CEB-PLZ 2:1sn: Plzeň ztratila výhru při power-play

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Ani ve druhém utkání v Českých Budějovicích nedosáhla Plzeň na výhru a i tentokrát ztratila body v poslední minutě utkání. Ranou Zdeňka Kutláka 23 vteřin před koncem odpověděli Jihočeši na branku Radka Matějovského a při samostatných nájezdech rozhodl Petr Macháček. Z plzeňských hráčů proměnili penaltu Jiří Zelenka a Pavel Trnka, z týmu domácích byli úspěšní hned tři hokejisté. V plzeňské brance dostal přednost tentokrát Petr Jež. Třetí přípravný zápas sehrají plzeňští hokejisté v úterý v liberecké Tipsport Areně s místními Bílými Tygry.

Banes Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň

2:1sn
0:0, 0:0, 1:1 - 1:0

Branky a nahrávky: 60. Kutlák (Vomela, Vak), rozhodující sam. nájezd Macháček - 50. Matějovský (Rataj, Cartelli). Rozhodčí: Pešina - Daniščin, Matějček. Vyloučení: 10:10, navíc Toman (HCM) 10 minut. Bez využití:. Diváci: 639.

Banes Motor České Budějovice

Roman Turek (31. Jan Chábera) - Kutlák, Posmyk, Gřegořek, Mucha, Toman, Filip Novák, Macháček, Vomela - Šimánek, Sailer, Gulaš - Veselý, Vak, Josef Slavík - Hřebejk, Mertl, Květoň - Jiří Hanzal, Matušík, Ondřej Ježek.

HC Škoda Plzeň

Jež - Pulpán, Trnka, Václav Benák, Vobořil, Cartelli, Trojovský, Nedoma, David Mazanec - Jiří Zelenka, Richard Král, Ludvík - Aleš Padělek, Kracík, Kouba - Heřman, Rataj, Matějovský - Důras, Kepl, Adamský - Hobl.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Oba týmy přitom potřebovaly pořádnou porci minut, než se zahřály na provozní stupeň. Rány Sailera a Cartelliho ze samého úvodu byly na dlouho jediným vzrušením pro hrstku nejvěrnějších budějovických fandů. Větší šance na gól měla přijít při sériích vyloučení na obou stranách, ale jak domácí, tak hosté pokračovali ve vlažném výkonu. Za jedinou šanci lze proto považovat pouze Kutlákovu bombu do Ježovy lapačky. Paradoxně se mohli radovat v oslabení Západočeši, když Padělek projel po pravém křídle až před Turka, ale v zakončení selhal. Na druhé straně se podobně vedlo budějovickému Tomanovi, jenž rovněž v oslabení pálil z prostoru mezi kruhy sice tvrdě, ale jen těsně mimo.

O přestávce mezi prvním a druhým dějstvím se však stojatý vzduch nad ledovou plochou Budvar Arény pohnul a oba týmy začaly divákům konečně servírovat toliko očekávanou hokejovou krmi. Ve 21. minutě se Veselý prosmýkl až před Ježe, kotouč se mu při blafáku smekl z hole. O dvě minuty později na druhé straně v přesilovce Padělek zblízka mířil pouze do Turka a Rataj do vnější konstrukce branky. Zadní oblouk Ježovy klece nato trefil i domácí Vomela. Tempo s přibývajícími minutami nepolevovalo a sotva se nachýlila první pětiminutovka prostřední třetiny, napálil po Vakově namazání Slavík ze tří metrů pouze plzeňského gólmana. Do prozatím největší šance střetnutí se probojoval Kracík, který se řítil sám na Turka z vlastního obranného pásma, hbitým pohybem ramen obra v budějovické kleci dobře zmátl, ale trefil jen pravou tyčku odkryté branky. Tím symbolicky ukončil Turkovo účinkování v zápase, jehož podle plánu v polovině klání vystřídal Jan Chábera. Ten mohl vzápětí sledovat dvě rychle po sobě jdoucí třičtvrtěminutové přesilovky pět na tři, jež jeho spolupráci sehráli prachbídně - Budějovice ani jednou nevyslaly přímou střelu na branku, jedině Hřebejk po Vakově příhře tečoval puk těsně mimo. Jak se využívá přesilovka, chtěli ukázat vzápětí Plzeňané. Povedenou kombinaci zakončoval Igor Rataj křížnou přihrávkou na Matějovského, jenž ale před odkrytou brankou kotouč pouze promáchl.

Do závěrečného dějství vstupovali hosté s 66 vteřinovou výhodou jednoho muže v poli. Budějovičtí ale z kabiny nepospíchali a dostali za to - v duchu nových přísných regulí - další dvě minuty navrch. Plzeňská výhoda se tak zdvojnásobila, ovšem Západočeši s ní naložili stejně jako předtím domácí. Za všimnutí stála pouze střílená přihrávka Richarda Krále do brankoviště, Chábera však Ludvíkovu teč pohotově vykryl. Více zla nadělali Keramici hokejistům od Bédy Trávníčka až v jednoduché přesilovce. Střeleckými pokusy se prezentovali Zelenka a Cartelli, Chábera byl pozorný. Špatnou plzeňskou produktivitu mohl vzápětí potrestat po krásném uvolnění ve středním pásmu budějovický hračička Šimánek, avšak svůj úprk do útočného pásma zakončil pouze střelou bekhendem do Ježova ramene. Tempo postupně začalo upadat a halou se pomalu začala vznášet hrozba bezbrankové remízy. Tu však rázně utnul Radek Matějovský, který si dobře nabruslil na Ratajovu ideální nahrávku a blafákem pod horní tyčku nedal Cháberovi šanci. Před domácími hráči stál složitý úkol se z těžkého direktu rychle srovnat a houževnatého soupeře brankově pokořit. Dobrou příležitostí k tomu mohla být další dvojnásobná přesilovka v 53. minutě, ale během 46 sekund jejího trvání opět nic valného nevymysleli. Hodně jim pak zatrnulo v 56. minutě, když Adamský trefil horní tyčku! Utkání spělo k těsné plzeňské výhře, kterou přiblížil svým vyloučení v čase 57:00 budějovický forvard Štěpán Hřebejk. Jihočeši se ale přece jen dokázali osudu vzepřít. Hlavní postavou vyrovnávací branky se stal Petr Sailer. Nejprve při power-play dobruslil puk pomalu se šourající do prázdné branky, nabral s ním opačný kurz a nastartoval rychlou akci, na jejímž konci bylo přečíslení plzeňské obrany a rána Zdeňka Kutláka pod horní tyčku Ježovy svatyně. Výsledek 1:1 platil i po závěrečné siréně, mužstva si však ještě podle plánu vyzkoušela penalty.

1. hosté - Jiří Zelenka mířil přesně na Cháberovu vyrážečku - 0:1.
1. domácí - Jiří Šimánek vytáhl ze svého repertoáru oblíbenou zbraň a precizně provedeným blafákem nedal Ježovi šanci - 1:1.
2. hosté - Jaroslav Kracík volil střelu na lapačku, avšak minul branku.
2. domácí - Tomáš Mertl trefil přesně mezi betony - 2:1.
3. hosté - Stejný druh zakončení volil i Ladislav Kouba, s jeho pokusem si ale Chábera poradil.
3. domácí - Vyhlášený exekutor Petr Sailer si Ježe dobře poslal na opačnou stranu, ale kličku lajdácky zakončil pouze do položeného betonu.
4. hosté - Pavel Trnka zvolil jednoduché řešení - z poměrně velké vzdálenosti překonal Cháberu překvapivou, ale svižnou střelou po ledě k tyčce - 2:2.
4. domácí - Petr Macháček odpověděl rázně prudkou ranou do horního růžku - 3:2.
5. hosté - Martin Adamský svůj blafák přetáhl.
5. domácí - Nájezd Marka Posmyka už nic neřešil, ale z přípravných důvodů se i pátá série nájezdů dojela. Posmyk napodobil Adamského a kličku nedotáhl do zdárného konce.

Budeme-li brát za směrodatný výsledek remízu po šedesáti minutách hry, pak ta sluší oběma týmům.