Dorostenci vydřeli vítězství v Hradci Králové až ve třetí třetině

H r a d e c K r á l o v é - Dorost: HC VČE Hradec Králové vs HC Lasselsberger Plzeň 4:5.. Do utkání nevstoupili hráči Lasselsbergeru zrovna nejlépe, když hned v první minutě inkasovali branku. První třetinu nakonec prohráli 3:2, ve druhé zásluhou Jana Kováře vyrovnali, jenže vzápětí znovu dovolili domácím jít do vedení. Vyrovnané a pohledné utkání se rozhodovalo až v závěrečné třetině, kde Plzeňští potvrdili roli papírového favorita, utkání otočili a zvítězili 5:4.

Mountfield Hradec Králové - HC Škoda Plzeň

4:5
3:2, 1:1, 0:2

Branky a nahrávky: 1. Stehno (Zörkler), 7. Stehno (Matějček), 20. Březina (Zohorna, Němeček), 27. Zohorna (Březina, Lochman) - 3. Holeček (Sedláček, Jonák), 14. Straka (Baxa, Hucl), 21. Kovář (Šimek), 41. Rutta (Kovář), 49. Šimek (Kovář). Rozhodčí: Kareš - Čížek, Padevět. Vyloučení: 10:11. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 45. Střely na branku: 39:37.

Mountfield Hradec Králové

Lochman - Svoboda Ludvík, Vaněk, Měsíček, Gold, Karlík, Kufr, Fink, Svoboda Adam - Matějček, Vlček, Zohorna, Březina, Zmítko, Jankovský, Němeček, Zörkler, Stehno, Javůrek, Boček, Hadrava.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Ketner, Pour, Růžička, Hucl, Hrbas, Jeřábek, Rutta - Holeček, Hošťálek, Baxa, Sedláček, Vild, Kovář, Straka, Šimek, Zavřel, Jonák, Lev.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 39 4 35 89,74 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 1 1 0 0
Tomáš Holeček 1 0 1 0 0
Ondřej Hošťálek 0 0 0 -1 0
Marek Hrbas 0 0 0 0 0
Jan Hucl 0 1 1 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 2 4
Vít Jonák 0 1 1 0 0
Nikolas Ketner 0 0 0 0 0
Jan Kovář 1 2 3 3 2
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Josef Pour 0 0 0 1 2
Jan Rutta 1 0 1 3 0
Dan Růžička 0 0 0 -2 6
Pavel Sedláček 0 1 1 0 0
Petr Straka 1 0 1 0 0
Martin Šimek 1 1 2 2 2
Martin Vild 0 0 0 2 2
Marek Zavřel 0 0 0 -1 2

komentář

Hradečtí si lepší vstup do utkání nemohli přát. Světelná tabule ukazovala 44 odehraných vteřin, když se poprvé rozsvítilo červené světlo. Lukáš Zörkler našel přesnou nahrávkou v přesilovce hůl Patrika Stehna, jenž otevřel skóre utkání. Radost z vedení ale domácím vydržela pouze do třetí minuty. Tomáš Holeček totiž švihem k tyči vyrovnal. V čase 6:18 se skóre měnilo znovu. Ondřej Matějček našel křížnou přihrávkou Patrika Stehna, jehož střela přes obránce se zastavila až v síti plzeňské branky. Přesně v polovině první třetiny se do obrovské šance dostal Martin Šimek, když vystihl hradeckou rozehrávku a mířil sám na Lochmana. Vyrovnání se však nekonalo, plzeňský kapitán hradeckou svatyni přestřelil. Následně se domácí dvakrát po sobě provinili proti pravidlům a hráli téměř dvě minuty ve třech. Dvojnásobná přesilovka Plzně ale měla opačný efekt. Největší šanci si v ní totiž vypracovali Hradečtí, konkrétně Ondřej Březina. Ten chtěl z počátku nejspíše nasbírat cenné vteřinky, a tak si ve vlastním pásmu troufale prohodil dva útočníky soupeře. Následně se zbavil i zbylých protihráčů, nevyzrál akorát na brankáře Francouze, který přečetl jeho úmysl a blafák do bekhendu vykryl. Plzeňští z přesilovky sice nic nevytěžili, ale i přesto se vyrovnání dočkali. Ve 14. minutě vystřelil nikým nehlídaný Petr Straka na bližší tyč a srovnal stav utkání na 2:2. Dvě minuty před přestávkou si vyšlápl Martin Hadrava na hostujícího obránce, obral ho o puk, ale vynikající Francouz opět své mužstvo podržel. Plzeňský gólman už ale nestačil na přesilovkovou kombinaci prvního útoku, kterou v čase 19:03 zakončoval Ondřej Březina.

První třetina přinesla spoustu branek, druhá zase více pohlednějšího hokeje. Hosté vlétli do třetiny viditelně lépe a hned po 39 vteřinách vyrovnali. Na listinu střelců se zapsal nejproduktivnější hráč dorostenecké extraligy Jan Kovář. Vzápětí mohl domácím vrátit vedení Martin Hadrava, když si položil Francouze na led, ale prázdnou bránu Plzně minul. Daleko od vedení nebyli ani hráči Lasselsbergeru. Ve 25. minutě se ocitl sám před Lochmanem Jakub Lev, ale svou šanci ve čtvrtý gól neproměnil. Zanedlouho se tak potvrdilo, že staré známé přísloví "nedáš, dostaneš" stále platí. Ondřej Břazina vyslal do brejku Hynka Zohornu, který dokonale svým pohybem zmátl Francouze a svůj únik zakončil do prázdné branky.

Hradečtí se na začátku třetí třetiny museli znovu bránit ve třech. Právě ve chvíli, kdy trest oběma hradeckým hráčům vypršel Plzeň udeřila. Jan Rutta vypálil od modré, kotouč změnil směr o jednoho z hradeckých hráčů a doplachtil až do brány. O chvíli později už mohli být Plzeňští ve vedení. Marek Zavřel ideálně trefil z první, jenže Lochman dobře vykryl střelecký úhel. V závěrečné třetině obě mužstva předváděla krásný hokej, kterému nechyběla kombinace, rychlost a tvrdost. Daleko od branky nebyl plzeňský obránce Dan Růžička, jenž všem ukázal, že jeho švihovka od modré čáry rozhodla už mnoho utkání. Petr Lochman byl ale pozorný. O dvě minuty později se Plzeň přece jen dočkala. Jan Kovář nejprve trefil břevno hradecké branky. Kotouč se následně odrazil do brankoviště odkud ho za brankovou čáru dopravil Martin Šimek. Od té chvíli se hosté soustředili na obranu a domácím nezbývalo nic jiného než vrhnout všechny síly do útoku. Největší šanci ve zbývajícím čase měl Patrik Fink, když byl úplně sám před Pavlem Francouzem. Jeho švihovka ale trefila pouze rameno plzeňského gólmana. Překvapení se tak na hradeckém ledě nekonalo, první tým tabulky si odvezl z vyrovnaného duelu všechny tři body.