První prohra přišla na ledě Vsetína

V S E T Í N - Junioři: Vsetínská hokejová - HC Lasselsberger Plzeň 5:2. Poprvé v letošní sezóně nezískali mladící Lasselsbergeru v zápase ani bod. Tuto nemilou zkušenost jim připravili stejně staří hráči Vsetína, kteří tak potvrdili, že dali zapomenout rozpačitým výkonům ze začátku extraligy a stoupají v tabulce čím dál tím výše.

VHK ROBE Vsetín - HC Škoda Plzeň

5:2
2:0, 2:1, 1:1

Branky a nahrávky: 2. Červenka (Fabián, Varga), 18. Hrňa, 34. Červenka (Varga, Ševčík), 37. Švaňhal, 58. Varga (Plachtovič, Haschka) - 39. Kovář (Rutta, Šimán), 60. Rutta (Benedikt). Rozhodčí: Škrobák - Dočkal, Štěpán. Vyloučení: 16:16 navíc Sznapka (VSE) 10 min., Kořínek a Novák (oba PLZ) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 830. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1, 5:2.

VHK ROBE Vsetín

Kůdela - Holomek, Fabián, Kapr, Farda, Hachka, Lukeš, Sznapka - Podešva, Kadlčík, Varga, Plachtovič, Hrňa, Švaňhal, Ševčík

HC Škoda Plzeň

Francouz (37. Rückl) - Hucl, Šustr, Zeman, Pour, Rutta, Špiler - Lev, Novák, Kocman, Šimek, Pitule, Kovář, Benedikt, Vild, Kubalík, Stránský, Roušal, Šimán, Kořínek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 36 15 4 11 73,33 0
Zdeněk Rückl 24 13 1 12 92,31 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jiří Benedikt 0 1 1 -3 0
Jan Hucl 0 0 0 -1 2
Jakub Kocman 0 0 0 -3 0
Jakub Kořínek 0 0 0 -1 10
Jan Kovář 1 0 1 0 2
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 2
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Karel Novák 0 0 0 0 12
Tomáš Pitule 0 0 0 -1 4
Josef Pour 0 0 0 -2 2
Adam Roušal 0 0 0 -1 2
Jan Rutta 1 1 2 -1 2
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Miroslav Šimán 0 1 1 -2 2
Martin Šimek 0 0 0 0 2
Radek Špiler 0 0 0 -1 0
Andrej Šustr 0 0 0 0 2
Martin Vild 0 0 0 0 2
Petr Zeman 0 0 0 0 0

komentář

V době, kdy si diváci ani nestihli udělat pohodlí na svých sedačkách, už se vsetínským mladíkům zvyšoval tep. Postaral se o to jmenovitě hostující Benedikt, jemuž chybělo k dokonalosti přesnější seřízení kurzu střely. Jenže ona zmařená šance s borci ze západu Čech nijak nezacloumala, právě naopak. Plzeňští se nadechli k dalšímu ataku, tentokráte však vytáhl svůj trumf z rukávu gólman Kůdela a tak se osudovou minutou střetu stala až ta druhá. Paradoxně se ale na kotouč ve své síti mračili hosté, a to když se zkušeně prodral kolem svého strážce vsetínský Červenka a poté puk vyslal za záda Francouze.Protřelé pravidlo nedáš - dostaneš tak našlo uplatnění i v tomhlestřetu.Atraktivní hokej plný šancí. Tím se mohli diváci kochat do zbytku třetiny. Startérem se stal domácí Hrňa, jenž vyslal svou přihrávkou na Rachůnka. Jemu se však prudce letící kotouč trefit nepodařilo a následoval nadějně se vyvíjející protiútok hostů, jehož černou tečkou se stalo postavení Kubalíka v ofsajdu. Západočeši však v ofenzivních výpadech pokračovali i nadále, za zmínku stojí "jedovka" Pituleho a následný pokus Kocmana. Oběma však zkazil radost Kůdela, respektive jeho betony. Domácím ale bylo jasné, že Plzni nesmí dovolit, aby diktovala tempo, a tak došlo na ctění dalšího pravidla: nejlepší obranou je útok, což se Valachům vyplatilo zlatem. Defenzivní hrubku hostů potrestal Hrňa, jehož vyčíhnutí plzeňské rozehrávky, následná klička a prostřelení brankaře bylo jako vystřihnuto z knihy. Po rychlé odpovědi volali hosté jménem Pituleho, avšak jeho rána směřující mezi gólmanovi betony si cíl nenašla.

Stáhnout dvoubrankové manko. Tak přesně s tímto účelem vletěl do druhé třetiny Kocman s Ruttou, jenže následný hlas diváků v ochozech, vyvolávající jméno Hynka Kůdely, mluví za vše. Hra se najednou uklidnila a ruku v ruce s tím kráčel i úbytek šancí. O vyprovození z nudy se v negativním smyslu slova postarali Plzeňští, jenž zelenožlutým poskytli další možnost ke skórování, tentokráte kvůli dvojnásobnému oslabení. Na své si tedy přišlo duo Hrňa - Podešva a nejen oni zatápěli obranným valům Plzně v čele s Francouzem. Všem pokusům domácích, a né že by to byly pokusy beznadějné, však vystavil stopku strážce plzeňské svatyně, již zmiňovaný Francouz.Doslova a do písmene brankařskou jedničkou se ale na druhé straně představil také Hynek Kůdela. Po skončení nadějné přesilovky se totiž hosté osmělili a vrásky na čele vsetínského trenéra Tabary přibývaly kosmickou rychlostí. Nejprve se krásnou kličkou prezentoval aktivní Benedikt, jenže jeho úmyslu si byla vsetínská akvizice v bráně vědoma a tudíž se radování hostů muselo odložit na neurčito. Sníženo pak mohlo přijít i z hole Kubalíka, to by však nesměl chytat Hynek. Dech se zatajil divákům i v 33. minutě, když domácí Červenka napálil puk nazdařbůh a to odnesl kapitán Plzně, Jabuk Kocman, jenž se po zásahu pukem "sesypal" k ledu. Nakonec však doklouzal ke střídačce po svých a ve hře pokračoval. O rozčarování se postaral jeho spoluhráč Kořínek, jenž byl za nesportovní chování v podobě protestů k dané situaci odměněn osobním trestem. Po buly svou soustředěnost uplatnili Valaši, jmenovitě Holomek, který nabral rychlost, ale nepřesně vypálil. Šťastnějším se stal v 34. minutě Červenka, jehož důraz před brankovištěm znamenal jeho druhý zářez na hokejce a celkově zvýšení stavu na 3:0. Vstřelená branka domácí kádr nakopla a využít toho dokázal o tři minuty později i Švaňhal, jehož újezdu zakončeným střelou do šibenice nelze nic vytknout. Čtyřbrankové vedení domácích donutilo ke střídání hostujícího brankaře Francouze za Rückla, s čímž přišla i krásná hokejová momentka v podání Lasselsbergeru. Po krásné akci, kterou rozjel Šimán, jenž prodloužil na Ruttu a ten adresoval dlouhou příhru na Kováře, se nejeden hokejový fanatik rozplýval. Kovář pak převzal puk a uháněl vstříc Kůdelovi. Vykoupání golmana a zasunutí do prázdné. Tak by se dalo Kovářovo zakončení charakterizovat, což na téhle akci lze nazvat třešničkou na dortu.

Ve třetí dvacetiminutovce, do které se šlo za stavu 4:1 z pohledu zelenožlutých barev, byly karty jasně rozdány. Buď Vsetínští udrží slibný náskok či jej ještě navýší, nebo Plzeňští šlápnou na plyn a dají se na snižování nepříjemného stavu. Varianta A je správně. Valaši si třetí třetinu, v níž byl k vidění největší počet šancí, zapeklitých situací a taky mnohdy proud emocí, pohlídali a diváci si mnuli ruce z pěkného hokejového zážitku. Ono to ale nebylo tak lehké, Západočeši nejedenkrát zahrozili a náskok domácích visel často jen na pomyslném vlásku. O tom by nám mohl poreferovat například hostující Kořínek, jehož bomba se odrazila od konstrukce branky, nebo agilní Kubalík, jenž s podivem žasl nad reflexem protihráčovi lapačky. Když jsme se přehoupli do druhé desetiminutovky závěrečné části, jako první jsme mohli spatřit sólo vsetínského Ševčíka, jenž si ze čtyř hráčů hostů udělal slalomové branky. S tak dobře vypracovanou technikou však nevyrukoval na brankaře Rückla, tím pádem mu klíč od listiny střelců udělen nebyl. V 55. minutě se toužebně očekávané brance přiblížil Stránský z řad modře oděných mladíků, avšak ani on na Kůdelu recept nenašel. Zelenožlutou tečku za utkáním udělal Varga, který se po sérii tečí před plzeňskou klecí nejlépe zorientoval a pukem rozvlnil síť. Asistence si připsal Plachtovič a Haschka. Kdo by čekal, že se poslední tři minuty odehrají v poklidu, hrubě by se zmýlil. Hra nabrala kapku agresivity, né-li zákeřnosti a začali se rozdávat tresty. Toho ve výsledku využili hosté, jejichž hole zapříčinily pokles vsetínské radosti. Postaral se o to Jan Rutta, který v poslední minutě využil váhavé a nepřesné rozehrávky vsetínské defenzívy a následně prostřelil i Kůdelu. Sečteno podtrženo Vsetínští deklasovali své protivníky z Plzně v poměru 5:2 a už se mohou soustředit na další boj.