Dorostenci zvládli boj o první místo na jedničku

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň - HC Rabat Kladno 6:5. Do Plzně přijelo Kladno, dosud vedoucí tým dorostenecké extraligy. Plzeňští za svým soupeřem před tímto utkáním zaostávali o pouhý bod. V pohledném utkání bohatém na góly se nakonec radovali domácí, přestože Kladenští dvakrát vedli. Jejich odpor zlomil až vítězným gólem Adam Petr.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

6:5
1:1, 2:2, 3:2

Branky a nahrávky: 14. Šimek (Kovář), 30. Růžička (Petr), 33. Rutta (Vild), 42. Zavřel (Pacanda), 52. Šimek (Jeřábek, Pacanda), 54. Petr (Kovář, Rutta) - 12. Hošek (Lipold), 22. Máša (Melka), 23. Hošek (Ibl, Mužík), 46. Melka (Látal, Mužík), 48. Máša (Kružík). Rozhodčí: Dominik - Brček, Ryba. Vyloučení: 11:10 + Kružík 10 min. Využití: 2:3. V oslabení: 2:0. Diváci: 92. Střely na branku: 40:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3, 4:5, 6:5.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Rutta, Ketner, Jeřábek, Růžička, Pour, Štrunc, Hucl - Kovář, Šimek, Vild - Petr, Jonák, Zavřel - Strnad, Urbánek, Pacanda - Baxa, Matějka, Lev.

Rytíři Kladno

Lejsek - Látal, Jupa, Vyskočil, Kružík, Šmíd, Pulchart, Vrba, Kužel - Dalecký, Čurda, Kupec - Mužík, Ibl, Doskočil - Hošek, Máša, Melka - Havlíček, Lipold.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 45 5 40 88,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 -1 0
Jan Hucl 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 1 0
Vít Jonák 0 0 0 0 0
Nikolas Ketner 0 0 0 0 2
Jan Kovář 0 2 2 0 6
Jakub Lev 0 0 0 -2 0
Lukáš Matějka 0 0 0 -1 0
Tomáš Pacanda 0 2 2 2 2
Adam Petr 1 1 2 -1 0
Josef Pour 0 0 0 0 2
Jan Rutta 1 1 2 -1 6
Dan Růžička 1 0 1 2 0
Jakub Strnad 0 0 0 -2 0
Martin Šimek 2 0 2 2 0
Michal Štrunc 0 0 0 -2 0
Tomáš Urbánek 0 0 0 0 0
Martin Vild 0 1 1 -1 2
Marek Zavřel 1 0 1 2 2

komentář

Po velmi opatrném začátku se do první vážnější šance dostali hosté paradoxně při přesilové hře soupeře. Melkovu prudkou střelu zlikvidovala Francouzova lapačka. Kladenští byli za svou aktivitou odměněni gólem v plzeňské síti. Lipold se rychle zorientoval na hranici brankoviště, přihrávkou našel volného Hoška, jenž poslal puk do sítě. Domácí dokázali velmi rychle odpovědět zásluhou Martina Šimka, který ve vlastním oslabení vystřelil z prostoru mezi kruhy do břevna a Lejsek si puk za záda srazil sám. Když se v samém závěru neprosadil Melka, odcházela mužstva do kabin za vyrovnaného stavu 1:1.

Kladno vletělo na svého soupeře s plnou parádou a již ve 22. minutě se radovalo z vedoucího gólu! Těsně před koncem přesilové hry našel kapitán Melka milimetrově přesnou přihrávkou napříč celou třetinou osamoceného Mášu, který pohodlně zavěsil. Než se domácí stačili rozkoukat, inkasovali znovu. Po zmatku před Francouzem se kotouč odrazil k Hoškovi, jemuž nedělalo problémy překvapeného domácího gólmana překonat. Plzeňským chvíli trvalo, než se dostali opět do správného tempa. V polovině zápasu své štěstí zkusil Vild, ale pálil jen do připraveného Lejska. Hned vzápětí se již domácí ale radovali. Petrovu střelu tečoval nikým nerušený Růžička, a zkorigoval tak na 2:3. Ve 33. minutě všem v hale zatrnulo. Z ledu se odporoučel Matějka s bolestivou grimasou a zamířil rovnou do šaten. Domácí se nadechovali k velkému tlaku a po několika nevyužitých závarech v kladenské třetině bylo vyrovnáno. Rutta bravurně zpracoval puk a nedal gólmanovi šanci. Dvě minuty před sirénou podržel Francouz svůj tým, když dokonale přečetl situaci dva na jednoho a vykryl Doskočilův pokus.

Plzeňský obrat pokračoval ihned po přestávce. Křížnou přihrávkou našel Pacanda Marka Zavřela, který rozjásal domácí počtvrté. Ti se ale neradovali dlouho, za čtyři minuty bylo opět vyrovnáno. V přesilové hře se ke střele napřáhl Látal, jeho bombu Francouz ještě vyrazil, ale na dorážku Melky byl již krátký. Hosté využili psychické výhody po vstřelené brance a udeřili znovu. Po dvou vyložených plzeňských šancí se puk doklouzal až do středního pásma k Mášovi, jenž chytře naznačil střelu a pak zasunul pod bezmocným gólmanem. Plzeňští vrhli všechny síly do útoku, což se vyplatilo. V 52. minutě zaúřadoval kapitán Šimek a srovnal střelou nad brankářovo rameno na 5:5. Rozhodující okamžik přišel již necelé dvě minuty poté, když úplně volný Petr dokázal puk zvednout těsně pod víko branky. Plzeň tedy opět vedla. Přestože Kladenští mocně dotahovali a svůj nápor vystupňovali odvoláním gólmana, domácí si dokázali těžce vydřené vítězství pohlídat. V tabulce tak přeskočili svého dnešního protivníka a usadili se na samém vrcholu tabulky.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (trenér Plzně): "Věděli jsme o kvalitách kladenského týmu, připravili jsme se na ně. Začali jsme dobře, dařilo se nám nevyrábět chyby v obraně, ale inkasovali jsme jako první. V průběhu zápasu jsme stáhli sestavu na tři pětky, to nám pomohlo vývoj otočit. O Matějkovi zatím zprávy nemám, vypadá to na zraněné levé rameno."