PLZ - KLA 5:1 - Návrat na bodovou šňůru?

Plzeň - Naposledy před reprezentační pauzou se šlo v Plzni na utkání s HC GEUS OKNA Kladno. Modrobílí chtěli po sérii neúspěchů znovu bodovat, ale v cestě jim stálo živou vodou pokropené Kladno, které dvakrát po sobě neinkasovalo. Západočeši však na svého soupeře vlétli a během dvanácti minut si vybudovali tříbrankový náskok. Hosté sice vzápětí snížili, ale to bylo z jejich strany vše. Domácí své vedení ještě navýšili a zásluhou výborného Romana Málka ubránili i sérii dvojnásobných oslabení.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

5:1
3:1, 1:0, 1:0

Branky a nahrávky: 6. Fabuš (Kracík), 7. Laš (Důras), 12. Šindel (Benák), 31. Ludvík (Jasečko), 55. Divíšek – 13. M. Procházka (Gulaš). Rozhodčí: Šír – Hejduk, Křivský. Vyloučení: 11:6, navíc Dvořák 10 minut. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 772. Střely na branku: 29:33. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.

HC Škoda Plzeň

Málek - Derner, Čakajík, Benák ("A"), Dresler, Jasečko, L. Martinec ("J"), Cartelli, Dobrovolný - Vlasák, Divíšek ("C"), Matějovský ("A") - Fabuš, Kracík, Ludvík - Důras, Vampola, Laš - Dvořák, Šindel, Kubalík ("J")

Rytíři Kladno

Orct - Nádašdi, Hájek, Pavlas, Schnabel, Ševc, Šmach, Trončinský ("J"), Štěpánek - Gulaš, Patera ("C"), M. Procházka ("A") - Nedvěd, Gardoň ("A"), Kuchler - Horna, Kalla, Bělohlav - Diviš, Čurilla, Tomajko

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 34 0 34 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 1 1 1 0
Mario Cartelli 0 0 0 1 0
Martin Čakajík 0 0 0 2 0
Lukáš Derner 0 0 0 0 2
Tomáš Divíšek 1 0 1 1 0
Jiří Dobrovolný 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 1 4
Michal Důras 0 1 1 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 12
Peter Fabuš 1 0 1 2 2
Stanislav Jasečko 0 1 1 1 2
Jaroslav Kracík 0 1 1 2 2
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
Marek Laš 1 0 1 0 0
David Ludvík 1 0 1 2 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 1 0 1 0 0
Petr Vampola 0 0 0 0 4
Tomáš Vlasák 0 1 1 1 4

komentář

Pod první akci, která nadzdvihla diváky ze sedaček, se podepsal Tomáš Divíšek. Plzeňský kapitán přejel přes půl kluziště, vyhnul se dvěma hostujícím hráčům a mezi kruhy tvrdě vypálil. Jeho pokus však zastavila Orctova lapačka. Kladenský brankář se zapotil i při střele Jasečka od modré, ale opět byl úspěšný. V páté minutě se osmělili i hosté, když Horna, ihned po buly, tvrdě vypálil, mířil však nad. Hostům se v útočné třetině zalíbilo a po chvilce všem ujel Ševc. Jeho tvrdou střelu však zastavil bleskurychlý Málkův rozštěp. Pak se ale začaly dít věci. Vteřinu před vypršením šesté minuty se Kracík ocitl za brankou a to je pro soupeře vždy nebezpečí. Středočeši ho však nechali tak dlouho bez povšimnutí, až plzeňský šikula nalezl volného Fabuše a ten se z první prosadil - 1:0! Za necelou minutu to zkoušel podobně Michal Důras a opět to znamenalo branku v síti Zdeňka Orcta. Nejlepší střelec Západočechů našel z levého rohu neobsazeného parťáka z útoku Marka Laše, který polovysokou střelou nedal gólmanovi hostí šanci - 2:0! A bylo ještě veseleji. V polovině první třetiny se krásnou individuální akcí prezentuje Jakub Šindel, který se z vlastního obranného pásma prokličkoval až před branku hostí a zvýšil - 3:0! GEUS OKNA byla na ručník a trenér Müller si vyžádal oddechový čas. Ten na jeho svěřence zapůsobil jako živá voda. Během minuty dostal první útok hostí pod tlak plzeňskou pětici a svůj tlak vygradovali perfektí střelou Martina Procházky, který zcela osamocen před Romanem Málkem snížil - 3:1! Ještě před první sirénou mohl vrátit poklidný náskok Lasselsbergeru Dvořák, ale jeho jemná teč se mezi tři tyče nevyšla. Plzeňáci tak razantně ukončili Orctovu neprůstřelnost a razantně mířili za třemi body.

Druhá třetina začala opatrně. První vážnější příležitosti se diváci dočkali až v páté minutě, kdy se před brankou zjevil dobře najetý Nedvěd, ale domácí branku přestřelil. O chvilku později bylo domácím ještě hůř. Kladno totiž dostalo dvojnásobnou přesilovou hru v délce sedmdesáti vteřin. To co předvedli hosté se však hned tak nevidí. Čtyři vyložené šance, opakovaně poskakující kotouč po brankové čáře a několikrát netrefená osamocená branka domácích. V hlavních rolích Martinové Procházka a Ševc. Nedáš – dostaneš. V polovině druhého dějství David Ludvík, po zmatku v brankovišti hostí, doklepává odražený puk za bezmocného Orcta - 4:1! O chvilku později ujíždí Tomášové Vlasák a Divíšek na jediného obránce. Druhý jmenovaný však místo střely volí přihrávku na obsazeného spoluhráče a Orct nemá práci. V závěru dvacetiminutovky si ještě hosté znovu vyzkoušeli hru proti třem bránícím hráčům, ale opět neúspěšně. Modrobílí hráli uvolněně a hlídali si svůj náskok…

Poslední část utkání začala přesilovou hrou hostí, ve které se navíc zbytečně vyfauloval Michal Dvořák, který od sudího inkasoval 2+10 za tvrdý atak loktem. Lasselsberger však vše přežil bez úhony a Roman Málek neměl ani moc práce. V šesté minutě nepříjemně skočilo před Orctem Benákovo nahození a kladenský gólman jen s obtížemi vytěsnil touš z prostoru ohraničeného třemi tyčemi. Za nedlouho poté daroval hlavní sudí hostům dvojnásobnou přesilovou hru, která bez sedmi vteřin trvala dvě minuty. Největší šanci spálil Patera, který netrefil poloprázdnou branku domácích. Série vyloučení neskončila. Tentokráte se provinili hosté, ale Plzni se v početní výhoda příliš nevyvedla. Naopak. Snížit mohl Bělohlav, ale v samostatném úniku ho zastavila až Málkova lapačka. Po chvilce musel plzeňský mág zapojit i betony, když se na něj řítil Horna a snažil se najít mezi nimi mezírku. Pomohl mu však i Dresler, který za faul vysokou holí inkasoval 2+2 minuty. Ale překvapivě udeřilo na druhé straně. Tomáš Divíšek načapal Orcta nepřipraveného, když ho překonal střelou z levého rohu kluziště - 5:1! Plzeňský kotel tak mohl v klidu, již pět minut před koncem utkání, vyvolávat vítězné chorály a to v poslední době není obvyklý jev..