Plzeň dohnala tříbrankové manko, ale prohrála na nájezdy

Plzeň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – RI Okna Zlín 4:5 sn. Po páteční výhře nad Vsetínem se plzeňští dorostenci vyhoupli do čela tabulky extraligy dorostu. Svoji pozici mohli potvrdit v sobotním duelu proti Zlínu. Vstup do utkání Plzni vůbec nevyšel. Vedení Zlína 3:0 však ještě ve druhé třetině srovnala, ale nakonec prohrála na samostatné nájezdy.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

4:5sn
1:3, 3:1, 0:0 - 0:1

Branky a nahrávky: 19. Zavřel (Jonák, Jeřábek), 25. Mrázek (Zavřel), 25. Straka (Pacanda), 39. Straka (Růžička) - 4. Kundera (Šoula), 5. Kundera, 17. Šoula, 27. Vodný (Šoula, Holík), rozhodující sam. nájezd Holík. Rozhodčí: Fraňo - Jílek, Šátava. Vyloučení: 14:12. Využití: 2:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 129. Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 0:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Růžička, Šimandl, Hrbas, Jeřábek - Štrunc, Baxa, Culek, Váchal, Mrázek, Zavřel, Pacanda, Hájek, Jonák, Straka

PSG Berani Zlín

Zavadil - Hampl, Zábojník, Zámorský, Valenta, Řezníček, Kubala - Smetana, Sedlář, Šlahař, Laciga, Kundera, Šoula, Vodný, Merta, Kopún, Holík, Klhůfek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 65 31 3 28 90,32 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 0 0
Jakub Culek 0 0 0 -1 0
Radek Hájek 0 0 0 0 0
Marek Hrbas 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 0 0
Vít Jonák 0 1 1 -1 2
Petr Mrázek 1 0 1 0 2
Tomáš Pacanda 0 1 1 0 0
Dan Růžička 0 1 1 -1 0
Petr Straka 2 0 2 0 0
Tomáš Šimandl 0 0 0 0 2
Václav Štrunc 0 0 0 -1 6
Martin Váchal 0 0 0 0 2
Marek Zavřel 1 1 2 -1 0

komentář

Hráči Zlína měli na cestě do Plzně poruchu na autobusu, kvůli které přijeli později a utkání začalo o téměř hodinu později. Žádnou nevýhodu z nedostatečné rozcvičky však Zlín zřejmě nepociťoval, jelikož na Plzeň doslova vlétl. Dan Růžička chyboval v rozehrávce před vlastní brankou a svým „námazem“ daroval puk přímo na hůl Martina Šouly, jenž neváhal se střelou. Jeho pokus však plzeňský brankář Mazanec vykryl, ale na dorážku Tadeáše Kundery byl již krátký. Plzeň se z úvodního šoku ani nestihla vzpamatoval a už kapitulovala podruhé. Při vyloučení Štrunce využil Zlín početní výhodu za pouhých jedenáct sekund. Hosté okamžitě po buly začali ostřelovat plzeňského brankáře a až na několikátou dorážku dostal puk do sítě opět Tadeáš Kundera. Plzni se však záhy naskytla příležitost přesilové hry pěti proti třem po dobu sedmdesáti vteřin. Jedinou šanci si ovšem připsal po rychlé kombinaci celé pětky Jonák, jemuž se nepodařilo zvednout puk dostatečně vysoko nad levý beton zlínského gólmana Zavadila. Ve 14. minutě spáchal Hrbas stejnou hrubku, jako před ním Růžička, když přihrával napříč obranným pásmem. Puk zachytil Holík, jenž darovanou příležitostí pohrdl. Mazanec jej vychytal. Při vyloučení zlínského Smetany to však byli hosté, kdo si mohl připsat další zásah. Po zavezení puku do obranné třetiny Plzně, signalizoval hlavní arbitr vyloučení plzeňského hráče. Martin Šoula obkroužil plzeňskou branku, položil si Mazance a pohodlně bekhendem zavěsil. Ještě před koncem první třetiny se však podařilo Plzni snížit. Ze závaru před soupeřovo brankou vytěžila Plzeň první vstřelenou branku. Po střelách Jeřábka a Jonáka se puk dostal puk za záda gólmana k brankové čáře a Marek Zavřel mohl pohodlně doklepnout puk do sítě.

O první přestávce bylo zřejmě v plzeňské kabině řádně hlučno. Do druhé třetiny vstoupila Plzeň přesně opačně, než do té první. Hned zkraje 22. minuty trefil z bekhendové střely Baxa tyčku. Ovšem o tři minuty déle se již mohli Plzeňští radovat. Při přesilové hře domácích se dostal puk na modrou k Petrovi Mrázkovi, jenž vyslal puk na branku stylem padající list. Brankář měl zakrytý výhled a puk spatřil až ve své síti. O pár sekund později hrála Plzeň oslabení, ale byla to opět právě ona, kdo udeřil. Petr Straka dostal ve vlastní třetině přihrávku od Pacandy a ve středním pásmu přebruslil zlínského obránce Zábojníka. Zavadila prostřelil a srovnal skóre na 3:3. Plzeň už byla v laufu, ale přicházející tlak utnuli okamžitě hosté. Plzni se nedařilo dostat puk ze své obranné třetiny, až se k němu dostal Michal Vodný a opět poslal Zlín do vedení. Dvě minuty před koncem prostředního dějství už viděl plzeňský tým puk v brance. Kotouč sice přeplachtil zlínského gólmana, ale nakonec skončil před brankovou čarou a za ní se nedostal ani přes snahy dorážejících hráčů. Náladu si ovšem modrobílí zlepšili o necelou minutu déle při další využité přesilovce. Petr Straka předvedl ukázkovou situaci jeden na jednoho. Obránce Řezníčka zmátl naznačením pohybu a objel jej z druhé strany. Na svižnou střelu švihem Zavadil nestačil téměř ani zareagovat.

Třetí třetina opět nabídla jiný obraz hry, než předcházející dvě.Obě mužstva již poctivě bránila. Plzeň ovšem jakoby se nepoučila z předchozích chyb a opět zopakovala stejnou chybu při rozehrávce. Jeřábek nahrával pět minut před koncem třetí třetiny před vlastní branku, ale puku se zmocnil zlínský Holík. Domácí mohli poděkovat Mazancovi, že velkou příležitost hostů zmařil. A necelou minutu před koncem šedesáté minuty měla i Plzeň šanci k rozhodnutí zápasu. Zpoza branky přihrával Pacanda na osamoceného Hájka. Brankář však vystřelil svůj pravý beton a šanci Plzně zneškodnil.

V pětiminutovém prodloužení teklo Plzni do bot při vyloučení Mrázka. Při přesilovce hostů dvakrát od modré nebezpečně pálil urostlý obránce Zábojník, ale síťku plzeňské branky nerozvlnil. Utkání tedy dospělo k samostatným nájezdům. Za Plzeň jel Petr Straka, jenž vystřelil z mezikruží mimo branku. Dan Růžička se pokusil trefit skulinku mezi brankářovými betony, ale nepodařilo se mu. A Petr Mrázek prováděl blafák do bekhendu, ale v rozhodující chvíli mu sjel puk z hole. Za Zlín jel Martin Šoula, jenž vystřelil mimo branku. Jakub Šlahař byl ke gólu velice blízko, ale jeho střela jen rozzvonila levou tyčku Mazancovy branky. Rozhodl v posledním nájezdu Petr Holík Blafákem do bekhendu přestřelil Mazance a umístnil puk pod horní tyčku.

Ohlasy trenérů

Václav Fürbacher (trenér Lasselsbergeru Plzeň): "Byli jsme si vědomi síly Zlína, který je pro nás těžký soupeř. Máme s nima pasivní bilanci a možná proto jsme vstoupili do zápasu trošku zakřiknutě. Zlín toho využil a po první třetině jsme prohrávali 1:3. Pak jsme, myslím, hru vyrovnali a ke konci byli lepším týmem. Prohráli jsme na samostatné nájezdy, ale to už je jen loterie."