Ze Sparty s bodem

Praha/Plzeň - Junioři: HC Sparta Praha - HC Lasselsberger Plzeň 4:3 sn. Plzeňští mladíci dnes ztratili na Spartě, které patří pátá příčka, dva body a na jejich první místo se bodově dotáhl Zlín. Lasselsberger v zápase vedl i o dvě branky, nakonec však musely rozhodovat nájezdy, ve kterých Pražané dokonali svůj obrat...

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

4:3sn
0:2, 2:1, 1:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 24. Forman (Slaba), 26. Slaba (Hanzl, Kafka), 52. Sem (Škaloud), rozhodující nájezd Kafka - 11. Kovář (Kubalík, Sýkora), 20. Šimán (Kocman), 36. Kovář. Rozhodčí: Bolina - Chochola, Marek. Vyloučení: 10:12. Využití: 1:0. Diváci: 53.

HC Sparta Praha

Novotný - Kalčík, Vošmik, Kořínek, Švácha, Hanzl, Sem, Čížek, Husák - Pacovský, Kafka, Hájek - Slaba, Morkes, Forman - Škaloud, Borovský, Tůma.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Hucl, Šustr, Zeman, Rutta, Špiler, Jindra - Kocman, Benedikt, Šimán - Kubalík, Sýkora, Kovář - Lev, Trojan, Pitule - Novák, Kořínek, Vild, Šimek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 65 37 4 33 89,19 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jiří Benedikt 0 0 0 -1 0
Jan Hucl 0 0 0 0 0
Petr Jindra 0 0 0 -1 2
Jakub Kocman 0 1 1 0 0
Jakub Kořínek 0 0 0 0 0
Jan Kovář 2 0 2 2 0
Tomáš Kubalík 0 1 1 1 2
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Lukáš Martinec 0 0 0 1 0
Karel Novák 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 1 2
Jan Rutta 0 0 0 1 0
Miloš Sýkora 0 1 1 1 2
Miroslav Šimán 1 0 1 -1 2
Radek Špiler 0 0 0 0 0
Andrej Šustr 0 0 0 0 0
Martin Trojan 0 0 0 0 0
Martin Vild 0 0 0 0 2
Petr Zeman 0 0 0 0 0

komentář

První třetina dramatického utkání vyšla daleko lépe celku hostů. Obě mužstva se hned od úvodního hvizdu hnala do útoku a hra se přelévala ze strany na stranu. Tempo paradoxně trochu opadlo poté, co dostala Plzeň po faulu Slaby výhodu přesilové hry. Žádná větší šance se v ní totiž nezrodila a naopak to byla Sparta, kdo začínal přebírat otěže zápasu do svých rukou. Nejprve zahrozila Vošmikem, jehož rána od modré čáry však byla sražena vysoko do ochranné sítě nad brankou. Další příležitost měl Pacovský, ale puk katapultovaný z jeho hole narazil na beton připraveného gólmana. A domácí byli za svou střeleckou impotenci záhy potrestáni. Západočeši předvedli parádně sehrané přečíslení tři na dva a v čase 10:43 je poslal přesnou střelou Jan Kovář do vedení. Sparťané mohli kontrovat v přesilové hře a také se usilovně tlačili před Francouzovu klec, ale nedokázali si najít výhodnou palebnou pozici a jejich snaha přišla vniveč. Naopak Plzeň vyučovala hokejovou krásu a na její kombinace se byla radost dívat. Aktivní Kovář se po sérii přesných přihrávek ocitl osamocen na vrcholu kruhu pro vhazování, ale nakonec pálil jen do holenních chráničů obránce. Nemusel si však zoufat. Jeho spoluhráč Šimán sebral čtyřiadvacet vteřin před koncem prvního dějství puk rozehrávajícímu bekovi a z bezprostřední blízkosti uklidil puk do Novotného klece podruhé.

Sparta se nepříznivým vývojem nenechala zlomit a od prvních vteřin druhé dvacetiminutovky si šla za vyrovnáním. Pomohlo jí rychlé snížení. Běžela čtvrtá minuta prostřední třetiny, když vyzval Morkes pasem od zadního mantinelu ke skórování Formana. Ten jeho nabídkou nepohrdl a chladnokrevně zakončil. To pochopitelně posadilo domácí na koně. V přesilovce upaloval na Francouze Hájek a puk po jeho jedovce zazvonil na brankovou konstrukci. Přesněji mířil kapitán Sparty Jan Slaba, ale nutno dodat, že jeho pozice nebyla příliš složitá. Hanzlovu střelu nedokázal brankář Plzně ztlumit, kotouč mu vypadl na brankovou čáru, kde si ho našel právě Slaba a pohodlně ho dotlačil za záda bezmocného gólmana. Otočit vývoj utkání mohl Morkes, jenže to by mu nesměl stát v cestě beton maskované opory Plzně. Hosté se oklepali po polovině základní hrací doby. Kubalík a Trojan se ve dvou po sobě jdoucích akcích objevili osamoceni před odkrytou brankou, ale oba ji minuli a vedení svému celku nevrátili. To se podařilo až v čase 35:51. Sparta zahrávala přesilovou hru a ve sladkém opojení nezranitelnosti si počínala v rozehrávce tak laxně, až se Kovář zmocnil puku, vybruslil před Novotného a mířil naprosto přesně - 2:3. Vyrovnat mohl Kafka, ale kotouč se otřel o tyčku jen z venkovní strany.

Poslední třetina nabídla skutečně dramatickou zápletku. Dlouho to vypadalo, že si tři body povezou domů plzeňští hokejisté, ale nebylo tomu tak. Doplatili totiž na to, že se jim nepodařilo zvýšit vedení na rozdíl dvou branek. Blízko k tomu měli Kubalík a poté i Pitule, jehož střelu Novotný krotil jen s velkými obtížemi. Na druhé straně visel gól na vlásku, když se slibně rozvinula přesilovková kombinace domácích. Slaba si mohl osamocen u tyče branky vybrat ze široké palety zakončení, ale nakonec mu kotouč utekl a sparťanské naděje byly pro tento okamžik zmařeny. Následně si zpoza brány vybruslil Morkes, nicméně jeho pokus vyrazil bdělý Francouz hokejkou až nad mantinel. Když to nešlo složitými kombinacemi, zkusili to domácí silou a slavili úspěch. Škaloud vyhrál v útočné třetině puk na obránce Sema a jeho projektil se zastavil až v brance – 3:3. Jelikož se do konce základní hrací doby spíše bojovalo u mantinelu a hra byla kouskována drobnými potyčkami, na rozuzlení zápasu si museli diváci ještě počkat.

Nerozhodlo ani prodloužení. V něm si oba týmy vytvořily po dvou nebezpečných akcích. Za Plzeň mohl skórovat ze střední vzdálenosti střílející Zeman a od mantinelu pálící Sýkora. Za Spartu pak dalekonosnými pokusy dvojice obránců Vošmik, Čížek. Jelikož ani jeden z brankářů nekapituloval, přišly na řadu samostatné nájezdy.

Morkes trefil Francouze do hokejky.
Kocman nepřehodil beton Novotného.
Kafka našel skulinku mezi chrániči gólmana Plzně a poslal Spartu do vedení.
Kovářův blafák skončil na betonech sparťanského brankáře.
Stejně tak se vedlo i Pacovskému na opačné straně kluziště.
Ani Vild neuspěl a Sparta se mohla radovat z druhého bodu. Nutno dodat, že hosté byli více než vyrovnaným soupeřem a bod pro ně byl asi malou náplastí na ztrátu vítězství.

-------------------------------------------------------------------------------------------------