Dorostenci Liberec porazili, co předvede A-tým?

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – HC Bílí Tygři Liberec 9:6. Po 22. kolech dorostenecké extraligy, tedy po odehrání dvou zápasů s každým týmem, figuroval Lasselsberger na prvním místě. Měl stejně bodů jako pražská Slavia, takže v utkání, ke kterému si do západočeské metropole plzeňští mladíci přizvali hosty z Liberce, musel uspět. Dorostenci svůj úkol, i když se museli vyrovnat se ztrátou jasného vedení, zvládli, teď je řada na A-týmu.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

9:6
4:2, 2:1, 3:3

Branky a nahrávky: 5. Jonák (Jeřábek), 6. Petr (Jeřábek), 6. Kovář (Vild), 19. Kovář (Růžička), 23. Petr (Růžička), 29. Jonák (Jeřábek, Petr), 54. Šimek (Jeřábek), 56. Kovář (Pour, Vild), 60. Vild (Kovář) - 1. Jánošík (Bortňák, Kedršt), 14. Lemfeld (Klíma), 33. Kedršt (Jánošík), 43. Jánošík (Lemfeld, Vařecha), 45. Drnec (Skalický, Chlouba), 48. Skalický (Drnec, Chlouba).
Rozhodčí: Fraňo - Pešek, Dvořáková. Vyloučení: 11:10. Využití: 4:3. Diváci: 72. Střely na branku: 37:40. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 6:2, 6:6, 9:6.

HC Škoda Plzeň

Mazanec – Růžička, Jeřábek, Ketner, Pour, Hrbas, J. Straka, Hucl – Kovář, Šimek, Vild – Zavřel, Petr, Jonák – Urbánek, Pacanda, Hošťálek – Lev, P. Straka.

Bílí Tygři Liberec

Pyrochta (29. Horák) - Černý, Kulda, Jurčák, Diviš, Přibyl, Příkazský, Lacek - Jánošík, Bortňák, Kedršt – Lemfeld, Klíma, Vařecha – Skalický, Chlouba, Drnec – Mizerík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 40 6 34 85,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Ondřej Hošťálek 0 0 0 0 0
Marek Hrbas 0 0 0 0 0
Jan Hucl 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 4 4 1 0
Vít Jonák 2 0 2 -1 0
Nikolas Ketner 0 0 0 0 2
Jan Kovář 3 1 4 1 0
Jakub Lev 0 0 0 1 0
Tomáš Pacanda 0 0 0 0 0
Adam Petr 2 1 3 0 2
Josef Pour 0 1 1 2 2
Dan Růžička 0 2 2 -2 2
Petr Straka 0 0 0 1 0
Jiří Straka 0 0 0 1 0
Martin Šimek 1 0 1 1 0
Tomáš Urbánek 0 0 0 0 6
Martin Vild 1 2 3 1 4
Marek Zavřel 0 0 0 -1 2

komentář

Úvod utkání byl naprosto strhující. Na první branku nečekali diváci dlouho, k jejich nelibosti padla za Mazancova záda. V čase 0:51 totiž vyloučení Vilda potrestal Jánošík, který stál na konci povedené kombinace a zakončoval mezi betony přesouvajícího se gólmana. K potěše fandících rodičů na sebe vyrovnání nenechalo čekat. Na začátku 5. minuty přeměnil přesilovkový tlak v branku přesnou dorážkou Jonák. Navíc neuběhla ani minuta a šťastnou chvilku zažil Petr, jemuž se puk odrazil přesně na hůl a trefit zcela prázdnou branku nebyl problém. A když po dalších 12 sekundách přidal třetí zářez nejproduktivnější hráč soutěže Kovář, viděli by se Tygři raději v šatně. A mohlo jim být ještě hůř. V 10. minutě hráli v dvojnásobném oslabení. Jenže Lasselsberger výhodou pohrdl a naopak mohli být jeho hráči rádi, že Klíma ztroskotal se svým brejkem na vyrážečce domácího brankáře. Mazanec i nadále odolával nájezdům, až ve 14. minutě nestačil na dorážku Lemfelda, který zůstal nepokrytý na brankovišti a lacino se dostal ke snížení. Tyč pak nastřelil Kedršt a jen potvrdil, že uvidíme utkání dvou silných ofenzív. S další ztečí přispěchal na druhé straně Petr. Úspěšný však byl až při další z početních výhod Kovář. Jeho druhá branka z 19. minuty poslala oba celky do kabin za stavu 4:2.

Na trestnou lavici za faul na konci prvního dějství usedl Zavřel a Liberečtí si vytvořili slušný tlak, přesto sami inkasovali. Ve 23. minutě se podruhé usmálo štěstí na Petra, k němuž se od zadního mantinelu odrazila střela Růžičky a bojovně hrající útočník se lehce dostal k druhé trefě. Hattrick následně mohl dokončit Kovář, ve zmatku před brankou však nedokázal potrestat Pyrochtovo zaváhání a minul odkrytou klec. Mazanec se také nenudil, i když musel čelit střelám spíše z větší vzdálenosti, například Klíma vyslal jedovatou ránu. Zato Západočeši stříleli z blízkosti a stříleli přesně. V 29. minutě se bleskově kolem obránce obtočil Jonák a Severočechy mohl do utkání vrátit jen zázrak. Ke změně průběhu měl pomoci příchod Horáka, který se postavil do ostře trefované branky. Bílí Tygři opravdu v čase 33:00 snížili. Kedrštovo nahození od mantinelu překvapilo Mazance a zastavilo se až o síťku za jeho zády. Další momenty patřily Kovářovi. Ten ukázal v plné kráse šikovnost svých rukou, nejdříve připravil šanci Šimkovi a sám pak vystrašil náhradníka v brance hostů. Svoji příležitost nevyužil ani Lemfeld, a tak jsme se museli spokojit s polovičním přídělem branek oproti kanonádě v první třetině.

První šanci poslední dvacetiminutovky měl Jonák, v nájezdu na gólmana ale neuspěl. Pak začali úřadovat Liberečtí. Nejdříve Jánošík při kratičké přesilovce v 43. minutě snížil na 6:4. Navíc v 45. minutě plzeňská obrana zcela zapomněla na Drnce a z utkání bylo nečekané drama. Hosté cítili svoji šanci a využili ji. V čase 47:58 srovnal na 6:6 Skalický, když uklidil puk za bezmocného Mazance, který se mohl jen divit, kam se poděla předtím pozorná obrana. Pak hrál Lasselsberger dokonce dvě minuty ve třech. Mazanec odolal, i když v některých chvílích ani nevěděl, jak kotouč zastavil. Obrat zůstal nedokonán. V 54. minutě totiž bleskově využil početní převahu Šimek, jenž doslova protlačil puk za klečícího Horáka. Další stíhací jízdu si Severočeši zkomplikovali vlastní nedisciplinovaností. Museli se jen bránit v oslabení a svoji roli nezvládli. V čase 55:54 se k dorážce střely Poura dostal Kovář, dokončil hattrick a definitivně uklidnil nervózní spoluhráče. Domácí gólman však ještě měl nějakou práci. Musel se vyrovnat s nájezdem Bortňáka, ránou Kedršta a dorážkou Klímy. Bláznivému utkání ale dal konečnou podobu pět sekund před koncem střelou do prázdné branky Vild.