Dorost zvítězil ve šlágru kola v Liberci

Liberec - Dorostenci: Bílí Tygři Liberec - HC Lasselsberger Plzeň 3:4sn. Plzeňští mladíci sice proti leaderovi tabulky prohrávali už o dvě branky, ve třetí třetině se jim však podařilo utkání vyrovnat a obrat zápasu dokonali v samostatných nájezdech. Největší podíl na vítězství měl útočník Tomáš Pacanda, jenž vstřelil kontaktní druhý gól a v nájezdech překonal Pyrochtu hned dvakrát.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

3:4sn
0:0, 2:1, 1:2 - 0:0

Branky a nahrávky: 27. Maďar (Bulíř), 40. Bulíř (Maďar), 44. Vašek (Bulíř) - 35. Culek (Mainer), 49. Pacanda (Straka), 54. Matějka (Ruprecht), roz. nájezd Pacanda. Vyloučení: 7:3, navíc Vlach (LIB) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 62. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 3:4.

Bílí Tygři Liberec

Pyrochta - Jurčák, Příkazský, Lacek, Sobotka, Jelínek - Vašek, Jánošík F., Oppelt, Bulíř, Jánošík A., Filippi, Bittner, Maďar, Knap, Rohal, Mulač, Dám, Miškovský, Vlach

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Ruprecht, Hrbas, Karpíšek, Špaček, Blumentrit - Petruška, Váchal, Štrunc, Mainer, Hošťálek, Baxa, Culek, Matějka, Mrázek, Pacanda, Hájek, Jonák, Straka

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 65 28 3 25 89,29 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 -2 0
Tomáš Blumentrit 0 0 0 0 0
Jakub Culek 1 1 2 0 2
Radek Hájek 0 0 0 1 0
Ondřej Hošťálek 0 0 0 -1 0
Marek Hrbas 0 0 0 0 0
Marcel Karpíšek 0 0 0 -1 2
Petr Mainer 0 1 1 0 0
Lukáš Matějka 1 0 1 0 0
Petr Mrázek 0 0 0 0 0
Tomáš Pacanda 2 0 2 2 0
Patrik Petruška 0 0 0 -2 0
Jakub Ruprecht 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 1 1 1 0
Václav Štrunc 0 0 0 -1 0
Martin Váchal 0 0 0 -1 0

komentář

1. třetina

V tomto duelu se utkaly dva nejlepší celky celé soutěže, a tak se na obou stranách začalo spíše obranně. Žádný z týmu nechtěl jako první inkasovat, proto byly šance k vidění pouze v přesilových hrách. Jako v šesté minutě, kdy si Plzeňští vytvořili velký tlak. Pyrochta měl plné ruce práce, aby udržel čisté konto. V další početní výhodě Lasselsbergeru si však obrana neuhlídala Michala Bulíře a ten se řítil sám na Mazance. Ovšem úspěšnější byl v tomto souboji plzeňský golman, a skóre se tak stále neměnilo.

Velkou šanci na změnu stavu měla Plzeň v devatenácté minutě. Lukáš Matějka dostal možnost trestného střílení, a gólem do šatny tak mohl liberecké mladíky trochu znervóznit. Se svým nájezdem však naložil prachbídně. Najel si do prostoru mezikruží a střelou švihem se pokusil překvapit Pyrochtu. Jenže ten pokus v pohodě zlikvidoval, a proto po prvním dějství stále svítil na světelné tabuli stav 0:0.

2. třetina

Úvod druhé třetiny připomínal první část zápasu. Obě mužstva bránila a ojedinělé šance likvidovali výteční brankáři. Stejně tak tomu bylo i v třiadvacáté minutě, kdy se po pasu Filipa Jánošíka objevil sám před brankou hostí Bittner a pokoušel se překonat Mazance. Liberci gólová akce vyšla až v šestadvacáté minutě. Bulíř skvělým pasem vyslal do úniku Patrika Maďara a ten nekompromisní ranou zajistil Tygrům vedení.

Po vedoucím gólu domácích Plzeň v útoku konečně zabrala a útočnou hrou si začala vytvářet dobré příležitosti před Pyrochtou. Ovšem Tygři stále hrozili z rychlých brejků. V jednatřicáté minutě dostal přesnou přihrávku z trestné lavice vracející se Tomáš Filippi a kdyby těsně před brankou nezakopl, mohlo to už s hosty vypadat špatně.

Tygři tak místo zvýšení svého náskoku sami inkasovali. Ve čtyřiatřicáté minutě se přesnou střelou z voleje prosadil Jakub Culek a hosté se dostali ještě do většího náporu. Jenže Pyrochta chytal skvěle a nepovolil Plzni obrat zápasu. Naopak vteřinu před druhou sirénou vyjel zpoza brány Michal Bulíř a svoji trefou pod víko Mazancovy brány vrátil domácím vedení.

3. třetina

Obdržený gól těsně před přestávkou hosty viditelně zchladil a iniciativu zápasu přebrali liberečtí dorostenci. Hned v první minutě třetí třetiny se v obrovské příležitosti octnul Martin Vašek. Ač byl zcela neatakován ve skvělé pozici před Mazancem, zvýšit náskok Tygrů nedokázal. To se mu povedlo až o tři minuty později. Po další Bulířově příhře si Martin Vašek připsal desátý zásah této sezony.

Lasselsberger prohrával již o dvě branky a „teklo mu do bot“. Musel vstřelit rychlou branku, aby si uchoval šanci na nějaké body. Jenže proti dobře bránícím Tygrům se Plzeňští jen těžko prosazovali. Přesto se jim kontaktní branku vstřelit podařilo. V devětačtyřicáté minutě se k puku dostal Tomáš Pacanda, jenž nenápadnou akcí překonal Pyrochtu a vrátil hostům naději na vítězství. Vyrovnání málem přišlo o patnáct sekund později. Po obrovském závaru před libereckou bránou se už Radek Hájek radoval ze vstřeleného gólu, nakonec však puk brankovou čáru zřejmě nepřešel, a hlavní rozhodčí tak musel uklidňovat rozčilené trenéry hostujícího mužstva.

Plzeň se dále hnala za vyrovnáním a její tlak ještě umocňovala liberecká vyloučení. Právě jedno z nich dokázali Západočeši využít. Obránce Ruprecht vystřelil a Lukáš Matějka dorážkou mezi nohy Pyrochty vyrovnal stav utkání. Hostům však remíza nestačila, snažili se dokonat obrat a odvézt si ze severu Čech vítězství. Dvě minuty před koncem třetí části ujel domácí obraně Petr Straka a mohl rozhodnout. Ovšem skvělý Pyrochta se překonat nenechal.

To už trenér Liberce Libor Bouchner nevydržel a vybral si oddechový čas. Až na tribunu byl slyšet jeho pokyn: „Remíza je pro nás vítězstvím.“ Jeho svěřenci ho poslechli a zápas směřoval do prodloužení.

Prodloužení a nájezdy

V pětiminutovém prodloužení se mnoho věcí nedělo a přestože oba týmy hrály ve čtyřech hráčích, žádné šance jsme neviděli. Rozhodnout tak musela závěrečná dovednostní soutěž.

První dvě série byly v režii golmanů. Za Plzeň se neprosadili Culek s Matějkou, na druhé straně Mazance nepřokonali Janošík ani Bulíř. Ovšem k dalšímu nájezdu se postavil Tomáš Pacanda a jeho blafák, který cestou zazvonil o tyč, skončil za Pyrochtovými zády. Uplně stejně se však prosadil i Jakub Mulač, a po třech sériích tak stále nebylo rozhodnuto. Ke čtvrtému nájezdu se rozjel Oppelt a střela z jeho hokejky skončila na břevně. Naopak za Plzeň se dokázal prosadit znovu Tomáš Pacanda a hosté si z Liberce odvezli vítězství 4:3. Západočeši se tak v tabulce dostali právě před svého dnešního soupeře a po sedmatřicátém kole jsou v čele extraligy dorostenců.