PLZ - LIT 1:2 - Plzeň klopýtá a klopýtá...

Plzeň - Ve 20. extraligovém kole chtěli hokejisté plzeňského Lasselsbergeru zlomit nepříznivou sérii a po dvou porážkách vrátit do domácí ČEZ arény znovu radost z vítězství. Modrobílým nelze upřít snahu a bojovnost, ale ta sama o sobě někdy nestačí. V bojovném utkání šli sice Západočeši do vedení, ale pak už střílel jen Litvínov. V prostředním dějství nejprve vyrovnal a když už všichni začali pomalu přemýšlel o prodloužení, rozhodl opakovanou střelou o majiteli tří bodů František Lukeš.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

1:2
1:0, 0:1, 0:1

Branky a nahrávky: 6. Dvořák (Kubalík) – 23. Hübl (Kubinčák), 56. Lukeš (Reichel). Rozhodčí: Kubeš – Bejček, Prchal. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 7 095. Průběh utkání: 1:2.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Pácal, Čakajík, S. Hudec, Cartelli, Redlihs, Smrek - Důras, Straka, Vlasák- Fabuš, Vampola, Kracík - Adamský, Šindel, Matějovský - Dvořák, Kubalík, Laš

HC Verva Litvínov

Franěk - Šlégr, Kubát, Kroupa, Švarný, Walter, Punčochář, O. Poživil, Skuhrovec - Jánský, Reichel, Lukeš - Kubinčák, V. Hübl, Jenáček - J. Černý, Branda, Trávníček - Bahenský, Heinisch, Zíma

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 41 2 39 95,12 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 0 0 0 0
Mario Cartelli 0 0 0 -2 2
Martin Čakajík 0 0 0 0 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 1 0 1 1 0
Peter Fabuš 0 0 0 -2 0
Stanislav Hudec 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Tomáš Kubalík 0 1 1 1 0
Marek Laš 0 0 0 1 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 -1 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 1 2
Peter Smrek 0 0 0 1 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 0 0 0 -1 0
Petr Vampola 0 0 0 -1 2
Tomáš Vlasák 0 0 0 -1 0

komentář

Domácí se hned v úvodu natlačili před Fraňka a Kubalík si svým pohybem vykoledoval první faul zápasu. V přesilové hře se po minutě odhodlal Benák, jinak po zbylý čas se modrobílí přihrávkami spíše zaháněli. Vynahradili si to hned v šesté minutě, kdy Kubalík tísněn dvěma obránci přenechal kotouč zadovkou Dvořákovi, a ten Fraňka bombou prostřelil. V další početní výhodě pak Vlasák pohrdl Kracíkovou nahrávkou před brankou a pálil zblízka jen do Fraňka. Další tutovku neproměnil Vampola. Na sklonku početní výhody našel ještě Matějovský přes chumel hráčů Adamského, ten také pohořel. Roman Málek musel první ošemetnou situaci řešit až ve dvanácté minutě, když finální Punčochářovu střelu schoval do lapačky. V úvodu sedmnácté minutu se na trestnou lavici posadil novic v reprezentačním dresu Vampola, domácí čtveřice podpořená jistým Málkem si počínala na výbornou. Poslední šanci úvodní třetiny neproměnilo duo Šindel, Adamský.

Úvod druhé dvacetiminutovky patřil hostům, Jaroslav Kracík neubránil Viktora Hübla, a ten zavěsil. V 27. minutě z modré čáry našel Kracík Fabuše, slovenský útočník však nezvládl zároveň otočku a střelu, takže byl Franěk bez práce. O minutu nato našel parádní přihrávkou Straka Redlishe, jenž ani nadvakrát ale nebyl úspěšný. Z protiútoku zahrozili hosté a Plzeňští jejich aktivitě čelili faulem Cartelliho. Zíma pak pořádně vystrašil zaplněné ochozy. V pětatřicáté minutě si Petr Vampola vykoledoval čtyřminutovou přesilovku za „krvavý“ Jenáčkův faul. A paradoxně nejkrásnější hokejový moment se odehrál v plzeňském obranném pásmu, když Kubát projel jako nůž máslem plzeňskou obranou a ztroskotal až na Málkovi. Čtyři minuty byly v plzeňském provedení opravdu nekoukatelné, za celý drahný čas si domácí nevytvořili souvislejší tlak. Až v poslední minutě druhé třetiny Západočeši opravdu zahrozili. Ale Adamský nepřekonal z těžkého úhlu ležícího Fraňka.

Hned ve 42. minutě pálil ostře Hübl, Málek byl ale pozorný. To na druhé straně se děly věci. Straka uvolnil Vampolu, ten však nebyl přesný, a Franěk si tak mohl zhluboka oddechnout. Hosté se pak pořádně osmělili a Málek jen nevěřícně kroutil hlavou, jaké minely to musí po svých spoluhráčích napravovat. Franěk se musel také činit, dobře vyjetý pak ztlumil Strakovu bombu. Dětinskou chybu pak vyrobil mazák Šlégr, když si Vampolu rukama obhodil kolem těla, a Plzeň tedy měla další výhodu o muže v poli. Jenže domácí se opět v přesilovce spíše hledali, pouze Mario Cartelli připomenul omílanou první pozici ve vstřelených brankách a vystřelil. Avšak pouze od modré. početní výhodu si zahráli i hosté, pykat odjel Redlish a Málek pak nevěděl, kde mu hlava stojí. Zvláště Jenáček se snažil odčinit svůj čtyřminutový prohřešek. Přesto se Lasselsberger i s dávkou štěstí ubránil. Ale Litvínov se pak přeci jen radoval, v čase 55:41 vstřelil druhý gól Severočechů Lukeš. Plzeň toužila po vyrovnání, odvolala i Málka a Tomáš Pácal mohl s výsledkem něco udělat. K nelibosti modrobílých příznivců ale nebyl úspěšný. Necelou minutu před koncem ještě fauloval Trávníček, a Lasselsberger tedy hrál v šesti proti čtyřem. Pro Litvínov to nakonec byla spíše výhoda, jelikož jejich vyhazování přes všechny čáry nebylo zakázaný uvolněním. Plzeňské trápení se tak opět po těsné prohře prohlubuje.