Dorostenci vyhráli základní část!

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 3:1. Modrobílí mladíci si na závěr základní části poradili na domácím ledě s varskými hráči. Skončili tak na nejvyšším stupínku v "české" skupině před pražskou Slavií. Vítězství se ale nerodilo lehce, již v 11. minutě plzeňští prohrávali, když se ve vlastním oslabení trefil Mistoler. Do konce první třetiny se Lasselsbergeru podařilo vyrovnat a Vít Jonák dvěma brankami zpečetil výsledek utkání.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

3:1
1:1, 2:0, :0

Branky a nahrávky: 14.Zavřel (Petr), 25. Jonák (Růžička), 39. Jonák (Hucl) - 11. Mistoler. Rozhodčí: Fraňo - Štofa, Beneš. Vyloučení: 9:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 167. Střely na branku: 35:40. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Růžička, Hucl, Rutta, Jeřábek, Boháč, Pour - Stránský, Kovář, Hošťálek - Šimek, Baxa, Vild - Jonák, Zavřel, Petr.

HC Energie Karlovy Vary

Hruška - Rohan, Funk, Tomeček, Dlapa, Špila - Chaljavin, Hudák, Mistoler - Vaněk, Kellner, Záhora - Hampl, Fusek, Putyera - Frk.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 36 1 35 97,22 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 0 4
Dominik Boháč 0 0 0 1 0
Ondřej Hošťálek 0 0 0 -1 4
Jan Hucl 0 1 1 1 4
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Vít Jonák 2 0 2 2 0
Jan Kovář 0 0 0 -1 2
Adam Petr 0 1 1 3 0
Josef Pour 0 0 0 1 0
Jan Rutta 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 1 1 1 0
Jan Stránský 0 0 0 -1 0
Martin Šimek 0 0 0 0 2
Martin Vild 0 0 0 0 0
Marek Zavřel 1 0 1 3 2

komentář

Již po půlminutce hry se mohlo měnit skóre. Mistoler trefil však jen tyčku Francouzovy branky. Obě mužstva se o puk přetahovala převážně ve středním pásmu a ojedinělé střelecké pokusy likvidovali jistí gólmani. V 11. minutě roztočili modrobílí kolotoč prudkých přihrávek přímo před Hruškovýma očima, celou akci rozjel Jan Hucl, do zdárného konce ji mohl dovést Pour, od něho se však odvrátilo potřebné štěstí. A tak se radovali jako první hosté. Hrubici plzeňského obránce při vlastní přesilové hře využil aktivní Tomáš Mistoler. Necelou minutu poté získali plzeňští možnost zahrát si početní výhodu pět na tři za faul na Martina Vilda, který se jen velmi těžce zvedal po faulu Hudáka. Při níž se jako jediný pokusil překonat Hrušku Josef Pour, jeho dobře viditelná střela trefila gólmana přímo do hrudi. Kvůli Hošťálkově vyloučení se síly na ledě vyrovnaly. Ve čtrnácté minutě již bylo vyrovnáno. Adam Petr našel přesnou přihrávkou zpoza branky volného Marka Zvřela, který puk nekompromisně poslal do sítě. 120 vteřin před koncem prvního dějství mohl strhnout vedení na stranu Karlových Varů Martin Funk, v dobré pozici ho ale Francouz nenechal vyniknout. Když v samém závěru mířil mimo Záhora, rozešla se mužstva do kabin za stavu 1:1.

Druhou dvacetiminutovku začala Plzeň přesilovou hrou, která se jim však vůbec nepovedla. Ve 23. minutě se Petr už už nadechoval k zakončení slibně rozehrané akce celé pětky, varští obránci mu ale zablokovali hokejku. Přesto se z vedení radovali domácí, když lehkou tečí procedil Vít Jonák kotouč do branky. Ve 30. minutě při své početní výhodě pálil Fousek zblízka jen do jistého Pavla Francouze. Pak přišly pro domácí těžké chvilky, svými fauly věnovali soupeři téměř sto sekund vylepšené přesilovou hru pět na tři. Martin Rohan zkoušel vyzrát na Francouze dělovkou od modré. Skóre se neměnilo ani po tutovce Mistolera, který přestřelil. Vyrovnání měl na hokejce ve 38. minutě Funk, na Francouze však nevyzrál. V čase 38:25 se prosadil znovu Vít Jonák, jenž individuálně přelstil celou varskou obranu i s brankářem. O chvíli později mohli zvýšit Baxa a po něm Hošťálek, ale oba dva totálně zklamalo zakončení.

Karlovy Vary hrající o možnost zahrát si vyřazovací boje vytáhly do třetí třetiny s jasným cílem; vyrovnat nepříznivé skóre. Podle toho také následující minuty vypadaly a Francouzovi znatelně přibyla práce. Přesto se první zajímavá šance závěrečného dějství zrodila na opačném pólu kluziště, kapitán Martin Šimek v samostatném úniku trefil jen Hruškův beton. Ve 49. minutě opět tváří v tvář Francouzovi zklamal Záhora. O minutku později se zkusil své štěstí pohlednou individuální akcí Ondřej Hošťálek. Stránský pak našel volného Kováře, jenže ten zakončoval velmi nedůrazně, takže Hruška udržel šance hostů. V 52. minutě v dalším v nájezdů na varskou branku neuspěl Jan Stránský, jemuž nevyšla klička. Dominik Vaněk na druhé straně vystřelil nad Francouzovo rameno, gólman se štěstím zlikvidoval i tento pokus. Karlovy vary měly velice blízko k vytouženému snížení v přesilové hře, ale obranná čtveřice svůj úkol zvládla. V 56. minutě mohl rozhodnout Petr, zvýšit brankový odstup se mu nepovedlo. Minutu a půl před uplynutím šedesáti minut jel sám na plzeňskou branku Frk, Jan Hucl situaci zachránil ještě před Francouzem pouze za cenu faulu. Hosté se však již dopředu netlačili. Modrobílí si tak mohli plně vychutnat svůj triumf v základní části spolu s fanoušky, kteří je přišli do ČEZ Arény povzbudit.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (trenér Plzně): "Před zápasem jsme si stanovili jasný cíl; vyhrát toto utkání a být tedy první i v tabulce. To se nám podařilo. Věděli jsme, že jsme bod před Slavií a také to, že Karlovy Vary potřebují zápas zvládnout, aby hrály vyřazovací boje. Soupeř výborně bruslil, proto jsem rád, že jsme toto těžké utkání zvládli. Dominik Boháč a Honza Stránský se vraceli ze Španělska, byla na nich vidět jistá únava, jelikož sehráli tři střetnutí a navíc cesta jistě byla vyčerpávající. Všichni kluci však podali výkon za tým."