Máme na vítězství, prohlašuje Přerost

Plzeň - Neuvěřitelný obrat zvládli modrobílí dorostenci v prvním střetnutí čtvrtfinálové série s Mladou Boleslaví. Prohrávali dokonce 0:3, ale po šedesáti minutách slavili vítězství 4:3. V plném světle ukázali svou sílu a také to, že se s nimi musí počítat. Ostatně, to dokládají slova hlavního kouče Miroslava Přerosta. "Na co má tenhle tým? Na vítězství, na titul..."

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav

4:3
0:2, 2:1, 2:0

Branky a nahrávky: 37. Straka (Petruška), 38. Matějka (Jeřábek), 52. Culek (Růžička), 58. Jeřábek (Pacanda) - 3. Belay (Warneke), 15. Belay (Hájek David), 34. Koudela (Jiránek). Rozhodčí: Florian - Fiala, Havezec. Vyloučení: 6:5 + Vrba (MBL) 5 + do konce. Bez využití. Diváci: 227. Střely na branku: 49:22. Průběh utkání: 0:3, 4:3.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Ruprecht, Růžička, Hrbas, Jeřábek, Blumentrit - Petruška, Strnad, Mainer, Hošťálek, Baxa, Culek, Matějka, Mrázek, Pacanda, Radek Hájek, Straka, Herm.

BK Mladá Boleslav

Will - Mozík, Švaříček, Vrba, Warneke, Krňanský, Anděl, Moucha, Arazim - Jankovský, Škorík, Babiský, Belay, Hyka, Kadaně, Jiránek, Rys, Koudela, Protivný, David Hájek, Lenc.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 22 3 19 86,36 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 -2 0
Tomáš Blumentrit 0 0 0 1 0
Jakub Culek 1 0 1 3 0
Radek Hájek 0 0 0 0 0
Jannik Herm 0 0 0 3 0
Ondřej Hošťálek 0 0 0 -2 0
Marek Hrbas 0 0 0 1 2
Jakub Jeřábek 1 1 2 2 0
Petr Mainer 0 0 0 0 0
Lukáš Matějka 1 0 1 2 0
Petr Mrázek 0 0 0 -2 2
Tomáš Pacanda 0 1 1 0 0
Patrik Petruška 0 1 1 -1 4
Jakub Ruprecht 0 0 0 -1 2
Dan Růžička 0 1 1 1 2
Petr Straka 1 0 1 0 0
Jakub Strnad 0 0 0 0 0

komentář

Do utkání vstoupili, jak je už v Plzni milým zvykem, aktivněji domácí, již po čtyřiadvaceti sekundách měl úvodní branku na holi Pacanda, ale jeho nedávný spoluhráč v brance Mladé Boleslavi Roman Will mu radost doslova sebral. Přesto se jako první radovali hosté, když se ve třetí minutě Martin Belay ujal puku ve středním pásmu a ze svého držení se ho vzdal až tehdy, když efektně překonal Mazance. Modrobílé obdržená branka velmi zaskočila a ve svém dalším počínání nebyli nijak přesní. Z toho pramenily i jejich fauly. V sedmé minutě při jedné z přesilových her pálil boleslavský Koudela z mezikruží, ale Mazanec se stačil včas přemístit. Hned nato dostala i Plzeň možnost početní výhody, v ní nebezpečně střílel od modré Jakub Jeřábek, svůj pokus schoval za clonící chumel těl a Will jen tak tak vytěsnil. Na druhé straně zkoušela po Belayově vzoru vyzrát na domácího gólmana nejproduktivnější opora hostů Rys, ale Mazanec byl včas na svém místě. Avšak byl to opět on, kdo lovil puk ze své sítě. Plzeňská obrana znovu zůstala na útočném výletě a Belay po dobře sehrané situaci dva na jednoho mohl radovat z druhého úspěchu. Ještě v prvním dějství promeškal Matějka vhodný okamžik ke střele, když se zčistajasna zjevil na hranici brankoviště, a Will pak neměl příliš mnoho práce. Dvacet sekund před sirénou tečoval Radek Hájek nahození od modré poněkolikáté jen do boleslavského gólmana.

Po dvou minutách druhého dějství již mohlo být srovnáno. Nejprve Tomáš Pacanda trefil místo odkryté svatyně tyčku a hned po něm nastřelil kapitán Růžička od modré břevno. Poměrně slušně zaplněná východní tribuna se jen nevěřícně chytala za hlavu po těchto promarněných šancích. V páté minutě pálil z dobré příležitosti nad Petruška, obdobně se vedlo jeho spoluhráči Petru Strakovi. Na opačné straně se před branku rval Anděl, který přetlačil svého obránce, ale jeho pokus skončil v ochranné síti. Ve čtyřiatřicáté minutě to bylo již 0:3, když se dorážkou za překvapeného Mazance prosadil Koudela. Rychle odpovědět mohl Petruška, jeho střela však skončila těsně vedle. Snížit se pak nepovedlo ani Jeřábkovi, jehož bombu vytěsnil Will do rohu. Ale již v čase 36:41 se domácí přeci jen radovali! To totiž své rychlé sólo proměnil Petr Straka. Ani ne za půl minutku vylétly modrobílým ruce nad hlavu podruhé. Lukáš Matějka si počíhal na modré a mezi Willovými betony snížil na rozdíl jediné branky. Dvě a půl minuty před koncem ale už mladoboleslavská opora vychytala s chutí hrajícího Straku. Přesně v čase 38:02 odešel hostující Vrba předčasně do šaten, když ho hlavní rozhodčí Florian vyloučil za faul, který objektivně řečeno ani nemohl vidět. Nicméně, Plzeň získala možnost předlouhé pětiminutové přesilové hry, kterou jim ale rozpůlila přestávka.

Výhodu o muže v poli však Plzeň prohospodařila. Zato Koudela jí ujel v oslabení a čarovat musel Mazanec. Lasselsberger se tlačil do útoku, ale jakoby mu vlastní snaha bránila v přesnějším provedení. V polovině třetí třetiny se od bránících domácích odpoutal Michal Protivný, kterého před rozhodnutím utkání zastavila až Mazancova lapačka. A v dvaapadesáté minutě bylo vyrovnáno! Jakub Culek za brankovou čáru doklepl puk vyražený po Růžičkově střele. Pak si své diskutabilní dvě minuty za sekání odjel odsedět Marek Hrbas a pro modrobílé nastaly krušné chvíle, které ale bez úhony přežili, a mohli tedy stále přemýšlet o rozhodnutí v zakladní hrací době. A podařilo se. Dvě minuty a čtyřicet vteřin před prodloužením korunoval svůj skvělý celozápasový výkon Jakub Jeřábek skvostnou individuální akcí, kterou završil střelou přesně pod víko. Domácí si pracně nabitý výsledek pohlídali a mohli se radovat z prvního krůčku do semifinále!