Junioři deklasovali prvního

P l z e ň - Junioři: HC Lasselsberger Plzeň – SK Horácká Slavia Třebíč 8:0 . Takové gólové hody junioři dlouho nepamatují. Když dorostenci vyhráli nad Šumperkem 8:7, všichni v hale se báli o výsledek do posledních sekund. Tentokrát bylo prakticky rozhodnuto po první třetině, kdy se třebíčský gólman Ondrůj musel čtyřikrát ohlížet za pukem. Z plzeňské ofenzívy se v nejzářivějším světle představil Jan Stránský, na jehož konto putuje pět kanadských bodů za hattrick a dvě gólové přihrávky.

HC Škoda Plzeň - SK Horácká Slavia Třebíč

8:0
4:0, 2:0, 2:0

Branky a nahrávky: 1. Trojan (Stránský), 6. Kořínek (Stránský, Benedikt), 9. Stránský (Pitule), 19. Šimek (Sýkora), 32. Benedikt (Šimán, Kocman), 39. Stránský (Kořínek, Kocman), 48. Stránský (Špiler), 54. Martinec (Šimán, Kořínek). Rozhodčí: Würtherle - Ledínský, Sekula. Vyloučení: 8:13. Využití: 4:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 141. Střely na branku: 34:31. Průběh utkání: 8:0.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Martinec, Hucl, Šustr, Zeman, Pour, Rutta, Špiler - Novák, Kocman, Sýkora, Pitule, Trojan, Kovář, Benedikt, Kubalík, Stránský, Roušla, Šimek, Šimán, Kořínek.

SK Horácká Slavia Třebíč

Ondrůj (od 21. Burgr)- Vlašín, Hobza, Popela, Jaroš, Čtveráček, Dvořák, Kadela - Němec, Dostál, Vítek, Kesner, Nahodil, Jánský, Kundela, Burian, Fila, Kadela, Kejda, Burián, Kurial.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 31 0 31 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jiří Benedikt 1 0 1 0 2
Jan Hucl 0 0 0 1 0
Jakub Kocman 0 2 2 1 0
Jakub Kořínek 1 2 3 1 4
Jan Kovář 0 0 0 1 2
Tomáš Kubalík 0 1 1 1 2
Lukáš Martinec 1 0 1 1 0
Karel Novák 0 0 0 1 0
Tomáš Pitule 0 1 1 1 0
Josef Pour 0 0 0 1 2
Adam Roušal 0 0 0 0 0
Jan Rutta 0 1 1 2 0
Jan Stránský 3 2 5 2 0
Miloš Sýkora 0 1 1 1 0
Miroslav Šimán 0 2 2 1 4
Martin Šimek 1 0 1 1 0
Andrej Šustr 0 0 0 0 0
Martin Trojan 1 0 1 1 2
Petr Zeman 0 0 0 0 0

komentář

Hosté se na plzeňském ledě ani neohřáli a už inkasovali. 56 vteřin po úvodním buly první střelu na třebíčskou branku vyslal Jan Stránský a vyražený puk dorazil do branky Martin Trojan. Zaskočená Třebíč, první tým juniorské extraligy, nestíhala rychlonohým plzeňským bruslařům, a tak si pomáhala nedovoleným způsobem, což hlavní sudí trestal. V rychlém sledu za sebou byli vyloučeni Čtveráček a Popela, Plzeňané tedy hráli přesilovou hru pět na tři. Nepotřebovali ani čtvrt minutu k její využití, když se dělovka Jakuba Kořínka zastavila až v brance. Šanci ke zkorigování nepříznivého stavu dal hostům svým prohřeškem proti pravidlům Benedikt. Skóre se opravdu měnilo, ale na opačné straně! Tomáš Pitule vybojoval v útočné třetině puk a Jan Stránský potrestal zaváhání v třebíčské rozehrávce a zvýšil na rozdíl třech branek. Až na konci desáté minuty si první zákrok připsal domácí gólman Francouz, úvodní vlaštovku vyslal na plzeňskou branku Petr Fila. V další početní výhodě se Třebíč již dostala do útočného pásma a Burian, po něm hned Nahodil vyzkoušeli modrobílého gólmana, který celou situaci vyřešil. V šestnácté minutě se do úniku dva na jednoho dostali Němec a Fila, druhý jmenovaný už už napřahoval ke střele, když Sýkora skvělým obranným zákrokem ušetřil Francouzovi práci. Čas 18:34 a 4:0! Za Ondrůjova záda doklepl v nepřehledné situaci kotouč Martin Šimek.

Hosté vystřídali brankáře, Ondrůj nahradil Tomáš Burgr. Toho v šestadvacáté minutě prověřil aktivní Stránský, ale jeho dorážka šla těsně mimo. V následující přesilové hře se Benedikt obtočil kolem branky a zkoušel prostrčit puk pod betony třebíčského gólmana, tentokrát bezúspěšně. O sobě dali vědět i hosté. V polovině utkání Marek Kundela jen vystrašil nepřesným pokus domácí příznivce. Ve 32. minutě bylo v ČEZ Aréně ještě veseleji. Puk povalující se na brankovišti usměrnil do sítě Jiří Benedikt. Hostující celek se z potrestaných faulů nepoučil a daroval znovu Plzni výhodu o dva muže v poli, kterou Lasselsberger s přehledem využil. Prudká střela Jana Stránského prošla od modré až do sítě.

Do závěrečné dvacetiminutovky nastoupili aktivněji hosté, již v po čtyřiceti sekundách pálil Burián, Francouz puk dobře viděl a bezpečně ho ztlumil ve svém náručí. Nebezpeční byli i ve vlastním oslabení. Na útočný výlet se vydal obránce Jiří Čtveráček, plzeňského gólmana trefil jen do hrudi. Ve sedmačtyřicáté minutě posedmé rozjásal početné příznivce modrobílých Stránský. Nabruslil mezi kruhy a střídající gólman Burgr si na puk jen sáhl lapačkou. A mohlo být veseleji, ale Šimán v perfektní pozici jen vyprášil Burgerovy betony. Z protiútoku zkoušel své štěstí z otočky Kurial, ale Francouz bezchybně hájil čisté konto. To si pohlídal až do závěrečné sirény, když definitivně zlomil snahu Třebíče o čestný zásah osmou brankou z hole Lukáše Martince, jenž nadvakrát zužitkoval přihrávku od Miroslava Šimána.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (trenér Plzně): Dvěma slovy to bylo podařené utkání. Čtyřgólová první třetina nám určitě pomohla psychicky, kluci si pak začali více věřit. Před samotným zápasem jsme takový výsledek nepředpokládali, věděli jsme, že Třebíč byla na prvním místě. Proto jsme se zdravě nabudili a to zabralo. Na osmi brankách se hlavně podepsalo to, že jsme měli sílu. Pomohlo nám i áčko, které dnes nehrálo, a my tak měli poprvé k dispozici čtyři kompletní formace. To rozhodlo.