Dorostenci rozstříleli PZ Kladno a jsou první

P l z e ň – Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – HC PZ Kladno 6:2. Domácí Plzeň přivítala na svém ledě hráče PZ Kladna. Konkurenční klub Rabat momentálně vede před druhou Plzní tabulku dorostenecké extraligy. Méně známý kladenský klub ale takový úspěch nezažívá a jeho hráči začali v Plzni s až přílišným respektem. Poprvé se dostali do obranné třetiny domácích až v 10. minutě. Hned z protiútoku Plzeňáci otevřeli skóre. Zápas definitivně rozhodlo poledních 125 vteřin druhé třetiny, během kterých domácí nastříleli 3 góly. V poslední třetině už pouze hosté zkorigovali stav na konečných 6:2.

HC Škoda Plzeň - PZ Kladno

6:2
2:0, 4:1, 0:1

Branky a nahrávky: 11. Vild (Petr), 14. Jonák (Pacanda), 34. Kovář (Urbánek, Šimek), 38. Vild (Petr), 39. Jeřábek (Šimek, Kovář), 40. Lev (Straka) – 30. Csanyi (Chadima, Osladil), 45. Chadima (Drda, Hofmeister). Rozhodčí: Šindler – Rovašová, Šmíd. Vyloučení: 9:10. Využití: 3:1. Střely na branku: 29:19. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1, 6:2.

HC Škoda Plzeň

Francouz – Hrbať, Jeřábek, Ketner, Rutta, Štrunc, Růžička, Šimandl – Šimek, Kovář, Urbánek – Petr, Matějka, Vild – Pacanda, Jonák, Holeček – Lev, Straka, Strnad

PZ Kladno

Vokatý (41. Pucholt) – Krejčík, Drahorád, Dostál, Průcha, Brabenec, Strachota, Končák – Kašák, Koubek, Šůcha - Chadima, Drda, Hofmeister – Csanyi, Osladil, Suchánek – Janů, Záleský, Chvoj

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 21 2 19 90,48 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Holeček 0 0 0 -1 0
Marek Hrbas 0 0 0 1 0
Jakub Jeřábek 1 0 1 1 2
Vít Jonák 1 0 1 0 2
Nikolas Ketner 0 0 0 0 0
Jan Kovář 1 1 2 1 2
Jakub Lev 1 0 1 1 0
Lukáš Matějka 0 0 0 0 2
Tomáš Pacanda 0 1 1 0 0
Adam Petr 0 2 2 0 2
Jan Rutta 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 -1 0
Petr Straka 0 1 1 1 4
Jakub Strnad 0 0 0 1 0
Tomáš Šimandl 0 0 0 1 0
Martin Šimek 0 2 2 1 0
Michal Štrunc 0 0 0 2 2
Tomáš Urbánek 0 1 1 1 2
Martin Vild 2 0 2 0 0

komentář

Plzeňáci se na hosty z Kladna vrhli od začátku s obrovským nasazením. Dlouho se ale nemohli prosadit do koncovky, přestože hra se odehrávala pouze v obranné třetině hostů. Na začátku 5. minuty trefil Kovář tyčku. Z ostrého úhlu se potom zkoušel prosadit Urbánek. Toho už hosté zastavili pouze za cenu faulu. Přesilovkové kombinaci Plzně ale chyběla finální přihrávka nebo povedená střela, a tak se hosté oslabení ubránili. Hosté se ale i v plném počtu pouze bránili a z tlaku domácích vzešel další faul Kadna. V přesilovce ale na modré chybovali plzeňští beci a do brejku se dostal Osladil. Bylo to vůbec poprvé, co se hosté dostali s pukem do obranného pásma Plzně! Brankář Francouz ale složitou situaci zvládl a Osladilovu střelu mířící mezi betony vyrazil. Do protiútoku se pustili domácí a rychlou akci zakončil zblízka Vild. 10:15 – 1:0. Ve 13. minutě hráli domácí již třetí přesilovku, ale opět pustili do útoku hosty. Proti střele Průchy z pravého kruhu musel Francouz vytáhnout dobrý zákrok lapačkou. Na druhé straně měl smůlu v koncovce domácí Matějka, který tečoval střelu od modré pouze těsně nad Vokatého bránu. Poté byli poprvé v zápase vyloučeni také domácí a hrálo se ve čtyřech. Obranu Kladna dokonale rozebrali Pacanda se zakončujícím Jonákem, který z pravé strany zavěsil přesně pod víko vyražený puk. 13:27 – 2:0. Domácí si zkomplikovali situaci, když Kovář vyhodil puk z obranné třetiny přes mantinel. Plzeňáci se museli bránit půl minuty ve třech, ale hosté se vůbec nedostali ke střele. V závěru třetiny se na ledě přiostřilo a několik velmi tvrdých zákroků schytal hlavně Pacanda.

Také na začátku druhé třetiny pokračovala jasná nadvláda domácích. Jeřábek se prokličkoval až před Vokatého, který mu ale puk vypíchl a se štěstím jej udržel před brankovou čárou. Poté ale přišla série vyloučení domácích a Kladeňáci se dostali do hry. V polovině třetiny se domácí opět museli bránit po vyhození puku dvojnásobné přesilovce. Po přihrávce napříč brankovištěm dotlačil puk do branky Csanyi. 29:52 – 2:1. Hosté pocítili šanci ke srovnání a vytvořili si několik dobrých šancí, Francouz ale své spoluhráče podržel a další gól nepřipustil. Ve 34. minutě zaúřadoval nejproduktivnější hráč dorostenecké extraligy. V pravém rohu se po předávce puku od Urbánka uvolnil Kovář a střelou zápěstím nad lapačku vrátil domácím dvougólové vedení. 33:56 – 3:1. Na konec druhé třetiny by asi hosté nejraději zapomněli. Nejdříve Petr poslal přihrávkou na zteč Vilda, který svůj druhý gól v zápase dotlačil do branky pod padajícím Vokatým. 37:55 – 4:1. Za necelou minutu se domácí radovali znovu. Z levého kruhu přihrál napříč pásmem Šimek a Jeřábek střelou z první trefil přesně k pravé tyčce, kam se kladenský gólman nestihl přesunout. 38:41 – 5:1. Povedenou třetinu uzavřel Lev, který v leže propasíroval puk do kladenské branky pošesté. 39:21 – 6:1.

Poslední třetina už se dohrávala pouze z povinnosti. Hostům se sice ještě podařilo zmírnit debakl, když po buly mezi kruhy napřáhl Chadima a nedal povedenou střelou Francouzovi šanci. 44:27 – 6:2.. Jenže to bylo ze strany hostů vše. Pokus Kašáka z levé strany chytil Francouz. Na druhé straně si Petr sám před brankou neporadil s Pucholtem, který nastoupil do kladenské klece místo Vokatého. Domácí ještě mohli svůj náskok zvýšit, ale většinu akcí překombinovali, a tak skončil zápas spravedlivě i tak vysokou výhrou domácích.

Ohlasy trenérů

Zápas hodnotil trenér domácích František Černý: „Pro nás to dopadlo dobře. První třetina byla dobrá, vytvořili jsme si šance, ale proměnili jsme pouze dvě. To asi ovlivnilo druhou třetinu, kdy se Kladnu podařilo dát nám při přesilovce 5 na 3 gól a začali nás přehrávat. Podržel nás ale brankář Francouz a kluci se zvedli a díky čtyřem gólům, které jsme dali do konce třetiny, bylo po zápase. Třetí třetina už se jenom dohrávala. Projevila se na hráčích únava z příliš mnoha zápasů v tomto týdnu.“ Plzeň zatím ještě nezažila v novém ročníku jiný výsledek zápasu než výhru. „Takový vstup do sezony si asi nepamatuji. Ale dá se říci, že jsme navázali na konec loňské sezony, kdy jsme ztratili pouze dva body v Brně. Klíč k letošnímu úspěchu je hlavně v tom, že se nám daří proměňovat přesilovky.“