LIT - PLZ 2:3 po sn. Plzeň ukázala svou sílu

Plzeňští dokázali to, v co málokdo doopravdy věřil. Z ledu Litvínova, jenž patří na svém ledě mezi absolutní špičku české extraligy, odváží nesmírně cenné dva body. Domácí šli velmi rychle do dvougólového trháku, ale pak se hra vyrovnala. První kámen úspěchu položil Mario Cartelli, který snížil ještě před druhou sirénou. A když se trefil Vlasák, došlo na rovnoměrnou dělbu bodů. Prodloužení nakonec nerozhodlo, a tak poslední slovo měly samostatné nájezdy. V nich se jako jediný radoval Jakub Šindel, a uzdravený plzeňský mladík tak získal bonusový bod pro Lasselsberger.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

2:3sn
2:0, 0:1, 0:1

Branky a nahrávky: 3. Švarný (Černý), 10. Lukeš (Jánský) – 39. Cartelli (Šindel), 44. Vlasák (Vampola). Rozhodčí: Minář - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. Diváci: 6435. Střely na branku: . Průběh utkání: 2:0, 2:3 .

HC Verva Litvínov

Franěk - Šlégr, L.Poživil, Punčochář, O.Poživil, Skuhrovec, Vobořil, Švarný, Tůma - Lukeš, Reichel, Černý - Kubinčák, Trávníček, Jenáček - Tomas, Bahenský, Benda - Rindoš, Branda, Jánský.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Redlihs, Dresler, Jasečko, Cartelli, Dobrovolný, Čakajík - Vlasák, Vampola, Adamský - Důras, Divíšek, Ludvík - Dvořák, Kracík, Matějovský - Stránský, Šindel, Laš.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 65 53 2 51 96,23 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 1 0
Václav Benák 0 0 0 1 0
Mario Cartelli 1 0 1 1 0
Martin Čakajík 0 0 0 0 4
Tomáš Divíšek 0 0 0 0 0
Jiří Dobrovolný 0 0 0 0 2
Jan Dresler 0 0 0 0 2
Michal Důras 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Stanislav Jasečko 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 0 0 0 4
Radek Matějovský 0 0 0 -1 2
Jekabs Redlihs 0 0 0 1 2
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 1 1 2 1 0
Petr Vampola 0 1 1 1 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 1 0

komentář

Hororový začátek, tak nejlépe by se dal popsat vstup modrobílých do utkání. Nejprve Málek sám vyřešil brejkovou situaci dva na jednoho, když statečně čelil ráně Tomase, ale pak již kapituloval. Přesně v čase 2:29 se dorážkou vlastní střely prosadil Ivan Švarný, a všechny plány Lasselsbergeru brzy neinkasovat tak vzaly za své. V páté minutě měl velkou šanci Adamský, když se domácímu Rindošovi hrubě nepovedla rozehrávka, ale plzeňský bojovník Fraňka neohrozil. V polovině osmé minuty putoval na trestnou lavici Jiří Dobrovolný a svou druhou přesilovku v zápase již Litvínovští využili. Nejproduktivnější hráč týmu František Lukeš zužitkoval Jánského nahrávku a pohodlně zvýšil do odkryté branky. Hosté měli velkou příležitost snížit dvougólové manko v podobě bez dvaceti sekund dvou minutové početní výhody pět na tři, ale ta nic nepřinesla. I v dalším průběhu třetiny dominoval na kluzišti domácí celek a Málek musel čarovat. Nejvíce se zapotil v sedmnácté minutě, kdy mu doslova létaly puky napříč kluzištěm a on opět zachraňoval. Hned nato vyhrál další z minisoubojů se střelcem Kubinčákem. Do kabin se tedy šlo za stavu 2:0 pro domácí.

Úvod druhé dvacetiminutovky si hosté zkomplikovali sami, již po půlminutce putoval Čakajík na trestnou lavici, a nabídl tak domácím minutu přesilové hry pět na tři. V sedmadvacáté minutě opět jako jediný držel akcie na úspěch modrobílých v tomto střetnutí Roman Málek, který sám čelil Lukešovi, jenž si v brejkové situaci plzeňského gólmana položil, ale přes jeho položený beton do branky puk neprocpal. Hned nato fauloval Matějovský a litvínovští hráči měli další příležitost ke zvýšení svého již tak značného náskoku. V oslabení se do jedné ze střel obětavě vrhl Dresler, jehož pak puk trefil do hlavy, obránce se na střídačku naštěstí dopravil na vlastních nohách. V polovině třetiny přišly i světlé chvilky Plzeňanů, kteří konečně začali vážně ohrožovat Fraňkovu branku, nicméně stále bez kýženého střeleckého úspěchu. Necelé tři minuty před druhou sirénou si Málek v brejkové situaci tři na jednoho opět smlsl na Kubinčákovi, tomu tak zadělal na pořádný komplex. A pak se téměř neuvěřitelné stalo skutečností! Plzeň přeci jen našla ten správný recept na výborného Fraňka. Po zachycené rozehrávce zpoza branky nabil uzdravený Jakub Šindel na modrou Mariu Cartellimu a ten tvrdou ranou snížil na rozdíl jediné branky. Modrobílým se tak šlo o poznání lehčeji do kabin.

Plzeň do posledních dvaceti minut vstoupila aktivně, očividné toužila po vyrovnání, a Málek si tak první zákrok ve třetí třetině připsal až na sklonku třiačtyřicáté minuty. A dokonce modrobílí vyrovnali! Tomáš Vlasák po Vampolově přihrávce poslal puk mezi Fraňkovými betony podruhé do litvínovské branky. Stav dva dva nemusel mít dlouhého trvání, kdyby o třicet vteřin později trefil kapitán žlutočerných Reichel odkrytou Málkovu svatyni. Trochu kuriózní situaci nabídla sedmačtyřicátá minuta, když plzeňský gólman vyhlavičkoval pokus neúnavného Kubinčáka. V 52. minutě byl hlavní postavou opět Málek, který zlikvidoval tutovku Skuhrovce. Při jednom z přerušení hry kvůli polehávajícímu domácímu borci se v pozitivním světle představily oba fankluby, které uctily narozeniny tragicky zesnulého Ivana Hlinky. Necelé čtyři minuty před vypršením řádné hrací doby si hlavní sudí Minář vyžádal konzultaci s videorozhodčím po pokusu Reichela, ale ani veleznámé jméno do vedení domácí neposlalo. Po této akci se modrobílí stáhli do obrany a zuby nehty bránili vysněný bodík. Přesto se soupeř dostával do nebezpečné blízkosti Málkovy branky, Jenáček či Černý řádně vystrašili přihlížející příznivce hostů. Ale po šedesáti minutách vítěz střetnutí znám nebyl, a šlo se tedy do prodloužení.

Jako první se osmělili domácí, ale Málek byl na svém místě. Ve druhé minutě „přesčasu“ se šel podruhé v utkání poradit sudí Minář s videem, jestli náhodou Litvínov nevstřelil gól místo všemi zaregistrované tyčky. Verdikt kolegy zněl opět jasně – žlutočerná branka nepadla! Do útoku se pak vrhl i domácí obránce, ale Málek se překvapit nenechal ani první střelou, ani následující dorážkou. Půlminutku před koncem se nechal zbytečně vyloučit Jasečko, avšak poslední slovo měly až samostatné nájezdy. Do středového kruhu se nejprve postavil Jakub Šindel, který zamíchal puk a překonal Fraňka. Na druhé straně byl neúspěšný Jenáček, obdobně se nevedlo i hostujícímu Vampolovi. Lukeš pak trefoval nad lapačku a Minář volal potřetí, opět se stejně smutným závěrem pro domácí. A když se netrefil ani Vlasák, ani Reichel, ukázala se Šindelova proměněná exekuce jako ta rozhodující, a připsala tak druhý bod na plzeňské konto.