Dorost přejel Spartu

P l z e ň Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – HC Sparta Praha 6:1. V dalším kole dorostenecké extraligy čekala na plzeňské mladíky pražská Sparta. Hosté byli více než třetinu utkání vyrovnaným soupeřem, za stavu 2:1 měli několik šancí na vyrovnání, jenže pak zcela odpadli a v krátkém sledu třikrát inkasovali. Lasselsberger si s chutí zastřílel a nakonec s přehledem zvítězil 6:1.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

6:1
1:0, 4:1, 1:0

Branky a nahrávky: 10. Jonák (Jeřábek), 29. Hošťálek (Kovář), 34. Vild (Petr), 36. Kovář (Hošťálek), 38. Jeřábek (Jonák), 43. Pacanda (Straka) – 30. Šimon.
Rozhodčí: Svoboda - Brček, Ryba. Vyloučení: 9:6, navíc Šimon 10 min. nesportovní chování, Husák 10 min. za úder na hlavu. Využití: 3:0. Diváci: 127. Střely na branku: 33:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1.

HC Škoda Plzeň

Francouz – Rutta, Růžička, Štrunc, Hrbas, Jeřábek, Ketner, Ruprecht – Hošťálek, Kovář, Šimek – Straka, Pacanda, Sedláček – Jonák, Petr, Vild – Lev.

HC Sparta Praha

Kocián (40. Gabčan) - Koranda, Drvota, Veselý, Grin, Husák, Niko, Šimon – Bříza, Pekárek, Kudláček – Černý, Chára, Hrabák – Hanták, Forman, Tůma – Kolář, Svatý, Kubů.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 32 1 31 96,88 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Ondřej Hošťálek 1 1 2 2 0
Marek Hrbas 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 1 1 2 0 6
Vít Jonák 1 1 2 -1 0
Nikolas Ketner 0 0 0 0 2
Jan Kovář 1 1 2 2 2
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Tomáš Pacanda 1 0 1 0 0
Adam Petr 0 1 1 0 0
Jakub Ruprecht 0 0 0 0 2
Jan Rutta 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 2 2
Pavel Sedláček 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 1 1 0 2
Martin Šimek 0 0 0 2 0
Michal Štrunc 0 0 0 2 0
Martin Vild 1 0 1 0 2

komentář

Úvod utkání byl oboustranně opatrný, oba celky se soustředily hlavně na bezchybnou defenzívu, dobře obsazovaly střední pásmo, a tak se oba gólmani nudili. Až v půlce 5. minuty Růžička našel parádní kolmou přihrávkou najetého Petra, který se řítil osamocen na Kociána, zkusil vystřelit, jenže mířil hodně nad horní tyč. Hosté odpověděli krásnou individuální akcí Pekárka, který domácí obránce postavil do role kuželek a své představení pokazil jen nepřesným zakončením. Daleko důraznější byl na druhé straně Jonák, když se nejlépe zorientoval na brankovišti a pohotově dorazil přesilovkový pokus Jeřábka za ležícího brankáře. V 10. minutě tedy Lasselsberger vedl 1:0. Vzápětí mohli srovnat krok hosté. Početní výhodu však nevyužili. Sparťané opravdu hledali přesnou mušku, to dokázal Veselý, který sice obkroužil branku a překonal Francouze, jenže puk odklouzal po brankové čáře mimo plzeňskou svatyni. Západočeši se jen bránili. Při přesilovce v 17. minutě již Pražané dokonce zvedali ruce nad hlavu, branky ale docílili až po odpískání. Chárova snaha tak vyzněla naprázdno. Naopak při téže početní výhodě vystihl rozehrávku soupeře Kovář a jeho blafáku chyběly jen centimetry. Závěr úvodního dějství ještě oživil přesným bodyčkem Petr a šlo se do kabin.

Dobrou šanci na srovnání skóre dostali Sparťané v začátku prostřední třetiny. Na trestnou lavici krátce po sobě usedli Jeřábek a Kovář, kteří svými fauly nabídli soupeři takřka minutovou dvojnásobnou výhodu. Dobrá práce obránců a pozorný Francouz se však zasloužili o zachování nejtěsnějšího vedení, které pak mohli dokonce zvýraznit. V konci 26. minuty Kociána na brankovišti dobře obtěžoval Pacanda a puk se zastavil jen několik decimetrů před brankovou čárou. Aktivita Plzeňských pokračovala i nadále. Kovář se proháčkoval ve stylu Pekárka až do střelecké pozice, jenže se svou možností naložil jako jeho kolega v první části hry. Mrzet jej to nemuselo dlouho. V 29. minutě se znovu důrazem prodral před branku a jeho dílo brankově zúročil dorážející Hošťálek. Odpověď Pražanů na sebe nenechala dlouho čekat. Prakticky hned z další akce vyrovnal Šimon, jehož rána od modré čáry se odrazem od horní tyče dostala až za brankovou čáru. V 34. minutě prodloužil brankové hody Vild, který stál na konci naprosto přesně sehrané přesilovkové kombinace. Plzeňští tak včas utnuli narůstající tlak hostů. A nejen to, dokonce přidali další trefu. Hošťálek zachytil rozehrávku soupeře, předal si puk s Kovářem a ten zasunoval do odkryté klece. Ani tím se brankostroj nevyčerpal. V 38. minutě při další početní výhodě nekompromisní střelou upravil na 5:1 Jeřábek a bylo jasné, kdo půjde spokojeněji do kabin.

Na posledních dvacet minut se do sparťanské branky postavil Gabčan a hned po 131 sekundách lovil puk ze své branky. Prosadil se důrazný Pacanda. Další děj se odehrával převážně ve středním pásmu, přibývala pouze vyloučení a ta zůstávala nepotrestána. Oba gólmani jen pozorovali snahu svých spoluhráčů a spolu s diváky už nedočkavě vyhlíželi konec utkání. Jednu z mála trochu nebezpečných střel vyslal v 52. minutě Drvota, Francouz se alespoň protáhl. Oba trenéři protočili i hráče, kteří na začátku seděli pouze na lavičce a jen díky jasnému skóre se dočkali svojí šance. Až v 58. minutě přišlo vzrušení. Petr našel před brankou najetého Jonáka, ten ale nedokázal v plné rychlosti usměrnit puk mezi tři tyče. Těsně před koncem hráli Pražané ještě přesilovku pěti proti třem a Forman mohl kosmeticky upravit podobu výsledku, kotouč však jen proklouzal brankovištěm. Stav 6:1 tak byl stavem konečným.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (trenér Plzně): "Prvních pět, šest střídání jsme odehráli vlažně, pak si kluci uvědomili, že to nebude sranda, že Sparta má silný tým, zvedli jsme se a proměnili šance. V závěru už jsme mohli na led častěji posílat třetí a čtvrtou formaci, abychom ulevili první, která chodila na přesilovky a oslabení."