Dorostenci vyválčili tři body

Plzeň - Dorostenci: HC Lasselsberger Plzeň - HC Havířov Panthers 3:2. V dramatickém závěru dokázali domácí uhájit hubený jednobrankový náskok před dotírajícím soupeřem. Osmdesátka diváků v ČEZ Aréně viděla vyrovnané utkání, v němž po celých šedesát minut tahali za delší konec modrobílí a zaslouženě vydřeli tříbodové vítězství. Bodově se opět dařilo nejvíce Tomáši Pacandovi, který na své konto připisuje dva kanadské body.

HC Škoda Plzeň - AZ Residomo Havířov

3:2
0:0, 2:1, 1:1

Branky a nahrávky: 21. Pacanda, 31. Culek (Hrbas), 41. Hájek (Pacanda) - 34. Macejko, 50. Videlka (Fábry, Jaško). Rozhodčí: Hodek - Rybáček, Svatopluk. Vyloučení: 6:7. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 80. Střely na branku: 50:20. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Ruprecht, Růžička, Šimandl, Hrbas, Mrázek, Blumentrit - Strnad, Hošťálek, Baxa, Culek, Matějka, Pacanda, Hájek, Jonák, Straka.

AZ Residomo Havířov

Matoušek - Jaško, Ondrek, Kocurek, Pinka, Macejko, Šurin, Duda - Dočkal, Pechanec, Šefčík, Slavík, Křivohlávek, Fábry, Mráz, Šebek, Matějíčvek, Videlka, Fúzik, Vyčesaný.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 22 2 20 90,91 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 -2 0
Tomáš Blumentrit 0 0 0 -2 2
Jakub Culek 1 0 1 2 2
Radek Hájek 1 0 1 2 0
Ondřej Hošťálek 0 0 0 0 0
Marek Hrbas 0 1 1 1 2
Vít Jonák 0 0 0 1 2
Lukáš Matějka 0 0 0 -1 0
Petr Mrázek 0 0 0 1 0
Tomáš Pacanda 1 1 2 2 0
Jakub Ruprecht 0 0 0 2 2
Dan Růžička 0 0 0 2 2
Petr Straka 0 0 0 1 0
Jakub Strnad 0 0 0 -2 0
Tomáš Šimandl 0 0 0 -2 0

komentář

Plzeňští po smolné prohře s Třincem nastoupili do zápasu aktivněji, havířovské Pantery často nepouštěli z pásma, ale to vše bez gólového efektu. Přesto hosté několikrát zahrozili, před Mazancem bylo horko v desáté minutě, když nebezpečně pálil Křivohlávek. Plzeňský gólman se ale vytasil s důležitým zákrokem a nenechal jít hosty do vedení. Na druhé straně zkoušel své štěstí pozemní ranou Pacanda, po něm Culek puk sice zvedl, ale pálil jen do připraveného Matouška. V samém závěru střílel plzeňský kapitán Jonák, ale obě mužstva se rozešla do kabin za bezbrankového stavu.

Jak mohla na některé diváky působit první třetina uspávajícím dojmem, o té druhé se to nedalo tvrdit ani omylem. Domácí vlétli na soupeře s plným nasazením a již po devatenácti vteřinách se radovali z vedoucí branky. To když Pacanda zužitkoval práci celé pětky. V polovině zápasu dokonce Plzeňané odskočili svému soupeři o dvě branky, v čase 30:23 přidal uklidňující trefu Petr Culek. Modrobílí se ale neradovali dlouho, na první pohled neškodná střela havířovského obránce Macejky skončila za překvapeným Mazancem. Utkání tak rázem dostalo nový náboj, vždyť rozdíl mezi oběma týmy byl "pouhý" gól. Dvě minuty před sirénou se do šance probil aktivní Pacanda, ale jeho střela olízla jen pravou tyčku Matouškovy branky.

Stejný vstup jako do druhé dvacetiminutovky se povedl Plzeňanům i po poslední přestávce. Závar před havířovskou branku zužitkoval Radek Hájek, a zvýšil tak na 3:1. I v dalších okamžicích bylo rušněji na třetiné hostů. Ve 44. minutě roztoučil kolotoč střel Baxa a již překonaného havířovského gólmana na brankové čáře zastoupil pohotový Šefčík. Při jednom z plzeňských vyloučení se podobná situace odehrála i na druhém pólu kluziště, tentokrát měl druhou branku na holi kapitán Křivohlávek, ale duo Pacanda, Mrázek mu skluzem zabránilo zasunout puk do zívající plzeňské svatyně. Když už se zdálo, že modrobílí přežijí bez újmy toto oslabení, po uplynutí dvouminutového trestu si před Mazance najel Videlka, první ránu plzeňský gólman ještě vyrazil lapačkou, ale na druhý pokus už byl krátký. Domácí se přesto nepoučili a dál faulovali. Aktivní Křivohlávek jen o centimetry minul pravou tyčku a odstartoval tím totální chaoz v plzeňské obranné čtveřici, který hasil až nekompromisním vyhozením pŕes všechny čáry Dan Růžička. Ten samý hráč stál na konci i následující, tentokrát plzeňské akce, když nikým neatakován pronikl po pravém křídle tváří v tvář havířovskému brankáři, ten jeho pokus však bez problémů kryl. V 57. minutě ostře pálil při přesilové hře Pacanda, jeho bombu Matoušek se štěstím vyrazil. Rozhodnutí měl na hokejce minutu a půl do vypršení šedesáti minut modrobílý kapitán Vít Jonák, ale mířil velmi nepřesně. Domácí se sice o výsledek strachovali do posledních vteřin, svým aktivním pojetím hry si tři body doslova vybojovali.

Ohlasy trenérů

Miroslav Přerost (trenér Plzně): Asi čtyři zápasy se nám nedaří hrát naši hru, působíme tak trochu křečovitě. I dnes jsme si vypracovali velké množství šancí, ale máme trable v koncovce. Hlavně u druhé a třetí pětky je problém, aby připojily nějakou branku. Pokud neskóruje první lajna, tak v současné době další dvě nejsou schopné zápas rozhodnout. Hráči si přestanou věřit a vyrobí kolikrát až banální chyby, což jsme ostatně viděli i dnes u obou inkasovaných gólech. Nicméně, za víkend jsme získali čtyři body, což je vzhledem k tomu, že se nám příliš nedaří, dobré.