Dorost prohrál podruhé v řadě

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň - HC Slavia Praha 2:5. Po prohře na Kladně čekal na plzeňské mladíky další těžký soupeř. Tentokrát na svém ledě přivítali pražskou Slavii. Hosté byli hned od začátku aktivnějším týmem, obdrželi sice první branku, pak již ale na ledě dominovali a nedovolili Lasselsbergeru výrazněji zasahovat do vývoje utkání. Dobře chytající Mazanec nakonec kapituloval „jen“ pětkrát.

HC Škoda Plzeň - HC Slavia Praha

2:5
1:2, 1:2, 0:1

Branky a nahrávky: 4. Kovář, 36. Jeřábek (Kovář) – 11. Gaisler (Česnek), 17. Sýkora (T. Doležal, Uleščenko), 28. Stejskal (Mavrojanidis, Petráň), 39. Uleščenko (Barák), 44. Mavrojanidis.
Rozhodčí: Rejthar – Jelínek, Šmíd. Vyloučení: 11:10. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 63. Střely na branku: 19:27. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5.

HC Škoda Plzeň

Mazanec – Kelner, Růžička, Jeřábek, Rutta, Hrbas, Štrunc – Petr, Vild, Košťálek – Jonák, Pacanda, Holeček - Urbánek, Šimek, Kovář – Lev, Strnad, Straka

HC Slavia Praha

Furch – Barák, Kotek, Stejskal, Gaisler, O. Doležal – Česnek, Nestrašil, Sýkora – Koudela, Mavrojanidis, Petráň – Palaščák, Poletín, Žejdl – Uleščenko, T. Doležal

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 27 5 22 81,48 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Holeček 0 0 0 -1 2
Ondřej Hošťálek 0 0 0 -1 0
Marek Hrbas 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 1 0 1 -1 4
Vít Jonák 0 0 0 -1 2
Nikolas Ketner 0 0 0 -1 2
Jan Kovář 1 1 2 -1 2
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Tomáš Pacanda 0 0 0 -2 0
Adam Petr 0 0 0 0 0
Jan Rutta 0 0 0 -1 2
Dan Růžička 0 0 0 -1 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Jakub Strnad 0 0 0 0 0
Martin Šimek 0 0 0 -2 0
Michal Štrunc 0 0 0 -1 0
Tomáš Urbánek 0 0 0 -1 0
Martin Vild 0 0 0 -1 6

komentář

První dějství bylo silně poznamenáno množstvím faulů a logicky následujících vyloučení. První početní výhodu měli ve 3. minutě hosté, z úvodní branky se však radovali domácí. Kovář vystihl rozehrávku soupeře, ujel obráncům a přesnou střelou na vyrážečku poslal Lasselsberger do vedení. Takřka vzápětí mohl vyrovnat Mavrojanidis, jenže z dobré pozice mezi kruhy branku minul. Další vzrušení divákům připravil opět Kovář, znovu se v oslabení dostal k puku, ale tentokrát trefil jen Furchův beton. Slávistický gólman měl štěstí i v 7. minutě, protože rána Růžičky zazvonila o tyč. Další zajímavé akce patřily hostům. V 11. minutě srovnal skóre Gaisler, když zůstal nepokryt na středu útočného pásma a pohotovou ránou nekompromisně propálil vše, co mu stálo v cestě. Druhou branku mohl přidat Petráň, domácí měli štěstí, že jejich svatyni hájil vynikající Mazanec. Plzeňský gólman vychytal několik šancí i v dvojnásobném oslabení, ale jedenáct sekund před návratem druhého vyloučeného kapituloval. Šťastným střelcem byl Sýkora, kterému se puk svezl po čepeli a zapadl za brankovou čáru. Euforie hostů pokračovala, další ránu mohl nalomeným Plzeňákům v 18. minutě zasadit Koudela, nedal a málem ho zaváhání mohlo mrzet. Západočeši totiž díky vyloučení Gaislera a Tomáše Doležala hráli minutu a půl přestávkou rozdělenou přesilovku pěti proti třem. V úvodní dvacetiminutovce první díl nevyužili a do kabin se šlo za stavu 1:2.

Hra v druhé třetině plynule navázala na dění v prvních dvaceti minutách. Ve zbytku přesilové hry si domácí sice vytvořili řadu příležitostí, Durch byl ale pozorný a nedovolil Lasselsbergeru srovnat krok. Poté se opět roztočil kolotoč nedovolených zákroků. Viděli jsme nejrůznější formy přesilových her a oslabení a nutno poznamenat, že lépe si vedli hosté. V 27. minutě stáli při Západočeších všichni svatí, Mazanec si musel připadat jako na střelnici, když stoprocentní šance spálili Koudela a Česnek. Žádné štěstí však netrvá věčně, to poznali i Plzeňáci, z dalšího útoku se totiž prosadil Stejskal, na jehož brance si poloviční podíl připsali skvělými nahrávkami Mavrojanidis a Petráň. Poté i Lasselsberger ožil, snížit mohl Vild, střelou z pěti metrů mířil těsně nad a poslal modrobílé zpět do defenzívy. Ta byla opravdu úporná, Plzeňští se bili se soupeřem jako lvi, ubránili i oslabení ve 34. minutě, kdy jim několikrát zavařil Poletín. Výtečný Mazanec odrazil i atak Tomáše Doležala, a umožnil tak domácím vstřelit kontaktní gól. V končící 36. minutě propálil klubko těl na brankovišti a nic nevidícího Furcha Jeřábek. Naděje na vyrovnání však netrvala dlouho, ještě před přestávkou ujel domácím Uleščenko a přesnou střelou z levé strany zchladil plzeňské ambice. Spokojeněji tak jednoznačně do kabin mířili Pražané.

Přesilovka Slavie určila ráz úvodu poslední třetiny. Lasselsberger se dlouhou dobu vůbec nemohl dostat z obranného pásma. Až v 44. minutě se Plzeňáci podívali do střední třetiny, když šli na vhazování po gólu Mavrojanidise. Dále se hrál hokej plný nestandardních herních situací, trestoměřiči měli plné ruce práce. Ale přesilové hry alespoň přinášely oživení do jinak spíše podprůměrného hokeje, i když na ideálně sehranou kombinaci jsme čekali marně. Stejně tak šancí, které by stály za zmínku, bylo poskrovnu. V 53. minutě chtěl alespoň skórem pohnout Stejskal, vyslal od modré čáry jedovatou ránu, jenže těsně přestřelil. Podobně se vedlo i Mavrojanidisovi, s jehož střelou si pro změnu poradil Mazanec. A když na výsledku nic nezměnila ani přesilovka Západočechů v poslední minutě utkání, svítil po šedesáti minutách na kostce stav 2:5.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (trenér Plzně): "Dnes jsme byli jasně horší než soupeř. Neměli jsme dostat branku na 2:4 a zápas se mohl vyvíjet jinak, takhle bylo rozhodnuto."

Rudolf Dlouhý (asistent trenéra Slavie): "Dneska jsme byli lepší než soupeř, Plzeň nás ničím nezaskočila. Musím pochválit všechny kluky, kteří hráli výborně, to platí i o brankáři."