SLA - PLZ 3:2 pp - Zlatý bodík z Prahy

Praha – Plzeňští se zařadili po bok silné dvojky z Budějovic a Liberce. Stejně jako tyto obávané celky dokázali jako jedni z mála z návštěvy Sazka Arény vydolovat body. A pro modrobílé to znamená neuvěřitelný šestý zisk v řadě! Západočeši v Praze ani jednou nevedli, přesto byli blízko rozhodnutí po základní hrací době, kdy se hokejovým svatostánkem rozezvučela Svoboda tyčka. A když ani Vlasákovo trestné střílení v prodloužení nebylo úspěšné, trestali domácí. V 63. minutě švihem připsal druhý bod pro Slavii Tomica.

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

3:2p
2:1, 0:1, 0:0 - 1:0

Branky a nahrávky: 11. Sloboda (Vondrka), 20. Micka (Sup), 63. Tomica (Kolařík) - 19. Vlasák (Adamský), 22. Dvořák (Kubalík). Rozhodčí: Šír - Padevěd, Kis. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Diváci: 6238. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC Slavia Praha

Svoboda – Žižka, Kadlec, Vašíček, Drtina, Sloboda, Hlavačka, Kolařík, Němeček – Hruška, Tomica, Beránek – Duda, Červenka, Vondrka - Borovanský, Rataj, Sup - Micka, Čermák, Růžička ml.

HC Škoda Plzeň

Málek - Cartelli, Čakajík - Benák, Dresler - Jasečko, Dobrovolný - Martinec, Vlasák, Divíšek - Adamský, Dvořák, Kracík - Ludvík, Důras, Vampola - Laš, Kubalík, Sýkora.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 63 41 3 38 92,68 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 0 0 0 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Martin Čakajík 0 0 0 0 6
Tomáš Divíšek 0 1 1 0 4
Jiří Dobrovolný 0 0 0 0 2
Jan Dresler 0 0 0 -1 2
Michal Důras 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 1 0 1 -1 0
Stanislav Jasečko 0 0 0 -1 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 2
Tomáš Kubalík 0 1 1 0 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 0 0 0 0
Lukáš Martinec 0 0 0 0 0
Petr Vampola 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 0 0

komentář

Úvod zápasu se nesl v duchu vyloučení. Sudí Šír nastavil přísný metr pro hráče obou družstev. Ve druhé minutě byl vyloučen Rataj a posléze hned Duda. Plzni se tak naskytla možnost hrát minutu a třicet dva sekund přesilovku pět na tři. Slávisté se však po buly zmocnili puku, Josef Beránek ho vyvezl a posléze byl faulován. V následné přesilovce čtyři na tři zvládla obrana červenobílých všechny nebezpečné situace a gól nepadl. Nejblíže ke skórování byl plzeňský Jasečko. Tváří v tvář Svobodovi ovšem selhal. Hrál se dynamický hokej nahoru dolů. Do vyložené šance se však žádný z týmů nedostal a střely ze střední vzdálenosti oba brankáři bez problémů kryli.

V čase 10:57 padl první gól. Po buly před Málkem se k puku dostal Vondrka a přiťukl ho na Slobodu. Ten z mezikruží nekompromisně vypálil přes clonícího hráče nad lapačku bezmocného Málka. Slávisté byli nabuzeni úvodním gólem a hnali se do dalších šancí. Skvělého gólmana Plzně ale nemohli překonat. Západočeši kontrovali rychlými protiútoky. Žádnou šanci ovšem nedokázali přetavit v gól.

V 19. minutě byl vyloučen Vašíček. Jeho faul potrestal po pěti sekundách Vlasák, jenž se probojoval k puku ihned po buly, sjel přímo před Svobodu a nekompromisně skóroval. Vše napovídalo tomu, že oba týmy půjdou do kabin za nerozhodného stavu. V poslední minutě byl vyloučen Jasečko a do konce třetiny zbývalo 48 sekund. Slávisté pod tíhou času zasypali plzeňskou branku sprškou střel a za aktivitu byli odměněni. Pouhé tři sekundy před koncem třetiny vsítil gól Tomáš Micka, který z pravého kruhu propálil Málka mezi betony – 2:1.

Plzeň nastoupila do druhé třetiny ve velkém stylu. Dokázala Slavii zamknout v obraném pásmu a v čase 21:34 padl po závaru vyrovnávací gól z čepele Michala Dvořáka. Plzeňský tlak ustal až po vyloučení Dreslera v minutě čtvrté. Slavia přesilovku nevyužila. Tempo hry nabíralo opět vysokých obrátek, což slušně zaplněná Sazka Arena hlasitě kvitovala. Plzeňský sektor a další k němu přilehlé byly zaplněny fanoušky v modrobílých barvách více než slušně. Hosté se mohli ujmout vedení ve vlastním oslabení, když slávistickým bekům ujel Důras. Jeho střelu dokázal Svoboda pravým betonem vykopnout. Třetina byla opět plná vyloučení, další vyložené šance jsme bohužel neviděli. Hra se začala kouskovat a přiostřovat, borci na ledě si rozhodně nic zadarmo nedarovali.

Slavia nastoupila do poslední třetiny v početní převaze. Sekundu před přestávkou se totiž nechal vyloučit Divíšek. Pražané si vypracovali několik slušných střeleckých příležitostí. Na Málka vypálilo během pár sekund několik střel trio Micka, Sup, Rataj, žádný z nich však nedokázal puk dostat do plzeňské branky. Domácí chtěli výsledek naklonit na svou stranu, ale výtečného Málka ne a ne překonat.

Lasselsberger zachytil slávistické tempo až v půlce třetiny. V 55. minutě červenobílé zachránila před pohromou tyč. V početní převaze zamkla plzeňská formace vyčerpanou čtyřku Slávie a dokázala si vytvořit několik šancí. Také Svoboda však v brance čaroval. Necelé tři minuty před koncem se chytali červenobílí fanoušci za hlavu. David Hruška překonal kličkou gólmana Málka a dostal se před odkrytou klec hostí. Na poslední chvíli mu však vypíchl puk plzeňský bek. Pražané chtěli všechny tři body a hnali se zběsile do útoku. Plzeň pod tlakem špatně střídala a dvacet dva sekund před koncem základní hrací doby měla šest hráčů v poli. Po následném přesilovkovém závaru však slávisté nedokázali puk propasírovat za Málkova záda. Mohli jsme tak v Sazka Areně po druhé za sebou sledovat prodloužení. Slavia začínala v početní výhodě. Tomáš Vlasák však využil zaváhání domácích a dokázal ujet k nájezdu na Svobodu. Za záchranou brzdu zatáhl Petr Kadlec, který útočníka zahákoval. Rozhodčí nařídil trestné střílení. V souboji nervů byl úspěšnější Svoboda, který Vlasákovu kličku vytěsnil betonem. Slavia se nakonec dočkala kýženého vítězství alespoň v prodloužení. Marek Tomica švihem nahazoval puk na Málka, kterému puk propadl do branky. Velice zajímavé utkání tak skončilo 3:2 v prodloužení a hosté si tedy zaslouženě odvezli bod.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia): "Musím sportovně uznat, že Plzeň odehrála vynikající partii. Z naší strany to byl opět velmi bojovný výkon, i když se nám třeba herně nedařilo tolik, jak jsme si přáli. Neproměňovali jsme šance. Bylo to naprosto vyrovnané utkání a o našich dvou bodech rozhodla šťastná branka v prodloužení. V rozhodujících fázích nás podržel brankář Adam Svoboda."

František Černý (Plzeň): "Počítali jsme s tím, že soupeř bude mít ze začátku tlak, ale ubránili jsme jejich přesilovky a hráli jsme pak velice dobře. Utkání se muselo divákům líbit, byly tam od nás i od Slavie šance. Dá se říct, že jsme spokojeni s tím bodem. V prodloužení je to loterie, nedali jsme trestné střílení a vzápětí jsme dostali gól, ale takový je sport."