Junioři podlehli Havířovu na nájezdy

P l z e ň - Junioři: HC Lasselsberger Plzeň - HC Havířov Panthers 2:3 po samostatných nájezdech. Stejně jako v pátek, i v sobotu viděla plzeňská ČEZ Aréna samostatné nájezdy. Junoři ale "áčko" nenapodobili a podlehli havířovským Panterům. Přesto je bod z tohoto utkání pro modrobílé velmi cenný, vždyť po třiceti čtyř minutách prohrávali o dva góly, na vyrovnání se nejcitelněji podílel Jan Kovář, který si do svých osobních statistik připsal gól a přihrávku.

HC Škoda Plzeň - AZ Residomo Havířov

2:3sn
0:1, 1:1, 1:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 36. Kovář (Kořínek), 52. Stránský (Sýkora, Kovář) - 12. Radim Haas (Klimša, Majerek), 34. Marek Haas. Rozhodčí: Šindler - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:8 + Bacul (HAV) 5 minut a trest do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 201. Střely na branku: 38:38. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Martinec, Hucl, Šustr, Pour, Rutta, Novák - Kocman, Sýkora, Lev, Trojan, Kovář, Benedikt, Vild, Stránský, Roušal, Šimek, Šimán, Kořínek.

AZ Residomo Havířov

Šimko (Kolbert) - Kudláček, Zienten, Vydra, Zimmer, Kopel, Hruška, Jurčík - Maruna, Říčka, Wrobel, Lukaštík, Haas Marek, Majerek, Matysz, Klimša, Haas Radim, Bacul, Blucha.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 65 39 3 36 92,31 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jiří Benedikt 0 0 0 0 2
Jan Hucl 0 0 0 0 0
Jakub Kocman 0 0 0 0 2
Jakub Kořínek 0 1 1 0 0
Jan Kovář 1 1 2 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Lukáš Martinec 0 0 0 -1 12
Karel Novák 0 0 0 0 0
Josef Pour 0 0 0 -1 0
Adam Roušal 0 0 0 0 0
Jan Rutta 0 0 0 0 2
Jan Stránský 1 0 1 0 0
Miloš Sýkora 0 1 1 -1 4
Miroslav Šimán 0 0 0 -1 2
Martin Šimek 0 0 0 -1 0
Andrej Šustr 0 0 0 0 0
Martin Trojan 0 0 0 0 0
Martin Vild 0 0 0 0 0

komentář

Utkání začala o v poklidném tempu, které narušilo až vyloučení havířovského Zimmera. V nabídnuté přesilové hře Plzeňští ohrozili Šimkovu branku jen jedinkrát. Kapitán Kocman přihrávkou hledal Šimána, ale před ním stačil gólman hostů včas zasáhnout. O chvilku poté nesedla střela Benediktovi. Havířovští se pomalu dostávali do tempa a zápas přebírali do svých rukou. Nejprve Francouz musel čelit třem po sobě rychlým střelám, z nichž tu poslední instinktivně vyrazil ramenem. V desáté minutě se na sebe zlobil Blucha, který v dobré pozici úvodní branku utkání nevstřelil. O minutku později plzeňské obraně ujel Marek Haas, ale toho domácí gólman vychytal. Hned z protiútoku mohl skórovat plzeňský Stránský, ale Šimko si celou situaci pohlídal. A tak se z gólu radovali nejprve Havířovští. Únik Klimši ještě Francouz zlikvidoval, ale na dorážku kapitána Marka Haase na brankové čáře nedosáhl. A mohlo být pro modrobílé ještě hůř, když při vyloučení Sýkory možnost zvýšit prováhal Hruška. Celá třetina se hrála ve velmi svižném tempu, po vstřelené brance více ze hry měli Panteři.

V pětadvacáté minutě Kocman přihrávkou vybízel Miloše Sýkoru ke skórování, tomu ale puk v kritické chvíli odskočil. Ještě v téže minutě putoval hostující Kopel na trestnou lavici, a domácí tak získali možnost hrát v pěti proti čtyřem. Kořínek třikrát prudce vystřelil a gólman hostí pokaždé mnoho neviděl. Po poslední dělovce dorážel Rutta tak mocně, až si od hlavního sudího Šindlera "vysekal" dvě minuty. Domácí se snažili o vyrovnání a otěže zápasu v těchto chvílích drželi ve svých rukách. Dokumentuje to i šance při havířovské početní výhodě, když Jakub Kořínek dobře přečetl soupeřovu rozehrávku, vypíchl puk a do úniku poslal Stránského a Kocmana. Posledního jmenovaného ale do zakončení nepustil vracející se obránce. Přesně v polovině prostředního dějství se dostal Novák až před Šimkovu svatyni, opět však bez gólového efektu. A tak se znovu radovali Panteři, a to dokonce při vlastním oslabení. Na modré čáře zaváhal Kocman a Radim Haas v pohodě v samostatném nájezdu uspěl. Plzeňští se rychle oklepali a v přesilovce čtyř na tři tvrdě pálil ostrostřelec Kořínek a za bezmocného Šimka v přesilové hře dorážel Jan Kovář. O chvíli později Stránský viděl sjíždějícího beka Hucla a poslal mu pas těsně na hranici brankoviště. Při likvidaci této šance naplno zazářil gólman hostů, který se bleskurychle přemístil a zázračně zabránil vyrovnání. Když v závěru druhé třetiny vychytal Francouz osamoceného Lukaštíka, rozešla se mužstva do kabin za stavu 1:2 z pohledu Plzně.

Třetí dvacetiminutovka začala překvapivě opatrnou hrou jak ze strany hostů, kteří šetřili vteřinku po vteřince, tak ze strany Plzeňských. První vážnější šanci si vypracovali Havířovští. Kudláček s Matyszem při situaci dva na jednoho sice branku vstřelil, radost jim však pokazil rozhodčí Šindler, jenž branku bez váhání neuznal kvůli odpískané vysoké holi. A známé pravidlo "nedáš, dostaneš" platilo i tentokrát. V 52. minutě se krásně trefil Jan Stránský po přihrávce dobře hrajícího Sýkory. Řada nepřesností obě mužstva nepouštěla do bezprostředního ohrožení soupeřovy branky, a tak hráče čekalo pětiminutové prodloužení. Jedinou akci v něm spálil chvilku před koncem havířovský Maruna. ČEZ Aréna tedy měla možnost ve dvou dnech shlédnout druhé samostatné nájezdy. Plzeňští mladíci ale své mužské kolegy nepodobili. Nejprve se trefil domácí Kovář, na jeho úspěch ale ihned zareagoval přesnou střelou nad Francouzovu vyrážečku Maruna. A jelikož se Jan Maruna trefil i podruhé a domácí podobnou odpověď nenašli, bonusový bodík si z plzeňského ledu odvážejí Panteři.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (trenér Plzně): Ve druhém domácím utkání po sobě jsme museli dotahovat dvoubrankové manko, jsem tedy rád, že se neprohrálo v základní hrací době. Nájezdy jsou loterie, v nichž uspěl soupeř. Naše hra byla nepřesná, měli jsme také problémy se sestavou, protože se nám včera zranili dva hráči. To asi také narušilo náš výkon. Neměli jsme prostě sílu soupeře přehrát a vyhrát v šedesáti minutách. Dvakrát se nám již v prodloužení podařilo vyhrát, potřetí to nevyšlo, tak už to bývá. Z hráčů čiší zklamání asi proto, že si mysleli, že zápas vyhrají. Nemůžeme říct, že vyhrajeme nad Havířovem, když jsme s ním ještě nehráli. To byla chyba. Já ale zklamaný nejsem, oceňuji, že jsme z 0:2 dotáhli na 2:2.