Plzeňští dorostenci začali vítězně

Olomouc/Plzeň - Dorost: HC Olomouc-HC Lasselsberger Plzeň 1:4.
STAV SÉRIE - 0:1.
Vítěz základní části dorostenecké extraligy HC Lasselsberger Plzeň vstoupil vítězně do osmifinále dorostenecké extraligy. Na ledě Mory Olomouc se Plzeňáci dlouho nemohli prosadit, vysvobodil je až Marek Hrbas, který po přihrávce vítěze kanadského bodování Straky poslal Plzeň do vedení. Dva góly si připsal Tomáš Pacanda, Petr Straka zaznamenal tři asistence! Druhý zápas se odehraje v pátek na plzeňském ledě.

HC Olomouc - HC Škoda Plzeň

1:4
0:0, 1:3, 0:1

Branky a nahrávky: 36. Kryl (Pláněk) - 21. Hrbas (Straka), 27. Pacanda (Straka, Hájek), 40. Pacanda (Straka), 60. Jeřábek. Rozhodčí: . Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 120. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.

HC Olomouc

Vrzala - Pláněk, Kreisel, Kvasnička, Brandýs, Jergl, Axman, Kvapil, Pezda, Dopita, Čada, Málek, Študent, Konečný, Havlík, Kryl, Králík, Kroseska, Vaněk, Mareček, Skoček

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Ruprecht, Růžička, Hrbas, Jeřábek, Špaček, Petruška, Štrunc, Strnad, Mainer, Hošťálek, Baxa, Culek, Mrázek, Pacanda, Hájek, Straka, Herm

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 19 1 18 94,74 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 0 2
Jakub Culek 0 0 0 1 0
Radek Hájek 0 1 1 2 0
Jannik Herm 0 0 0 1 2
Ondřej Hošťálek 0 0 0 0 0
Marek Hrbas 1 0 1 1 2
Jakub Jeřábek 1 0 1 2 2
Petr Mainer 0 0 0 0 0
Petr Mrázek 0 0 0 0 2
Tomáš Pacanda 2 0 2 1 0
Patrik Petruška 0 0 0 1 0
Jakub Ruprecht 0 1 1 2 2
Dan Růžička 0 0 0 1 2
Jiří Straka 0 3 3 2 0
Jakub Strnad 0 0 0 0 0
Michal Špaček 0 0 0 0 0
Václav Štrunc 0 0 0 0 0
Martin Váchal 0 0 0 0 0

komentář

Plzeň vstoupila do utkání aktivně a již po devětadvaceti sekundách si vynutila výhodu přesilové hry. Tu však nevyužila. V 5. minutě se do obrovské šance dostal Hájek, ale domácí gólman Vrzala jeho únik zneškodnil. O pár vteřin později trefil z dalšího sólového úniku plzeňský Petruška tyč. V 7. minutě si vypracovali svoji první příležitost také domácí. Kryl se po chybě plzeňského obránce zmocnil kotouče, jeho bekhendový blafák ovšem zamířil nad branku. O pět minut později vystřelil od modré domácí Pláněk a jeho nebezpečně tečovaná střela nadělala Mazancovi starosti.

Ve 14. minutě byli hosté blízko vedoucímu gólu. Vrzala byl po zákroku mimo branku a do odkryté olomoucké klece pálil Pacanda, na poslední chvíli však zastoupil domácího gólmana Axman, který v pokleku puk vyrazil. Minutu před koncem úvodní dvacetiminutovky ještě vystrašil Mazance Málek, který si nabruslil metr za modrou čáru, ale jeho rána skončila těsně nad brankou.

Lasselsberger předvedl vynikající vstup do druhé části. I přesto, že hráli Plzeňané v oslabení, už po sedmatřiceti sekundách se dostali do vedení zásluhou Marka Hrbase, který napřáhl na modré čáře a propálil Vrzalu – 0:1. O minutu později se do další vyložené příležitosti dostal Straka, ale trefil pouze tyč domácí branky. Ve 25. minutě měl na hokejce vyrovnání Mareček, po přihrávce Kryla zpoza branky ovšem napálil puk pouze do Mazance.

V sedmadvacáté minutě domácí kapitulovali podruhé, tentokrát se trefili hosté v přesilovce. Vrzala sice pěkně vychytal Straku, avšak na dorážku Tomáše Pacandy byl již krátký – 0:2. Krátce po polovině zápasu hráli v početní převaze domácí, ale neujala se ani dorážka Králíka z velmi dobré pozice před brankou. Ve 36. minutě se už domácí při přesilovce radovali. Pláněk vystřelil od modré, v brankovišti se nejlépe zorientoval Martin Kryl a pod Mazncovým betonem dostal kotouč do sítě - 1:2.

Plzeňané po inkasované brance viditelně znervózněli a dorostenci Mory se čím dál častěji dostávali před Mazance. V devětatřicáté minutě nastřelil Kroseska břevno. Paradoxně však domácí tlak ukončili gólem hosté. Tomáš Pacanda si nabruslil před branku a bekhendem se trefil přesně nad rameno Vrzaly - 1:3

V úvodu závěrečné části dostali domácí dvakrát za sebou příležitost přesilové hry, ani jednou však nebyli úspěšní, a Plzeň dál směřovala za svým vítězstvím. V osmačtyřicáté minutě mohl svůj hattrick završit Pacanda, ovšem Vrzala jeho střelu od pravého mantinelu zlikvidoval svojí lapačkou. Hosté v následné přesilovce zamkli Kohouty před olomouckou brankou, ovšem branku z toho nevytěžili.

Blízko ke snížení byl v 51. minutě Pláněk, ovšem jeho střela zamířila pouze do tyče. Z následného brejku nadělal Vrzalovi starosti Straka. Plzeňský forvard domácího gólmana sice překonal, kotouč ale doklouzal vedle branky. O čtyři minuty později trefil Strnad z levého kruhu tyč olomoucké klece.

V závěru zkusili domácí hru v šesti bez brankáře. Velkou příležitost ke snížení měl sice Málek, po Mazancově zákroku se ale ujali puku hosté a Jakub Jeřábek trefil z dálky opuštěnou olomouckou klec - 1:4. Třináct sekund před koncem ještě mohl pátou branku soupeře přidat Straka, jeho sólový únik však skvěle zlikvidoval Vrzala. Plzeň se díky výhře dostala do vedení 1:0 v sérii hrané na dva vítězné zápasy.