PLZ - LIB 6:1 - Série porážek přerušena, Bílí Tygři neutralizováni během dvaceti minut!

Plzeň - Po reprezentační pauze se znovu rozbíhá O2 extraliga. Hokejisté plzeňského Lasselsbergeru přivítali na svém ledě neoblíbeného soupeře ze severu Čech - liberecké Bílé Tygry. Utkání však mělo nečekaně jednoznačný průběh. Modrobílí svému soupeři nastříleli v první části pět branek, zaskvěl se především kapitán Martin Straka , který obstaral plnou polovinu domácích branek!

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

6:1
5:1, 1:0, 0:0

Branky a nahrávky: 5. Straka (Fabuš, Benák), 16. Straka (Kracík, Vlasák), 17. Straka, 18. Vlasák (Pácal), 20. Adamský, 37. Vampola (Kovář) – 13. Zíb (Modrý). Rozhodčí: Mikula – Chytil, Bryska. Vyloučení: 7:14. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6 340. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 6:1.

HC Škoda Plzeň

Altrichter - Benák, Smrek, Cartelli, Pácal, Dresler, S. Hudec - Vampola, M. Straka, Vlasák - Fabuš, Kracík, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Dvořák, Kovář, Laš

Bílí Tygři Liberec

Hnilička (21. Fikrt) - Moravec, Jiruš, Zíb, Modrý, Hunkes, Žabka, Kajínek - Nedorost, P. Nedvěd, Pletka - Šimánek, Kašpařík, Podkonický - Klimenta, Plodek, Víšek - Vantuch, Pabiška, Blatný - Šachl

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Martin Altrichter 60 29 1 28 96,55 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 1 2
Václav Benák 0 1 1 2 2
Mario Cartelli 0 0 0 2 0
Jan Dresler 0 0 0 1 0
Michal Důras 0 0 0 1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Peter Fabuš 0 1 1 0 0
Stanislav Hudec 0 0 0 0 2
Jan Kovář 0 1 1 1 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 0 0
Marek Laš 0 0 0 0 2
Radek Matějovský 0 0 0 1 0
Tomáš Pácal 0 1 1 2 0
Peter Smrek 0 0 0 0 0
Martin Straka 3 0 3 0 0
Jakub Šindel 0 0 0 0 0
Petr Vampola 1 0 1 2 2
Tomáš Vlasák 1 1 2 1 0

komentář

Od ůvodního vhazování bylo na domácích hokejistech notně vidět, že chtějí co nejrychleji zapomenout na nepovedené období neúspěchů před reprezentační přestávkou. Už v 5. minutě vybuchlo plzeňské publikum nadšením poprvé, když se po precizním pasu Petera Fabuše prosadil Martin Straka a modrobílí vedli 1:0. Liberečtí však dokázali rychle odpovědět, ve 13. minutě se ve dvojnásobné početní výhodě prosadil tvrdou střelou od modré Lukáš Zíb a bylo vyrovnáno 1:1. Víc však západočeská obrana na čele s pozorným Martinem Altrichterem nedovolila. V 16. minutě se znovu tleskalo parádní přihrávce, kterou tentokráte pro Martina Straku připravil branku Jaroslav Kracík - 2:1. Začalo tak ďábelských 263 vteřin, za které Plzeňští čtyřmi zásahy zničili liberecké plány o bodovém zisku. V 17. minutě obral Martin Straka v útočném pásmu o kotouč Petra Nedvěda, nechal Milana Hniličku lehnout na led a lahůdkově si jej vychutnal - 3:1! Radost modrobílých fanoušků ještě neodezněla, když se z kraje 18. minuty bekhendovou střelou prosadil Tomáš Vlasák - 4:1! Pak se na ledě chvilku zápasilo a ke všeobecnému údivu poslal hlavní Pavel Mikula domácí do čtyř. Ani to však nemohlo plzeňský brankostroj zastavit. Ve vlastním oslabení sebral na červené puk Martin Adamský a švihem mezi betony dokonal liberecký zmar - 5:1! Severočeši si určitě hodně oddechli, když za 25 vteřin zazněla siréna.

Prostřední dějství se už odehrávalo bez Milana Hniličky, který po pětibrankovém nášupu přenechal místo mezi tyčemi Michalu Fikrtovi. Hra se sice poněkud zklidnila, opadly i podrážděné emoce, přesto se bylo stále na co dívat. Ve 23. minutě chybělo Michalu Dvořákovi jen málo k tomu, aby doklepl volný puk v brankovišti do liberecké sítě. O dvě minuty později stál na konci pohledné kombinace Plzeňských, kteří už více mysleli na krásu svých akcí, Peter Fabuš, avšak jeho zakončení nebylo z nejpovedenějších. Modrobílí i přes vysoké vedení měli na paměti, že Liberečtí už dokázali otočit nejeden ze špatně se vyvíjejících duelů. Proto pozorně bránili. I přesto se krátce před polovinou utkání plzeňské obraně vysmekl Petr Nedvěd, ale své sólo i pro faul Martina Adamského gólem nezakončil. Západočeši pak přestáli oslabení a po jeho skončení mohli navýšit skóre, ale Martin Adamský svůj druhý samostatný nájezd tentokráte promarnil. Když ani ve 34. minutě znovu zablokovaný Michal Dvořák nedokázal doklepnout puk do prázdné klece, zdálo se, že druhá třetina skončí bez branek. Pak se ale potvrdila slova Martina Straky, který v jednom z mnoho rozhovorů řekl, že je jen otázkou času, kdy se začnou prosazovat plzeňští mladíci. Jasný důkal podal v 37. minutě Jan Kovář, který vynikající přihrávkou našel volného Petra Vampolu, jenž neměl problém trefil opuštěnou svatyni - 6:1! A za tohoto stavu se šlo podruhé do kabin.

Závěrečná dvacetiminutovka se už odehrála z povinnosti, bylo zřejmé, že tentokráte Tygři síly na obrat nemají. Zpočátku sice musel své umění ukázat Martin Altrichter, když vychytal v dobrých příležitostech Petra Nedvěda, respektive Václava Pletku, ale pak se hrálo spíše před brankou Michala Fikrta. Modrobílí si však byli vědomi svého náskoku. Poslední liberecké vzepětí přišlo při vyloučení Marka Laše v 52. minutě, kdy plzeňský gólman s úspěchem vyřešil několik ošemetných situacích před svým brankovištěm. Skóre se už nepohnulo. A to ani při dvojnásobné početní převaze domácích na rozmezí 55. a 56. minuty. Plzeňští hokejisté si tak po závěrečném hvizdu mohli znovu užít zaslouženou děkovačku se svými věrnými fanoušky.