Dorost udolal Hradec Králové

P l z e ň - Dorost: Plzeň - Hradec Králové 5:4. Plzeňští dorostenci v tomto zápase nastoupili proti papírově slabšímu soupeři. Na ledové ploše ale Hradec dlouho dokázal s favority držet krok, sám se několikrát dostal do vedení. Utkání tak do svých rukou vzala první formace Vild, Kovář, Šimek, jež vsítila tři z pěti gólů. Jan Kovář si v tomto zápase do osobních statistik připsal tři kanadské body za jeden gól a dvě přihrávky.

HC Škoda Plzeň - Mountfield Hradec Králové

5:4
1:0, 3:3, 1:1

Branky a nahrávky: 18. Kovář (Vild, Pour), 30. Vild (Kovář), 38. Petr (Jonák), 39. Pour (Kovář), 55. Vild (Kovář) - 29. Javůrek (Jankovský), 30. Stehno (Březina), 36. Pánek (Stehno, Svoboda L.), 46. Zmítko (Hadrava, Gold). Rozhodčí: Lacina - Beneš, Štofa. Vyloučení: 16:9 + Vild 10 min - Svoboda A. 5 min + do konce utkání. Využití: 4:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 66. Střely na branku: 37:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:4, 5:4.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Pour, Jeřábek, Růžička, Rutta, Ketner - Vild, Kovář, Šimek - Petr, Jonák, Zavřel - Urbánek, Pacanda, Sedláček - Lev, Baxa, Strnad.

Mountfield Hradec Králové

Blažek - Svoboda Adam, Kufr, Karlík, Pánek, Svoboda Ludvík, Vaněk, Gold, Kotas - Němeček, Březina, Stehno - Vlček, Zmítko, Hadrava - Jankovský, Zörkler, Javůrek - Matějček, Šebek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 35 4 31 88,57 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 4
Vít Jonák 0 1 1 0 2
Nikolas Ketner 0 0 0 0 2
Jan Kovář 1 2 3 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Tomáš Pacanda 0 0 0 0 2
Adam Petr 1 0 1 0 0
Josef Pour 1 1 2 0 6
Jan Rutta 0 1 1 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 4
Martin Šimek 0 0 0 -1 6
Tomáš Urbánek 0 0 0 0 0
Martin Vild 2 1 3 0 14
Marek Zavřel 0 0 0 0 0

komentář

Hosté vlétli na svého soupeře s velikou vervou. Vykoledovali si tak dva po sobě jdoucí fauly. Při následující přesilové hře pět na tři nebezpečně pálil Pánek, ale to bylo ze strany královehradeckých hráčů vše. Plzeň je pustila jen do střel z uctivé vzdálenosti a ty Francouze neohrozily. V šesté minutě o sobě dali pořádně vědět modrobílí, z dobré pozice vypálil Urbánek, Blažek jeho pokus kryl levým betonem. O necelých šedesát vteřin později se vytáhl Francouz proti střílejícímu Němečkovi, jenž projel mezi dvěma bránícími hráči a ztroskotal až na strážci plzeňské svatyně. Domácí pak odehráli několik minut v oslabení, ale hosté nedokázali vstřelit první branku. Ve 13. minutě v početní výhodě soupeře ujel Marek Zavřel, v lepším zakončení mu zabránil Svobodův faul. Domácí tak získali první možnost přesilové hry. Tu sehráli velice dobře, avšak bez gólového efektu. Skóre se měnilo až v čase 17:31 při početní výhodě Plzně pět na tři, perfektně nacvičený signál ochozům předvedli Vild a skórující Jan Kovář, kteří vyšachovali bránící trojici hráčů. Třetinu, jež byla kouskována častými vyloučeními, ukončil svou střelou Adam Petr, ale gólman Blažek předvedl, jak má pokrytý spodek branky.

Domácí do druhé třetiny vstoupili aktivněji, ale opět se přibrzdili nečistými zákroky. Přesilovou hru pět na tři hosté však neproměnili. Jako blesk z čistého nebe ale udeřili ve 29. minutě, kdy se bezchybnou souhrou prezentovali Marek Jankovský a Petr Javůrek, jenž zakončoval do odkryté branky.V čase 29:23 to s domácími vypadalo ještě hůře. Bránící Rutta uklouzl, nastalého zmatku v plzeňské obraně využil Patrik Stehno. Za okamžik však bylo vyrovnáno! Na konci přesilové hry vystřelil z úhlu Kovář, brankář jeho pokus vyrazil a puk se dostal až k Vildovi, jenž překonal bezmocného gólmana. Střelecké hody pokračovaly při dalším vyloučením dvou plzeňských hráčů, po nepřesnostech před Francouzem se prosadil Václav Pánek. Vrátil tak vedení zpět na stranu Hradce Králové. Rozhodčí Lacina poté poslal předčasně do sprch kapitána hostů Adama Svobodu za faul na Tomáše Pacandu a modrobílí získali celých pět minut početní převahy. Tu využili, a hned dvakrát! Nejprve zužitkoval přihrávku zpoza branky Adam Petr a po něm od modré propálil Pour chumel hráčů před Blažkovou brankou.

Možnost zvýšit hubený jednogólový náskok měl hned po přestávce Jonák, ale sám před brankářem nedokázal puk protlačit do sítě. Hradec Králové poté znovu nevyužil přesilovou hru pět na tři, v níž jedinou nebezpečnou střelu vyslal Němeček. Ruce nad hlavu hostům však vylétly o několik chvil později, přesně s návratem vyloučeného plzeňského obránce po střele Petra Zmítka. V 50. minutě se ocitl po několikáté v zápase tváří v tvář Francouzovi Ondřej Březina, ale tentokrát zklamal. V 53. minutě se už už radoval Jonák, nedokázal však přehodit dezorientovaného gólmana. 54:15 - křížnou Kovářovu přihrávku bezchybně využil Vild! Hradečtí hráči se při dalším dvojnásobném vyloučení modrobílých tlačili do branky, ale vinou svých chyb se připravovali o možnost vyrovnání. Přestože puky létaly Francouzovým brankovištěm jeden za druhým, ani při hře bez brankáře se již hostům nepovedlo vsítit pátý gól. Zápas tak skončil vítězství 5:4 pro HC Lasselsberger Plzeň.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (trenér Plzně): Jelikož si hráči byli vědomi toho, že Hradec Králové se pohybuje ve spodních patrech tabulky, došlo v tomto zápase z jejich strany k jistému podcenění. Soupeř disponuje týmem, který vyznává fyzický hokej a ve snaze udržet se v nejvyšší soutěži hraje velice bojovně. Dnes jejich styl konkuroval naší šikovnosti. Zbytečnými vyloučeními jsme si situaci komplikovali ale sami, trestuhodně se někteří hráči dopouštěli faulů, které nás posílaly do třech.