Junioři Plzně podlehli jednoznačně Vítkovicím

P l z e ň - Junioři: HC Lasselsberger Plzeň - HC Vítkovice Steel 0:5. Hosté položili základ svého vítězství již po 27 vteřinách hry. Do konce první třetiny přidali do plzeňské sítě další 3 góly a utkání bylo rozhodnuté. Převaha Vítkovic v první třetině byla značná. Od druhé části domácí hru vyrovnali, ale na zvrat v utkání pomýšlet nemohli. Taťák udržel až do konce zápasu čistý štít, naopak za zády Rückla, který po první třetině vystřídal Francouze, skončila v 50. minutě ještě jedna vítkovická střela. Zápas tak skončil jasným a zaslouženým vítězstvím hostů 0:5.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

0:5
0:4, 0:0, 0:1

Branky a nahrávky:1. Hartmann (Bartoš), 10. Šedivý, 13. Mikula (Bursík, Hartmann), 19. Vrána (Palát), 50. Szturc (Mikula, Bartoš). Rozhodčí: Rejthar - Šmíd, Brejcha. Vyloučení: 9:7, navíc Martinec (PLZ) 10 min. Využití: 0:2. V oslabení: 0:2. Střely na branku: 19:27.

HC Škoda Plzeň

Francouz (20. Rückl) - Šustr, Martinec, Hucl, Špiler, Rutta, Jeřábek, Zeman - Benedikt, Kocman, Šimán - Novák, Pitule, Lev - Sýkora, Kovář, Trojan - Vild, Jonák, Zavřel

HC Vítkovice Ridera

Taťák - Falter, Ledvoň, Hrubý, Hartmann, Mlynář, Slavík, Krause - Vrána, Galajda, Sedmidubský, Bartoš, Noga, Šedivý, Palát, Seidler, Szturc, Bursík, Mikula

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 20 14 4 10 71,43 0
Zdeněk Rückl 40 18 1 17 94,44 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jiří Benedikt 0 0 0 -1 0
Jan Hucl 0 0 0 -1 2
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Vít Jonák 0 0 0 0 0
Jakub Kocman 0 0 0 0 2
Jan Kovář 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Lukáš Martinec 0 0 0 -1 12
Karel Novák 0 0 0 -1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 -1 0
Jan Rutta 0 0 0 -1 0
Miloš Sýkora 0 0 0 -2 4
Miroslav Šimán 0 0 0 -1 4
Andrej Šustr 0 0 0 -1 0
Martin Trojan 0 0 0 -1 2
Martin Vild 0 0 0 0 0
Marek Zavřel 0 0 0 0 0
Petr Zeman 0 0 0 -1 0

komentář

Hostům se vstup do zápasu vydařil na jedničku. Už po necelé půlminutě vystřelil z levé strany Hartmann a byl z toho gól. 0:27 - 0:1. Domácí se po rychlé brance sesypali, nedařilo se jim dostat se do tempa. Vítkovice na ledě naprosto dominovaly. Další gól mohl do plzeňské sítě přidat v 7. minutě Vrána, ale jeho střelu z ideální pozice mezi kruhy zpomalily betony Francouze a puk zůstal ležet kousek před brankovou čarou, odkud jej domácí beci uklidili do bezpečí. Plzeňáci se mohli dostat zpátky do zápasu v přesilovce po faulu Mlynáře. Jenže o puk se nechal obrat Martinec a vítkovický Bartoš si vypracoval velmi dobrou šanci navýšit vedení svého týmu. Jeho střela ale minula branku. Další chybu Plzně při vlastní přesilovce již hosté potrestali. Šedivý proměnil svůj samostatný nájezd střelou nad vyrážečku. 9:24 - 0:2. Domácí přišli o zbytek sebevědomí a hra se odehrávala téměř výhradně před jejich brankou. Do útoku se dostali teprve v další přesilovce.Tutovku neproměnil Novák, který střílel z levého kruhu. Hosté se okamžitě vrhli do protiútoku. Mikula na útočné modré oklamal domácího beka a dostal se do samostatného nájezdu, který proměnil střelou k levé tyči. 12:38 - 0:3. Vítkovičtí mohli své vedení ještě zvýšit, když z dobré pozice po přihrávce zpoza branky střílel Bartoš. Francouz toho navíc mnoho neviděl, protože oba domácí beci mu pouze stínili. Přesto dokázal proti střele zasáhnout a puk schovat pod rukavicí. Domácí se mohli dostat zpět do zápasu paradoxně ve vlastním oslabení. Do brejku 2 na 1 ujeli Kováš s Trojanem, ale koncovka jim nevyšla. A tak opět kontrovali hosté. Po buly v obranném pásmu Vítkovic ujel po levé straně Šedivý a tvrdě vypálil. Francouz střelu pouze vyrazil před sebe a šavlovanou hokejkami před plzeňským brankovištěm vyhrál Vrána, který puk napálil do odkryté klece. 18:58 - 0:4. Úvodní třetina tak skončila pro domácí naprostým fiaskem.

Do druhé části vstoupili domácí mnohem aktivněji. Přidali na pohybu a důrazu v soubojích u mantinelu. Proti dobře bránícím Vítkovicím se jim ale nedařilo prosadit. Ve 22. minutě vybojoval pro Plzeň přesilovku Sýkora, domácím se ji ale využít nepodařilo. S ubíhajícím časem přidávali Plzeňáci ještě více na tvrdosti a opticky získali na ledě převahu. Vyjádřit gólově ji mohli ve 33. minutě při přesilovce. Ale tečovaná střela Šustra ani rána Martince k úspěchu nevedly. Domácí následně získali dokonce výhodu dvojnásobné přesilovky, při které však Taťáka ve vítkovické brance vůbec neohrozili. Po první třetině plné gólů a útočných akcí skončila prostřední část hry aniž by si jeden z týmů připravil vyloženou šanci.

Do poslední třetiny nastupovali domácí s vědomím, že zachránit by je mohl už snad jen hokejový zázrak. Navíc byly hned v úvodu potrestáni za pozdní nástup. Ve 46. minutě hráli hosté další přesilovku. Szturc si forhendovým blafákem položil Rückla, který od druhé třetiny vystřídal v brance Francouze. Následně ale přestřelil téměř prázdnou plzeňskou branku.Domácí se snažili zaznamenat alespoň čestný úspěch. Taťák musel krýt Zavřelův výjezd z rohu a bekhendový pokus. Na konci 49. minuty byl dalším vyloučeným hráčem nečistě hrajících domácích Trojan. Po levé straně zavezl puk do pásma Mikula a nahrál do středu Szturcovi. Jeho nepříliš povedená střela zřejmě Rückla zaskočila a puk mu prošel po ledě mezi betony do branky. 49:33 - 0:5. Domácí mohli na vítkovický gól rychle odpovědět. Puk se po závaru před brankou hostí odrazil do pravého kruhu, kde byl zcela osamocený Rutta. Jeho prudká střela z první šla ale vysoko nad. Hodně blízko gólu byl v 54. minutě Kocman, ke kterému se odrazila vyražená střela Šustra. Plzeňský útočník se snažil překonat Taťáka dlouhým forhendovým blafákem, ale neuspěl. Do konce zápasu už bylo na ledě k vidění pouze několik tvrdých střetů a menších šarvátek. Hosté si tak odvezli zcela zaslouženou výhru 0:5.

Ohlasy trenérů

Zápas zhodnotil trenér domácích Radim Rulík. Měl na výsledek výrazný vliv nepodařený vstup do zápasu? "V tom to nebylo. Mužstvo Vítkovic bylo dneska jednoznačně silnější, byli nad naše síly. Proto jsme prohráli." Od druhé třetiny ale Plzeň přidala a hra se vyrovnala. "Vítkovice od druhé třetiny trochu polevili a proto se hra vyrovnala. Naši hráči se sice také trochu zlepšili, ale ta kvalita byla dneska jednoznačně na straně soupeře, který zaslouženě vyhrál."