PLZ - ZLN 6:2 - Parádní vstup do sezóny!

Plzeň - Dlouhé čekání skončilo a v Čechách, na Moravě i ve Slezsku opět duní hokejové mantinely. V úvodním extraligovém kole přivítali hokejisté plzeňského Lasselsbergeru tým HC RI OKNA Zlín. Úvod utkání byl poznamenán dlouhým oslabením po faulu Michala Dvořáka, ale modrobílí si věděli rady. Přesilovku Zlína ubránili a pak spustili gólovou smršť. Po necelých 14. minutách a třetí brance vyhnali z brankoviště Igora Murína, stejný počet branek inkasoval i jeho náhradník. V útoku Plzně se nejvíce činil Jakub Šindel, který si za gól a 2 nahrávky připsal hned tři kanadské body.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

6:2
3:1, 2:0, 1:1

Branky a nahrávky: 10. Straka (Vampola), 12. Šindel (Pácal, Vlasák), 14. Adamský (Šindel), 32. Vampola (Dobrovolný), 32. Fabuš, 44. Důras (Vampola, Šindel) – 13. Záhorovský (D. Nosek), 53. Köhler (Balaštík, Galvas) Rozhodčí: Hodek – Bejček, Kalivoda. Vyloučení: 6:10, navíc Dvořák 5 min. a do konce utkání, Vampola (oba Plzeň) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 6479. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 6:1, 6:2.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Redlihs, Čakajík, S. Hudec, Cartelli, Pácal, Dobrovolný, Dresler - Fabuš, Straka, Vlasák - Důras, Kracík, Matějovský - Dvořák, Šindel, Adamský - Kubalík, Vampola, Laš

PSG Berani Zlín

Murín (14. Biegl) - Hamrlík, Galvas, D. Nosek, Kučný, Míka, Bořuta, Vosátko, Lučka - Balaštík, Kollár, Rachůnek - Kubiš, Leška, Záhorovský - Ondráček, R. Vlach, Andrašovský - M. Pšurný, Mokrejš, Köhler

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 27 2 25 92,59 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 1 0
Václav Benák 0 0 0 1 2
Mario Cartelli 0 0 0 1 0
Martin Čakajík 0 0 0 2 0
Jiří Dobrovolný 0 1 1 2 0
Michal Důras 1 0 1 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 25
Peter Fabuš 1 0 1 0 0
Stanislav Hudec 0 0 0 1 2
Jaroslav Kracík 0 1 1 1 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 2 2
Marek Laš 0 0 0 1 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 2
Tomáš Pácal 0 1 1 1 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 0 1 1 0
Jakub Šindel 1 2 3 2 0
Petr Vampola 1 2 3 2 14
Tomáš Vlasák 0 0 0 1 0

komentář

Úvodní zápas sezóny vždy bývá trochu zvláštní. Potvrdí se forma z přípravy? Co s hráči udělá nervozita? Čím překvapí soupeř? Hc Lasselsberger Plzeň si pro svůj první zápas nového extraligového ročníku nemohl přát většího rivala. Zlínský tým pod vedením bývalého trenéra loňských vícemistrů je skutečně křest ohněm. A proto plzeňské hokejisty nastupující v trochu pozměněných dresech a bílých přilbách jistě potěšilo vřelé přivítání od domácího publika.

Ještě před začátkem 1. třetiny vhodil čestné buly dlouholetý útočník modrobílých hokejistů, plzeňský expres Bohuslav Ebermann. Poté už se však začalo doopravdy. A začalo se opravdu zostra. Hned ve 2.minutě skončilo utkání pro Michala Dvořáka, když byl vyloučen na pět minut plus do konce utkání za vražení Míky na mantinel. Zlín měl před sebou dlouho přesilovou hru. Plzeň však hrála ve čtyřech výborné a Zlín se nemohl udržet v útočném pásmu, z čehož tedy jasně vyplynulo, že dlouhá početní výhoda zůstala nevyužita. Navíc hned po návratu Kubalíka na led, který odpykával trest se dostal do velké šance Laš. Jeho střela jen těsně minula zlínskou branku. Jenže hned po vhazování plzeňské obraně ujel Vlach, byl faulován a domácí se museli bránit dalšímu oslabení. V početní nevýhodě se řítil sám na Murína Matějovský, ale neuspěl, vykoledoval si alespoň faul. No a při hře 4na4 to přišlo. Čas 9:28, číslo 28 u puku a gól. Vampola zpoza branky našel najetého Martina Straku, který jako správný kapitán ukázal, jak se dávají góly - 1:0. Od té doby Plzeň Zlín doslova drtila, hostující obrana nevěděla, kde jí hlava stojí. Šance střídala šanci. Obrovský tlak ve 12.minutě korunoval přesnou dorážkou Jakub Šindel a Murín kapituloval podruhé - 2:0. Ve 13.minutě se skóre měnilo znovu. Prosadili se tentokrát hosté. Málka překonal Martin Záhorovský – 2:1. Ani ne o minutu později sebral Šindel na vlastní modré zlínským obráncům puk, přihrál Martinu Adamskému, který v pádu vstřelil třetí plzeňskou branku a ČEZ aréna viděla, jak vypadá nefalšovaná radost - 3:0. Ve zlínské brance došlo ke změně. Murína nahradil Biegl. Jakoby tato změna hostující mužstvo povzbudila, v následující přesilovce si vypracovali zlínští hráči několik šancí. Málek však všechny kryl. Ještě v poslední vteřině se do útoku probíjel Rachůnek, jeho pokus však skončil jeho vlastním faulem.

2.třetinu začala Plzeň v početní převaze. Zlínští špatně střídali a do obrovské šance se tak dostal Kubalík. Biebl jeho střelu pokryl. Ve 24.minutě si úspěšný zákrok připsal Málek po vpádu zlínských útočníků. Hned v zápětí mohl náskok zvýšit Vlasák, publikum jen „áchlo“ nad zmařenou šancí. V následné kombinací chtěli vše napravit Kracík se Strakou, ale Biegl nastavil svůj beton puku včas. Další velkou šanci zmařil Vampola. Poté přišlo první drobné zaváhání plzeňské obrany, zlínští byli v domácím obraném pásmu v přesile, ale ani tentokrát se skóre neměnilo. V oslabení se do šance dostával Vampola, když se k němu puk odrazil od zlínského obránce, nezakončil přesně. V té samé přesilovce nebezpečně pálil Balaštík, Málek jeho pokusu nastavil levý beton. Na začátku 32.minuty ve své třetí gólové šanci přece jen Petr Vampola uspěl. Z těsně blízkosti po mírném obkroužení branky dostal puk za zlínského brankáře - 4:1. Stále ta samá minuta, na ledě elitní plzeňský útok, od mantinelu přihrává Straka a Peter Fabuš přehazuje Radovana Biegla - 5:1. Nápor Lasselsbergeru tím však zdaleka nekončí. Svírá hosty v obraném pásmu tak těsně, že ti se brání jen za cenu faulu. Ale Zlínu se povedlo v oslabení zahrozit. Rachůnek vyprášil Málkovu lapačku. Jinak se ovšem domácí z útočného pásma téměř nehnuli, puk často poskakoval na brankové čáře, za ní však nedoskákal. Ve 36.minutě ukázal velký postřeh Málek, když se stačil přemisťovat z místa na místo a ještě zasáhnout svým pověstným rozklekem proti šanci Mokrejše. O chvilku později chtěl druhý gól za zápas Martin Adamský. Jeho střela ovšem mezi tyče nezamířila. Ve 38.minutě už všichni viděli gól, ale on nebyl. Kombinace trojice Vlasák – Straka – Kracík uvedla všechny na zimním stadionu v úžas. Puk plachtil nad Bieglem ani jeden z hráčů ho však za něj přesně neusměrnil.

Na začátku 3.třetiny dostal Lasselsberger možnost přesilové hry 5 na 3. Nejprve se Plzeň nemohla dlouho usadit v pásmu, pak ale předváděla krásné kombinace. Nejprve puk nedoputoval do branky po ose Hudec – Šindel, ovšem následně dorážel Vampola, Biegl hezkým zákrokem ještě puk za záda nepustil, ovšem na druhou dorážku Michala Důraze už nestačil - 6:1. Ve 46.minutě se do akce vydal Benák. Svými kličkami zmátl všechny okolo, ovšem střela přišla trochu později, než měla a tak gól nepřinesla. Ve 48.minutě chtěl skóre zmírnit Andrašovský, Málek kryl. Plzeňáci byli při chuti i v oslabení. Moc nechybělo, aby po Strakově příhře skončila v bránce střela Vlasáka. V 52.minutě to zkoušel na Málka Záhorovský, plzeňský maskovaný muž i tento střelecký atak ustál. Bedřich Köhler ovšem už se svou přesilovkou dorážkou úspěšný byl a snížil na 6:2. Zlínské hokejisty gól nabudil a čím dál častěji byli v plzeňském obraném pásmu. Ve 45.minutě si další šanci připsal Andrašovský. Z protiútoku se rozjel sám na Biegla Straka, jeho zakončení však nebylo přesné. V následné přesilovce měl velkou možnost Benák, jenže po jejím zakončení mu nezbylo nic jiného, než vztekle prásknout hokejkou o mantinel. Plzeň utkání ani ke konci nevypustila. Ještě v 59. minutě si hráči dokázali vypracovat velmi nebezpečné šance. Už bylo celkem jedno, že se žádná neujala. HC Lasselsberger Plzeň i tak mohl slavit vítězství 6:2 nad mužstvem RI Okna Zlín a připsala si tak důležité první tři body do extraligové tabulky.