Junioři udolali Bílé Tygry

Plzeň - Junioři: HC Lasselsberger Plzeň - HC Bílí Tygři Liberec 4:3 po prodloužení. Na rozdíl od mužů se dařilo proti Severočechům oběma mládežnickým celkům. Svěřenci Radima Rulíka a Radka Kampfa sice na začátku druhé třetiny rychle prohrávali 1:3, ale ukázali svou vnitřní sílu, nepříznivý vývoj utkání dokázali otočit a utkání pak dovést do dvoubodového konce.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

4:3p
1:1, 1:2, 1:0 - 1:0

Branky a nahrávky: 19. Stránský (Kovář, Sýkora), 32. Špiler (Šimek, Jindra), 59. Jeřábek (Kovář), 64. Stránský (Kovář, Kocman) – 16. Peřina (Kolmann, Kajínek), 21. Kopic (Peřina), 22. Čanky (Skalický). Rozhodčí: Rejthar – Suchánek, Valenta. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:2. Diváci: 81. Střely na branku: 35:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3.

HC Škoda Plzeň

Francouz – Růžička, Hucl, Šustr, Zeman, Rutta, Špiler, Jeřábek – Jindra, Novák, Kocman, Sýkora, Pitule, Trojan, Kovář, Benedikt, Vild, Lev, Stránský, Šimek, Šimán.

Bílí Tygři Liberec

Blažíček – Hanousek, Kolmann, Kajínek, Kulda, Přibyl, Diviš – Čanky, Michal Skalický, Vopálka, Kedršt, Mizerík, Daniel Skalický, Kopic, Vařecha, Klíma, Peřina, Liška, Lemfeld.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 64 29 3 26 89,66 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jiří Benedikt 0 0 0 0 2
Jan Hucl 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 1 0 1 2 0
Petr Jindra 0 1 1 2 0
Jakub Kocman 0 1 1 1 0
Jan Kovář 0 3 3 1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Karel Novák 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 0 2
Jan Rutta 0 0 0 2 0
Dan Růžička 0 0 0 1 0
Jan Stránský 2 0 2 1 0
Miloš Sýkora 0 1 1 0 2
Miroslav Šimán 0 0 0 0 0
Martin Šimek 0 1 1 1 2
Radek Špiler 1 0 1 0 0
Andrej Šustr 0 0 0 0 2
Martin Trojan 0 0 0 1 0
Martin Vild 0 0 0 0 0
Petr Zeman 0 0 0 0 0

komentář

Stejně jako jejich dospělí kolegové večer, i plzeňští junioři změřili síly se svými vrstevníky z Liberce na ledě ČEZ Arény. Jako první se osmělila elitní domácí řada, po zmatcích v libereckém brankovišti se k puku dostal na chvilku volný Kocman, ale nadvakrát trefil pouze boční síťku. V desáté minutě hráli modrobílí početní převahu, na bezbrankovém stavu měl však největší zásluhu domácí gólman Francouz. Ten nejprve skvěle vychytal samostatný úprk Peřiny a pak vyřešil brejkovou situaci dva na jednoho, když vyzrál na pokus Kopice. Modrobílé akcie zachránil i o dvě minuty na to, akrobaticky totiž zabránil Danielu Skalickému ve vstřelení úvodní branky. A znovu, tentokrát se zaskvěl Francouzův semafor proti Kolmanově pokusu od modré. Přesto se Liberečtí prosadili. V jedné z mnoha početních výhod vystřelil Petr Kolmann a před bezmocným brankářem tečoval Jiří Peřina. Hosté se ale neradovali dlouho. Hned z další akce najížděli dva Plzeňští proti jedinému hostujícímu obránci a Jan Stránský proměnil luxusní Kovářovu přihrávku ve vyrovnávací trefu.

Domácí totálně zaspali úvod druhé dvacetiminutovky, již po třiačtyřiceti sekundách šli Bílí Tygři znovu do vedení, jelikož přesilovou hru využil Miroslav Kopic. A po necelé půlminutce vylétly hostům znovu ruce nad hlavu po gólu Milana Čanky. Trenér Rulík na nepříznivý vývoj utkání reagoval time – outem, při němž se snažil své svěřence především uklidnit. Ve 27. minutě skončila krasojízda Jindry napříč libereckou třetinou až na Robinu Blažíčkovi. O šedesát vteřin později Sýkora našel před brankou volného Kováře, ten však mířil vedle. Přesně v polovině třetiny vybízel Jiří Benedikt ke skórování Šimána, ale tomu zabránila ve střele výborná práce bránícího obránce. Pak si při zakončení počínal Martin Trojan příliš zbrkle, vylákal Blažíčka z branky, ale odkrytou svatyni netrefil. Modrobílí poté přeci jen udeřili. Na bombu od modré z repertoáru Radka Špilera nestačil hostující gólman ani zareagovat. Plzeň velmi toužila po vyrovnání, velkou šanci například spálil Jan Kovář. Ve osmatřicáté minutě nastřelil věkem ještě dorostenec Růžička břevno Blážíčkovy branky.

V úvodu třetí části našel Jan Hucl přes dvě čáry přesným pasem Jindru, jeho nahození ale nemohlo libereckého gólmana vystrašit. Sýkora pak z dalšího plzeňského tažení spálil tutovku. Z další akce se příležitost vyklubala i pro Nováka, ten však se zakončením příliš váhal přestřelil. Při početní výhodě pálil Andrej Šustr pouze do prsou hostujícího brankáře. V 57. minutě zkoušel své štěstí opět Dan Růžička, a pořádně tak Bílé Tygry vylekal. Hosté si také vybrali svůj oddechový čas, ale taktický tah jim nevyšel. Plzeň odvolala gólmana a při power – play se skrytou střelou prosadil Jakub Jeřábek. Poslal tak oba mančafty do prodloužení.

V něm měl Lasselsberger více ze hry, a dokonce si vykoledoval i liberecký faul. Ideální variantu početní výhody čtyři na tři také modrobílí využili. Souhra Kocmana, Kováře a zakončujícího Stránského připsala bonusový bod na konto domácích.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (trenér Plzně): Viděli jsme dobrý zápas, v němž se mi líbil výkon mužstva. Prali jsme se s neproměňováním šancí, které jsme si vytvářeli, ale nechtělo nám to tam spadnout. O to byl závěr lepší, když jsme v power-play vyrovnali a v prodloužení zvítězili. Myslím si, že dneska se štěstí přiklonilo na naši stranu zaslouženě, ne vždycky ale takový hokej bývá. Ty dvě inkasované branky padají tak trochu na mou hlavu. Mluvil jsem déle v kabině, a tak hráči neměli dostatek času k protažení před třetinou a na led šli ztuhlí. Když nám Liberec gólově odskočil, tak jsme si dvě střídání poté vzali time-out. V něm jsme si řekli, že je ještě hodně času a že musíme zapracovat na tom, aby náš výkon byl kvalitnější. Pomohlo to a kluci se z toho knock-outu, jestli to tak může nazvat, oklepali.