Neproměňovali jsme šance a prohráli, ví Martinec

Třinec/Plzeň - Junioři HC Lasselsbergeru Plzně do Třince odcestovali již den předem, aby na druhý zápas čtvrtfinálové série měli potřebnou přípravu. V první třetině samotného střetnutí se zdálo, že jim plán o postupu vyjde, ale domácí se oklepali a nakonec utkání otočili. Bek Lukáš Martinec největší problémy týmu viděl v disciplinovanosti a proměňování šancí. "Kdybychom po první třetině vedli 4:0, mohlo to být jinak," tvrdí.

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň

3:1
0:1, 1:0, 2:0

Branky a nahrávky: 23. Mičula (Zeliska), 47. Samiec, 56. Mičula (Pánik) - 10. Kubalík. Vyloučení: 8:9 + Hoďa (TRI) 10 min.. Využití: 1:0. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

HC Oceláři Třinec

O. Raszka (Boška) - J. Toman, Kania, Špaček, J. Raszka, Kaďorek, Říman, Vojta, Hoďa - Capcara, Hamrozi, M. Toman, Palička, Oánik, Potoček, Lucák, T. Martyčák, Ostřížek, Mičulka, Zeliska, Samiec.

HC Škoda Plzeň

Francouz (Rückl) - Martinec, Hucl, Šustr, Zeman, Rutta, Špiler - Jindra, Novák, Kocman, Sýkora, Pitule, Trojan, Kovář, Benedikt, Vild, Kubalík, Lev, Šimek, Šimán, Kořínek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 35 3 32 91,43 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jiří Benedikt 0 0 0 -1 2
Jan Hucl 0 0 0 0 2
Petr Jindra 0 0 0 0 2
Jakub Kocman 0 0 0 -2 0
Jakub Kořínek 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Tomáš Kubalík 1 0 1 1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Lukáš Martinec 0 0 0 0 2
Karel Novák 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 -2 0
Jan Rutta 0 0 0 0 2
Miloš Sýkora 0 0 0 1 0
Miroslav Šimán 0 0 0 0 4
Martin Šimek 0 0 0 0 0
Radek Špiler 0 0 0 -2 2
Andrej Šustr 0 0 0 0 0
Martin Trojan 0 0 0 0 0
Martin Vild 0 0 0 0 0
Petr Zeman 0 1 1 1 0

komentář

Domácí prohrávali v sérii 0:1 a byli si velmi dobře vědomi, že nic jiného než vítězství v tomto utkání brát nemohou. Hned v úvodu se prokličkoval Pánik před Francouze, celou situaci se snažil ještě vyšperkovat přihrávkou na Potočku, ale plzeňský gólman se překvapit nenechal. Hosté o sobě dali vědět díky Lvovi, ke kterému se dostala vyražená střela Jindry, ale i Raszka ukázal svoje kvality. V páté minutě putoval za katr Jiří Benedikt, a první přesilovou hru tak získali Oceláři. Vytěžili z ní pouhou jednu zajímavou akci, když se Kania proháčkoval před branku, ale se střelou neměl Francouz problémy. A když Lasselsberger přečkal bez úhony další oslabení, udeřil. Tomáš Kubalík se dostal do brejku a jeho střela rozvlnila síť Raszkovy branky. Zvýšit mohl Kocman, ale Kania mu nedal dostatek prostoru. Dobrou příležitost pak měl i Lev, avšak v početní výhodě přestřelil. Za domácí se ozval Samiec, ale na plzeňskou brankářskou jistotu si zdaleka nepřišel. Třetina skončila vyloučením Tomana, a tak hosté měli zajištěno, že do té druhé naskočí s dobrými vyhlídkami.

Ale hned po osmadvaceti minutách zahrozili domácí, kterým se opět povedl vstup do dvacetiminutovky. Samiec s Pánikem ujížděli dva na jednoho, ale druhý jmenovaný se svým pokusem neuspěl. Francouz se vytáhl pak i proti Kaniově střele, ale již se mu tak nevedlo o půl minuty později. To Zeliska našel při vyloučení Rutty zpoza branky úplně volného Mičulu, který pohodlně srovnal. V sedmadvacáté minutě se k sólu už už nadechoval Kubalík, ale na poslední chvíli zasáhl obětavě třinecký obránce Hoďa. Z protiútoku vyzkoušel Pánik Francouzovu pozornost, ale hostující gólman se nachytat nenechal. Po polovině zápasu se připomněl aktivní Lev, jeho pokus však s problémy vykryl Raszka. Hned nato opět Lasselsberger nechal otevřená zadní vrátka a Potočka se Samiecem se ocitl v nájezdu dvou na jednoho, ale slovenský kapitán Ocelářů pálil jen do Francouzových betonů. Ve čtyřiatřicáté minutě se po chybě domácích beků dostal do šance Miroslav Šimán, proti němu však zazářil Raszka. Po střele byl plzeňský útočník sražen k ledu, což vyvolalo menší rvačku, za kterou ale byly týmy oceněny stejným dílem – za katr putovali Toman i Šimán. Dvě a čtvrt minuty před druhou sirénou vedle sebe na trestnou lavici usedli Špiler a Martinec, a Oceláři hráli celých 64 sekund výhodnou přesilovou hru pěti proti třem. Až na pokusy Hoďi a Zelisky se jim však nepovedlo modrobílé vystrašit.

Nepříliš útočné pojetí hry a vyčkávání na hrubku soupeře, to předvedla obě mužstva v úvodních minutách třetí části. Za hosty to zkoušel Lev, za domácí se nesměle ozval Zeliska s Ostřížkem. Ale pak přišla velmi smolná chvilka pro Lasselsberger, Samiec nahazoval z levého kruhu na branku a bránící Pitule nechtěně puk srazil za záda vlastního gólmana. Hostující celek se pak začal pochopitelně tlačit více dopředu a o to se zvětšil prostor pro rychlonohé Třinecké. V jednapadesáté minutě se do brejku dostal Potočka s Pánikem, prvně jmenovaný puk svému spoluhráči nepůjčil a vyzkoušel střelu. Ta neměla šanci na úspěch. Velkou příležitost pak získali i modrobílí, když si na dvě minuty odešel odpočinout Toman. Ale i přes optický tlak se nedokázali prosadit. V pětapadesáté minutě se krásný hokejový okamžik povedl domácímu Zeliskovi. Na modré si počkal na přihrávku, dokázal si Francouze položit, ale síly mu pak již nezbyly na to, aby zvedl puk nad brankářovo rameno. Nedáš, dostaneš. V čase 56:00 sebral definitivně vítr z plzeňských plachet Lukáš Mičula, který se tak do sítě západočeského týmu trefil v utkání podruhé, zakončil perfektně sehranou brejkovou situaci dva na jednoho. Lví podíl měl na zlomové brance i přihrávající Pánik. Půl minuty před vypršením základní hrací doby se ke korigování nadechla i Plzeň, která díky faulům Kanii a Vojty hrála přesilovku pět na tři. Poslední šanci však spálil u pravé tyče Trojan. Plzeňští tak nevyužili mečbol a série se stěhuje znovu na západ Čech, kde oba celky potřetí změří své síly již v pátek.