Dorostenci v Jihlavě podruhé ztrátu nedohonili

Dorost: HC Dukla Jihlava - HC Lasselsberger Plzeň 5:2. V páteční podvečer přivítali jihlavští dorostenci na svém ledě stejně staré hokejisty z Plzně. Zápas probíhal od první do poslední minuty ve strhujícím tempu, po většinu hrací doby to byli domácí, kdo měl více ze hry. Jejich první dvoubrankový náskok se hostům ještě povedlo vymazat, na další branky ve své síti však již Plzeňští odpověď nalézt nedokázali. Dvěma přesnými zásahy se o to přičinil Ondřej Pěška, jenž si do svých statistik připsal i rozhodující branku. Jihlavští mladíci si tedy i díky němu připsali další body do extraligové tabulky za vítězství 5:2 nad do té doby čtvrtou Plzní.

HC Dukla Jihlava - HC Škoda Plzeň

5:2
2:2, 2:0, 1:0

Branky a nahrávky: 4. Pěška (Zeman), 14. Kuřítko (Musil), 26. Pěška (Kuřítko), 29. Zeman (Kuřítko, Musil), 45. Vysloužil - 15. Jeřábek, 20. Hošťálek (Strnad). Rozhodčí: Kubeš - Guth, Rittich. Vyloučení: 8:6, navíc Jeřábek (PLZ) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. Střely na branku: 20:51. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 5:2.

HC Dukla Jihlava

Šťastný - Šidlík, Musil, Cirhan, Kolda, Kvasnička, Randa, Hejl - Brychta, Matějka, Kuřítko, Pěška, Malec, Vysloužil, Zeman, Polcar, Kasalý, Mikeš.

HC Škoda Plzeň

Král (29. Mazanec) - Ruprecht, Růžička, Šimandl, Hrbas, Jeřábek - Holeček, Štrunc, Strnad, Hošťálek, Baksa, Culek, Mrázek, Pacanda, Hájek, Straka, Sedláček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Král 29 12 4 8 66,67 0
Marek Mazanec 31 8 1 7 87,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 0 0
Jakub Culek 0 0 0 -1 2
Radek Hájek 0 0 0 -2 4
Tomáš Holeček 0 0 0 0 0
Ondřej Hošťálek 1 0 1 -2 0
Marek Hrbas 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 1 0 1 -2 12
Petr Mrázek 0 0 0 -2 0
Tomáš Pacanda 0 0 0 -1 0
Jakub Ruprecht 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 -1 2
Pavel Sedláček 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 -2 0
Jakub Strnad 0 1 1 -1 0
Tomáš Šimandl 0 0 0 0 2
Václav Štrunc 0 0 0 0 0

komentář

Do pátečního střetnutí vlétli domácí dorostenci jako uragán a svůj úvodní tlak přetavili záhy v první branku zápasu. Stalo se tak ve 4. minutě, kdy se po střele Zemana dostal k dorážce Ondřej Pěška a posunul touš do odkryté klece, 1:0. Poté pokračovali Jihlavané v aktivní hře dopředu, v nabídnuté početní výhodě vyzkoušeli několikráte pozornost plzeňského maskovaného chlapce střelami od modré. Ani Plzeňští však neskládali hokejky, ovšem když už se zdálo, že se svým herním projevem vyrovnávají domácí, zbrzdila jejich snažení pokaždé píšťalka sudího a následné hra ve čtyřech. V početních převahách nastřelil nejprve Musil tyč, poté pálil nebezpečně Zeman z prostoru mezi kruhy. Ujala se ale až příležitost Martina Kuřítka, jenž si nabruslil do volného prostoru před Krále a výstavní střelou zápěstím pod horní tyčku mu nedal šanci, 2:0. Rozlet Dukly ovšem zabrzdil ojedinělý pokus Jakuba Jeřábka, jenž sotva přejel modrou, napřáhl a domácí gólman Šťastný nestihl na jeho střelu zareagovat, 2:1. Tento moment vrátil hosty zpět plnohodnotně do zápasu, do brejku se dostal Straka a ve vyrovnání mu zabránily včas secvaknuté betony jihlavského brankaře a bohužel také faul Musila. Ten se 16 vteřin před koncem první části hry povedl hostům potrestat, když Ondřej Hošťálek obkroužil domácí klec a zasunul puk mezi betony Šťastného, 2:2. A tak se přesto, že byla Dukla po většinu první třetiny lepším týmem odcházelo do kabin za nerozhodného stavu.

Do té následujíc se ale povedl lepší start hostům. Hned v její první minutě totiž Hošťálek postrčil kotouč na Culka, jenž změřil s jihlavským gólmanem své síly, po dobré kličce do forhendu ale přišel ještě lepší zákrok v podání Šťastného. Obrovská příležitost utrhnout vedení na svou stranu se naskytla Plzeňanům záhy, když měli možnost hrát po vyloučeních Koldy s Malcem v poměrně dlouhé dvojnásobné početní převaze. S tou ale naložili jak ministryně Kuchtová s dotacemi z evropských fondů a zaslouženě uhodilo na druhé straně. Puk totiž převzal do své moci Ondřej Pěška, proháčkoval se mezi dvěma obránci soupeře a vymetl pavučinku z pravého Králova růžku, 3:2. A navíc na další úspěch nečekali Jihlavští nikterak dlouho! Nádhernou kolmou přihrávkou našel totiž Kuřítko našlápnutého Adama Zemana, jenž svůj sólový nájezd zakončil chladnokrevnou kličkou a usměrněním touše do prázdné klece, čímž nejenže zvýšil na 4:2, ale ještě navíc vyhnal Krále ze svého brankoviště. Na jeho místo nastoupil Mazanec a jeho přítomnost přinesla jisté oživení do plzeňských řad. Ve 30. minutě si na druhé straně musel Šťastný poradit jak s nájezdem Straky, tak s následnou nebezpečnou střelou Jeřábka. Poprvé ukázal um své lapačky, napodruhé předvedl, že ani hra vyrážečkou mu není cizí. Mohl si tak dovolit i drobné zaváhání při rozehrávce, kterou vystihl plzeňský Pacanda, z otočky však do opuštěné klece nezamířil přesně. Tlak hostů se stupňoval i díky početní výhodě, v níž přišla největší šance na sklonku 37. minuty, kdy se Růžičkovo nevině vyhlížející nahození od červené čáry nepovedlo Šťastnému zkrotit tak, jak by si představoval, k odraženému kotouči nejrychleji dobruslil Straka, při Jihlavských ovšem stálo štěstí v podobě pravé tyče.

Do závěrečné části hry se pustily oba celky s vervou, domácí nespoléhali na udržení dvoubrankového vedení a dále podnikali aktivní výpady do obrany Plzně. Stejně tak hosté ale nechtěli nechat tři body na jihlavském ledě zadarmo a snažili se tlačit před Šťastného. Ve chvíli, kdy ve 45. minutě zakládali ve svém pásmu další útočné tažení, došlo ke spornému zákroku z jihlavské strany, který ale zůstal bez povšimnutí hlavního sudího, touš se dostal na hůl Martina Vysloužila a ten sám před plzeňským Mazancem moc dobře věděl, co dělat. Po pohotové střele k pravé tyči se tak na světelné tabuli skvěl výsledek 5:2. Po tomto zásahu domácích se zdálo, že o osudu dnešního střetnutí je rozhodnuto, vysoké tempo mírně opadlo, ale stále bylo na co koukat. A když i díky výbornému výkonu jihlavského gólmana Šťastného přežili jihlavští dorostenci dvojnásobné oslabení v závěru utkání, dospěli k výhře nad stejně starými soupeři z Plzně v poměru 5:2.

Ohlasy trenérů

Pozápasové ohlasy doplníme později...