LIB-PLZ 2:3 pp - Historickou výhru v Tipsport areně trefil Michal Důras!

Plzeň - Tak se modrobílí dočkali. Z Liberce vezou dva body a ve dvou utkáních na ledech týmů, které jsou na prvním a druhém místě v extraligové tabulce, si vybojovali tři veledůležité bodíky! Lasselsberger musel dvakrát dotahovat ztrátu soupeře a dokázal zápas dovést, podobně jako na Slavii, do prodloužení. To však mělo jepičí život, protože se po 34 vteřinách hry prosadil Michal Důras.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

2:3p
1:0, 1:1, 0:1 - 0:1

Branky a nahrávky: 6. Pabiška (Čermák), 34. Plodek (Víšek) - 26. Vlasák (Divíšek), 54. Vampola (Důras), 61. Důras (Dobrovolný). Rozhodčí: Šindler - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 5711. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.

Bílí Tygři Liberec

Fikrt - Nedvídek, Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Kočí, Holub, Rýgl - Čermák, Kašpařík, Pabiška, Klimenta, Plodek, Víšek - Procházka, Šachl, Blatný - Vantuch, Dušek, Špaček.

HC Škoda Plzeň

Jarina - Cartelli, Čakajík, Benák, Dresler, Jasečko, Dobrovolný - Vlasák, Divíšek, Adamský - Dvořák, Kracík, Sýkora - Důras, Vampola, Laš - Stránský, Ludvík, Kubalík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Kamil Jarina 61 40 2 38 95,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 1 0
Václav Benák 0 0 0 0 4
Mario Cartelli 0 0 0 0 2
Martin Čakajík 0 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 1 1 1 0
Jiří Dobrovolný 0 1 1 2 0
Jan Dresler 0 0 0 0 4
Michal Důras 1 1 2 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Stanislav Jasečko 0 0 0 2 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Miloš Sýkora 0 0 0 0 2
Petr Vampola 1 0 1 2 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 1 0

komentář

Do branky Lasselsbergeru se trochu překvapivě postavil místo Málka Kamil Jarina a první zákrok si připsal již osm vteřin po úvodním vhazování. Hostům se pak v polovině první minuty naskytla možnost hrát při vyloučení Jiruše (teprve druhém v sezóně) přesilovou hru. Domácí ale velmi dobře bránili a paradoxně největší příležitost si vypracoval domácí Šachl, který se natlačil před Jarinu. Plzeňský gólman ale vytáhl skvělý zákrok a následná dorážka mířila těsně nad branku.

Na začátku páté minuty dostal menší trest Miloš Sýkora a Tygři si s přesilovkou poradili mnohem lépe než hosté. Plodkova střela se sice ještě otřela pouze o tyč, následný tlak Tygrů ale vyústil v další faul hostů. Přesilovku pět na tři domácí využili již po třinácti vteřinách. Souhru Moravce s Čermákem zakončil prakticky do prázdné branky Lukáš Pabiška a v čase 05:47 otevřel skóre zápasu.

Poté se hra na několik minut vyrovnala. Další větší šance se zrodili až při další přesilovce Liberce, kdy nebezpečně pálil Jiruš. Na druhé straně se pěknou akcí ve vlastním oslabení prezentoval kapitán Divíšek, jeho pokus ale Fikrt pokryl. Další výborný zákrok si domácí brankář připsal v závěru sedmnácté minuty proti individuální akci Jaroslava Kracíka. V závěru prvního dějství si Plzeň vytvořila ještě jednu velkou příležitost. Rychlou kombinační akci zakončil David Ludvík střelou těsně nad břevno domácí branky. Do kabin si tak domácí odnesli jednobrankový náskok.

Kvalitní hokej pokračoval i po přestávce. Dobré příležitosti ke skórování si vytvořili domácí opět v přesilové hře. Pozorný Jarina ale hosty podržel a po rychlém úniku se do zakončení tlačil Tomáš Vlasák, v rozhodujícím momentu mu ale puk sjel z hole. Plzeňský střelec ale nemusel příliš smutnit, neboť zhruba o minutu později se už do domácí klece trefil. Střela Dreslera se od Divíška odrazila ke zcela nekrytému útočníkovi, který se z ostrého úhlu nemýlil a vyrovnal. Pro Vlasáka to byla již pátá trefa ve čtvrtém zápase. Lasselsbergeru vstřelený gól viditelně pomohl. Hosté pak působili aktivnějším dojmem a Fikrt musel předvést několik pohotových zákroků.

Na ledě se po vyrovnání i výrazně přiostřilo. Sudí Šindler pustil k nevoli domácích příznivců několik hraničních zákroků. Především ten, po kterém zůstal ležet na ledě domácí útočník Čermák, vyvolal pískot fandů v Tipsport areně. Vyrovnaný stav vydržel necelých osm minut. Pak se za obranu Plzně dostali Víšek s Plodkem a akci dva na jednoho zakončil Jan Plodek střelou nad Jarinovo rameno – 2:1. I přes obdrženou branku ale hosté pokračovali v dobrém výkonu. Především akce Tomáše Vlasáka dělaly domácí obraně problémy. Další ošemetnou situaci musel navíc řešit Fikrt při akci Kracíka, který ale z metru trefil pouze domácího gólmana. Po dvou třetinách tak Tygři drželi jednobrankové vedení.

Třetí třetina začala o něco opatrněji než obě předchozí. Obě obrany působily pozorně, a oba brankáři si tak připisovali zákroky především po nahozeních z větších vzdáleností. Dobré příležitosti si vytvořili na začátku páté minuty aktivní Vlasák s Adamským, ale ani oni se do přímého ohrožení domácí branky nedostali. Tygři byli blízko brance v osmadvacáté minutě. Jan Plodek nejprve v přesilovce tečoval Krstevovo nahození těsně vedle a následnou střelu libereckého útočníka pokryl skvělým zákrokem Jarina. Pod další akcí domácích byl opět podepsaný Plodek, když prostrčil puk ke Klimentovi, s jehož bekhendovou střelou si poradil hostující gólman. Liberec kontroloval těsný náskok, čemuž pomohlo i vyloučení obránce Cartelliho na začátku dvaapadesáté minuty.

Domácí ale přesilovku nevyužili a opakovalo se tradiční nedáš – dostaneš. Sudí Šindler nejprve neuznal gól Dvořákovi pro úmyslné kopnutí kotouče do branky, o několik vteřin později už ale proti akci hostů nic namítat nemohl. Rychlou kombinaci Plzně zakončil Petr Vampola, který objel branku a zakončil mezi betony Fikrta - 2:2. Domácí mohli ztracený náskok rychle získat, ale proti Klimentově ráně stála tyč hostující klece a další pokusy Plodka s Jirušem zastavil jistý Jarina. V závěru třetí třetiny si hosté ještě vzali oddechový čas, byli to ale domácí, kteří si posledních vteřinách vytvořili několik dobrých příležitostí. Gól už ale v řádné hrací době nepadl a pokračovalo se prodloužením.

O tom, že hosté jsou specialisty na hru v prodloužení v této sezóně, se domácí přesvědčili již po čtyřiatřiceti sekundách. Akci ex-libereckého Vampoly ještě Fikrt vyrazil, ale na dorážku Michala Důrase po střele Dobrovolného už nestačil. Lasselsberger si tak z Liberce odváží dva body za výhru po prodloužení.