenže i tentokrát byl Mazanec bezchybný. Do šaten tedy odcházeli výrazně spokojenější domácí hokejisté.

Před poslední dvacetiminutovkou se do hradecké branky postavil Blažek a sledoval hru plnou osobních soubojů a chudou na brankové příležitosti. Ve 45. minutě na jeden z tvrdých střetů doplatil Urbánek, když po ataku Zmítka zůstal ležet na ledě a na střídačku se dostal jen za pomoci svých spoluhráčů. Na zajímavý hokejový moment se čekalo opravdu dlouho. Až na konci 48. minuty mohl ve výhodné pozici zakončovat Němeček, ale svým laxním plácnutím do puku nemohl přesouvajícího se Mazance překvapit. Západočeši už se viděli spíše v kabině než na ledě a také na své počínání doplatili. V 51. minutě Hadrava uvolnil Zmítku, který si položil gólmana a uklidil puk do odkryté klece. Benda musel poprvé vážněji zakročit až proti střele Jeřábka, kterou bezpečně lapil. Na hradeckou dvojku si nepřišel ani při přesilové hře vrátivší se Urbánek. Stejně se vedlo i v 56. minutě Jonákovi, který si šikovně vybruslil zpoza branky. Úspěšný recept našel až o dvě minuty později Kovář, když svůj nájezd řešil nejjednodušeji, jak mohl, vystřelil a udělal dobře. Pro mladého útočníka to byl druhý přesný zásah v utkání. Zkorigovat skóre mohl ještě minutu a půl před koncem Ludvík Svoboda, Mazanec však byl proti, a tak po šedesáti minutách svítilo na výsledkové tabuli skóre 5:1.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (trenér Plzně): "Věděli jsme, že Hradec má silné družstvo, protože vyhráli i na Spartě. Přesto jsme chtěli vstřelit rychle pár branek a pak hrát na čtyři formace. Výborně chytal Mazanec, který dnes dostal v brance přednost."