PLZ - LIB 4:3 po s. n. - Mimořádně cenné dva body!

Plzeň - Po statečném výkonu na ledě posledního extraligového mistra se hokejisté plzeňského Lasselsbergeru postavili dalšímu celku, který před sezónou avizoval útok na nejvyšší mety - libereckým Bílým Tygrům. Severočeši zatím zůstávají daleko za očekáváním a extraligovou špičku sledují z uctivé vzdálenosti. Na západočeském ledu se však prezentovali propracovanou defenzívou, kterou vyšperkovali řadou povedených brejků. Proto se hrál úporný hokej, Liberečtí si vybudovali dvoubrankový náskok, ale modrobílí jej dokázali vymazat. Do prodloužení nakonec duel poslal nejlepší hráč domácích Peter Fabuš. Nastavení však rozhodnutí nepřineslo, proto se v Plzni letos poprvé jely samostatné nájezdy. Po dramatickém průběhu rozhodla branka Jakuba Šindela ze sedmé série.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

4:3sn
0:0, 1:2, 2:1-0:0

Branky a nahrávky: 40. Šindel (Důras), 47. Vlasák (Benák, Fabuš), 53. Fabuš (Benák), rozhodující nájezd Šindel - 25. Kašpařík (Pletka, Nedorost), 28. Nedorost (Jiruš, Kašpařík, 48. Moravec (Kašpařík). Rozhodčí: Minář, Levonen – Barvíř, Blümel. Vyloučení: . Využití: . V oslabení: . Diváci: 7 424. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 4:3.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Smrek, Čakajík , S. Hudec, Cartelli, Pácal, Zápotočný, Dresler - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Kracík, Matějovský - Vampola, Šindel, Adamský - Kubalík, Kovář, Laš

Bílí Tygři Liberec

Hnilička - Moravec, Jiruš, Zíb, Modrý, Žabka, Derner, Hunkes, Jareš - Nedorost, Kašpařík, Pletka - Bartovič, Podkonický, Šachl - Vantuch, Dušek, Špaček - Klimenta, Rapáč, Blatný

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 65 35 3 32 91,43 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 2 2 1 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Martin Čakajík 0 0 0 -1 2
Jan Dresler 0 0 0 -1 2
Michal Důras 0 1 1 -1 0
Peter Fabuš 1 1 2 1 0
Stanislav Hudec 0 0 0 -1 2
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 2
Tomáš Kubalík 0 0 0 -1 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 -1 2
Tomáš Pácal 0 0 0 -1 0
Peter Smrek 0 0 0 1 2
Martin Straka 0 0 0 1 0
Jakub Šindel 2 0 2 0 0
Petr Vampola 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 1 0
Daniel Zápotočný 0 0 0 0 0

komentář

Vojtěch Honzík - Zápas začal velice svižně a již po deseti vteřinách hry měl po příhře Straky na pravý kruh gól na hokejce Benák, jeho pokus minul pravou tyč o centimetry. O dalších pár minut později se Straka prosmýkl mezi dvěma obránci, ale nezakončil, nýbrž přesně našel najetého Vlasáka, kterého fantasticky vychytal Hnilička, který po svém uzdravení opět dostává přednost před Fikrtem. Poté se osmělili i hosté, když se do brejku hnal Šachl, ale o puk přišel. Domácí se však touše nezmocnili, protože se ho hned ujal Podkonický, sám před Málkem neuspěl. Krásnou akcí se pak prezentoval elitní útok Plzně, když po příhrách napříč útočným pásmem zakončoval osamocený Fabuš, ale Hnilička se dnes jevil v dobrém světle. Liberec poté přečkal i oslabení, protože v největší šanci selhal Vampola, který sám před ležícím brankářem Tygrů nedokázal zvednout puk. A protože si ani Tygři v přesilové hře nepočínali zrovna nejlépe, skončila úvodní dvacetiminutovka bez branek.

První dvě minuty prostřední části se Plzeňáci museli bránit, ale úkol splnili na výbornou a Čakajíkův hřích z předešlého dějství byl zapomenut. Následně už zvedali hosté ruce nad hlavy, když pálil Hunkes a dorážel Kašpařík, ale Málek předvedl fantastický zákrok. Jenže o chvilku později už stejný hráč propasíroval mezi betony domácího gólmana příhru Pletky - 0:1! Vzápětí hrála Plzeň přesilovou hru a elitní formace téměř celé dvě minuty trápila čtyři Tygry, ale v gólové šanci postupně selhali Fabuš, Kracík i Straka. Jen co se hosté ubránili, udeřili. Kašpařík se proháčkoval až před Málka, ale ani nadvakrát neuspěl. Jeho dílo dokonal Nedorost, který si najel z druhé vlny a nechytatelně zavěsil - 0:2! A pro domácí mohlo být ještě hůře, protože v početní výhodě nastřelil Zíb břevno. Lasselsbergeru se také v početních výhodách dařilo, ale vždy chyběly centimetry. Třeba když pálil Šindel z levého kruhu, Hniličkovi puk propadl, ale Vampola, ač tísněn, netrefil prázdnou branku. Poté zkoušel své štěstí Vlasák z prostoru mezi kruhy, střela jen těsně minula levou tyč. Na ledě se poté začalo přiostřovat, protože, ač pískala čtveřice sudích, přehlížela fauly na obou stranách. Když už se viděli Tygři s pěkným náskokem v kapse v šatně, udeřil z ničeho nic jedenáct vteřin před druhou sirénou Jakub Šindel, kterého zpoza branky našel Důras - 1:2!

Domácí vstoupili aktivně i do poslední části hry, když Vlasák na sebe navázal tři protihráče a naservíroval před branku volnému Fabušovi, toho opět vychytal skvělý Hnilička. Velké manévry poté rozpoutala v útočném pásmu Strakova formace, ale v největší šanci z mezikruží pálil Vlasák jen do boční sítě. Jeden a půl minuty dlouhá dvojnásobná se naskytla Plzni ve 45. minutě a to se zahazovat nesmí. Domácí tak dlouho bušili na vrátka, až Hnilička propustil dorážku Vlasáka – 2:2! Radost ale netrvala dlouho. Ještě v oslabení nahazoval puk na branku Moravec po buly od modré, Málek měl dokonale zakrytý výhled a hrstka hostujících fans měla opět důvod k radosti - 2:3! Plzeň mohla brzy odpovědět, ale Straka sám před Hniličkou neuspěl. Sedm minut před koncem základní hrací doby se dorážkou prosadil v ponechané výhodě Peter Fabuš, ale hosté pravděpodobně správně cítil křivdu, protože branka padla až po odpískání - 3:3! Velké drama nastalo minutu a půl před třetí sirénou, kdy byl za sekání vyloučen Matějovský. Domácí se ale semkli, ač svíráni ve své třetině, nedovolili svému soupeři ohrozit Romana Málka, rozhodnout mělo prodloužení…

Čtveřice rozhodčích svůj ‘‘výkon‘‘ v utkání dovršila v úvodu nastaveného času, když nevěděla a musela se radit s pořadateli, zda bude Plzeň zbývající část trestu bránit ve čtyřech nebo ve třech. Domácí se nakonec ve třech ubránili a následně mohl rozhodnout Pácal, ale pěknou příhru na střelu z první od Straky nevyužil, když jeho dělovka jen těsně minula levou tyčku. Na řadu v závěru přišly i nájezdy, protože oba týmy se snažily hlavně neudělat chybu.

Jako první se ujal exekuce hostující Pletka, ale rychlou střelou mezi betony Málka nepřekonal. Neujal se ani pokus Šindela, který si sice Hniličku položil, ale nepřhodil jeho beton. Následně se prezentoval Nedorost střelou mimo a Vlasák do břevna. Když neuspěl ani Bartovič, kterého skvěle vybruslil Málek, bylo vše na Fabušovi, který ale svůj pokus poslal jen do betonů Hniličky. Další nájezd už vyšel Vlasákovi na výbornou, když stejně mířenou střelu na lapačku poslal tentokráte do šibenice. Bartovič si poté položil plzeňského gólmana a zavěsil pod břevno. Vlasák se poté vydal k další exekuci, ale střelou mezi betony neuspěl. Tyčka následně zazvonila Podkonickému. Hnilička neměl moc práce proti Fabušovi, který svůj pokus nasměroval jen do betonů. Když pak Pletka minul, dala by se nervozita na stadiónu krájet. Jakub Šindel se pak vydal vstříc své slávě a zavěsil podobně jako Vlasák nad lapačku Hniličky. Když pak Podkonického pokus jen těsně minul tyčku branky Romana Málka, mohly tisíce fanoušků začít slavit naplno.