Dorostenci porazili Hradec Králové v prodloužení

Dorost: HC VCES Hradec Králové - HC Lasselsberger Plzeň 1:2 pp. Utkání 36. kola přineslo vyrovnaný hokejový duel. Po nevydařené první třetině se Plzeň dostala do starých zajetých kolejí, které jí zatím vynesly aktuálně první místo extraligové tabulky. Hradečtí však poctivou hrou dokázali dovést zápas až do prodloužení, kde rozhodl o výhře hostů plzeňský kapitán Lukáš Matějka. Plzeň si tak z Hradce Králové odváží dva body.

Mountfield Hradec Králové - HC Škoda Plzeň

1:2p
0:0, 1:1, 0:0 - 0:1

Branky a nahrávky: 36. Pánek (Macháň, Filip), 34. Mrázek (Culek), 65. Matějka (Hájek, Hrbas). Rozhodčí: Neťuka - Maštalíř, Šmika. Vyloučení: 7:11, navíc Mainer 10 min OT a Culek 10 min + OK (oba PLZ). Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 80. Střely na branku: 35:38. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2pp.

Mountfield Hradec Králové

Alexa - Sobotka, Vaněk, Kusák, Karlík, Pánek, Kopsa - Šebek, Vlček Jan, Šafránek, Vlček Ondřej, Juráň, Macháň, Christ, Půlpán, Matějček, Valášek, Bartoš, Filip.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Ruprecht, Hrbas, Karpíšek, Blumentrit - Petruška, Váchal, Štrunc, Baxa, Mainer, Hošťálek, Strnad, Culek, Matějka, Mrázek, Hájek, Straka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 65 35 1 34 97,14 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 0 0
Tomáš Blumentrit 0 0 0 1 2
Jakub Culek 0 1 1 1 20
Radek Hájek 0 1 1 1 2
Ondřej Hošťálek 0 0 0 0 0
Marek Hrbas 0 1 1 1 2
Marcel Karpíšek 0 0 0 0 2
Petr Mainer 0 0 0 0 12
Lukáš Matějka 1 0 1 2 6
Petr Mrázek 1 0 1 1 2
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Jakub Ruprecht 0 0 0 1 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Jakub Strnad 0 0 0 0 0
Václav Štrunc 0 0 0 0 2
Martin Váchal 0 0 0 0 2

komentář

V první třetině zápasu usedlo hned pět plzeňských hráčů na trestnou lavici, a tak měli domácí logicky ze hry více. Hosté si vyloženě koledovali, nakonec se však ubránili a dokonce si ve vlastním oslabení vypracovali gólovou šanci. Patrik Petruška vystihl v útočném pásmu hradeckou rozehrávku a mířil na Tomáše Alexu úplně sám. Plzeňský útočník si přehodil kotouč na bekhend a zkoušel zavěsit pod břevno. Nebýt vyrážečka hradeckého brankáře na svém místě, mohla Plzeň vést o jednu branku. Na druhé straně musel Marek Mazanec zasahovat proti dvanácti střelám. Hradečtí však třestuhodně ani jednu z pěti přesilovek nevyužili.

Ve druhé části už Plzeň hrála většinu času v plném počtu a na hře to bylo hned znát. Zhruba v polovině zápasu se ocitl Alexa v jednom ohni střel, když hosté snad celé dvě minuty z přesilové hry strávili v útočném pásmu soupeře. Přesilovku sice nevyužili, ale o pár minut později už se radovali. Paradoxně ve vlastním oslabení. Za protesty plzeňské střídačky musel na trestnou lavici Martin Váchal. Právě v tomto oslabení Plzeň udeřila. Chybnou rozehrávkou se domácí dostali až do své třetiny, kde přišli o kotouč. Jakub Culek ho naservíroval Petru Mrázkovi a bylo to 0:1. O necelé tři minuty později vypálil od modré čáry v přesilové hře Václav Pánek a bylo vyrovnáno. Mazanec stačil na střelu zareagovat, až když skončila v horní polovině jeho svatyně.

I ve třetí třetině byli diváci svědky vyrovnaného hokeje. Ve 44. minutě mohl slavit druhou branku Václav Pánek. Jeho další střela od modré prošla Mazancovi pod betonem, ploužila se brankovištěm až plzeňskou klec minula o pár centimetrů. Ve zbytku třetiny poté tahal za delší konec provazu tým, který měl na ledě větší počet hráčů. Úbytek sil už byl s blížícím se koncem zápasu znát. Přesto museli borci obou týmů sáhnout do svých rezerv. 60 minut na určení vítěze nestačilo, a tak následovalo prodloužení.

V něm byli aktivnější hosté. V čase 62:35 byl navíc vyloučen domácí Sobotka a Plzeň měla obrovskou příležitost rozhodnout ve svůj prospěch. Nejnebezpečněji vyhlížela akce Lukáše Matějky, který se obtočil kolem hradecké brány, ale puk za brankovou čáru nepropasíroval. O třicet vteřin později bylo ale vše jinak. Ve chvíli, kdy se hradecký hráč vracel z trestné lavice se Lukáš Matějka zorientoval v prostoru před bránou nejlépe a rozjásal plzeňskou střídačku. Do konce prodloužení zbývalo přesně 23 vteřin.