PLZ - TRI 1:2 po prodl. - Dorostenci smolně ztratili úvodní duel čtvrtfinálové série!

P l z e ň - Dorostenci hokejové Plzně po celou sezónu těšili své příznivce, vyválčili první místo ve své skupině po základní části. Osud jim jako soupeře pro čtvrtfinále určil třinecké Oceláře. Plzeňské naděje se do protivníka s chutí zakousli a už v 8. minutě se dostali do vedení zásluhou Ondřeje Hošťálka. Slezané se po většinu zápasu bránili, brankáře Pavla Francouze ohrožovali nejvíce z rychlých brejků. Jeden z nich krátce po polovině zápasu také zužitkovali ve vyrovnání. Třetí dějství se odehrálo téměř výlučně před hostující svatyní, ale ta snad byla začarovaná. Duel dospěl do prodloužení, které rázně utnul po 33 vteřinách vlastní gól Josefa Poura. Dorostenci tak v sérii prohrávají 0:1.

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

1:2p
1:0, 0:1, 0:0 - 0:1

Branky a nahrávky: 8. Hošťálek - 33. Ostřížek (Hamrozi), 61. Vojta. Rozhodčí: Wüchterle - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 10:11 + Kovář (Plzeň) 10 min. Bez využití Diváci: 320. Střely na branku: 26:33. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Ketner, Pour, Růžička ("A"), Hucl, Hrbas ("A"), Jeřábek, Rutta - Petr, Stránský, Hošťálek, Baxa, Kubalík, Vild, Kovář, Pacanda, Straka, Šimek ("C"), Zavřel, Jonák

HC Oceláři Třinec

Marek - Rajnoch, Gottwald, Teper, Špaček ("A"), Pavlík, Vojta, Ostřížek ("A"), Toman - Hamrozi, Bajtek, Uher, Kubiš, J. Martyčák, Lucák, Marosz ("C"), Samek, Kovalský, T. Martyčák, Rufer

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 61 28 2 26 92,86 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 0 0
Ondřej Hošťálek 1 0 1 0 0
Marek Hrbas 0 0 0 0 0
Jan Hucl 0 0 0 0 4
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Vít Jonák 0 0 0 0 0
Nikolas Ketner 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 12
Tomáš Kubalík 0 0 0 -1 2
Tomáš Pacanda 0 0 0 1 0
Adam Petr 0 0 0 -1 2
Josef Pour 0 0 0 -1 2
Jan Rutta 0 0 0 -1 2
Dan Růžička 0 0 0 -1 2
Petr Straka 0 0 0 1 0
Jan Stránský 0 0 0 -1 2
Martin Šimek 0 0 0 0 0
Martin Vild 0 0 0 0 2
Marek Zavřel 0 0 0 -1 0

komentář

Jako první o sobě dali vědět hosté, Lukáš Kovalský při přesilové hře pálil těsně mimo. Po něm své štěstí zkoušel i kolega Rufer, jenž z dobré pozice trefil jen Francouze. Z obou stran byl vidět určitý ostych, nervozita hráčům svazovala ruce. Přesto se jako první radovali domácí. V osmé minutě se individuálně prosadil Ondřej Hošťálek. Tomáš Pacanda v desáté minutě na modré čáře vybojoval puk, toho se ujal Kovář a vybídl ke skórování Vilda, který ale mířil nepřesně. Za chvilku se mohl do střeleckých statistik zapsat i Vít Jonák, jenž s problémy zpracoval puk, a i když přišel o rychlost, nebezpečně vystřelil na Markovu branku. V šestnácté minutě po prudké střele jednoho z Třineckých kotouč už už poskakoval za dezorientovaného Francouze, Martin Vild však obětavě nebezpečí zažehnal, byť byl odměněn dvěma trestnými minutami. Marek Zavřel měl ještě poslední šanci v prvním dějství, ale i ta zůstala neproměněna.

Druhá dvacetiminutovka se nesla v duchu častých vyloučeních, byla rozkouskovaná, takže ani jedno z mužstev se do souvislého tlaku nedostalo. A když se ve 33. minutě nepodařilo Zavřelovi proměnit samostatný únik, podle známého "nedáš, dostaneš" se skóre měnilo na třinecké straně. V čase 32:51 David Ostřížek oklamal kličkou plzeňskou obranu a přesnou střelou srovnal na 1:1. Už o minutu později mohlo být vše jinak. Adam Petr střílenou nahrávkou našel na teč Jonáka, gólman ošemetnou situaci instinktivně vyřešil. Poté se projevila souhra dua Kubalík, Stránský, když prvně jmenovaný poslal puk volnému spoluhráči, jeho bomba mířila mimo tyče. Třinecký Filip Pavlík úplně sám nedokázal potrestat nepozornost modrobílé obrany.

Obě mužstva vstoupila do dalších perných dvaceti minut opatrně, takže početné plzeňské publikum poprvé zbystřilo až ve 47. minutě, kdy Tepler prověřil pozornost Pavla Francouze. O minutu později se na plzeňskou branku řítil osamocený Ostřížek, ten také ztroskotal na gólmanovi. Z následujícího protiútoku zahrozil Rutta. Při oslabení 3 na 4 domácí trojice ve složení Stránský, Hošťálek a Rutta uzamkla třineckou čtveřici ve vlastním pásmu, z branky se však neradovala. V 54. minutě pronikal zprava rychlý Baxa, k zakončení se nedostal, byl totiž sražen k zemi nedovoleným způsobem. V této přesilové hře se modrobílí opět opřeli do soupeře, chyběl jim však moment překvapení nebo nápad, jak přelstít bránící hosty. Když se neujala ani střela třineckého Vojty, šly týmy do prodloužení.

A po 33 sekundách bylo rozhodnuto. Pavel Francouz riskantně vyjel, ale nepodařilo se mu přesně rozehrát. Vojta se zmocnil puku a nahazoval jej do rohu kluziště, kotouč se připletl do cesty Pourovi, který jej nechtěně usměrnil do sítě. Francouz se jen marně vrhal zpět do brankoviště.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (trenér Plzně): "V tomto zápase jsme rozhodně neměli více ze hry. Byl to náš nejhorší výkon v sezóně. Zapracovaly asi nervy, pro některé to byl první takto důležitý zápas. Nešli jsme před brankáře, všechno hráli v koutech. Jsme zklamaní. Zítra se popereme o to, abychom zvítězili. Uvidíme, jak se z toho kluci vyspí. Třinec to sem přijel zkusit, v bojovnosti nás rozhodně předčil, to pravděpodobně rozhodlo."