MBL - PLZ 1:2 - Plzeň veze z Boleslavi skvělé tři body a je třetí v tabulce!

Plzeň - Třetí vzájemný zápas těchto soupeřů opět skončil rozdílem jediné branky a znovu se radují Západočeši. V Metrostav Aréně se dlouho hrálo bez gólu, až v pětadvacáté minutě rozveselil Plzeňské Jan Kovář, pro kterého šlo o první extraligovou branku. Druhý gól přidal ve dvojnásobné početní výhodě Peter Fabuš. Hosté stačili snížit gólem Boháče a utkání zdramatizovali. Ale díky dnes skvěle chytajícímu Romanu Málkovi se podařilo Lasselsbergeru stav udržet a v utkání zvítězit. Plzeň se tak v tabulce posunula na třetí místo!

BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň

1:2
0:0, 0:2, 1:0

Branky a nahrávky: 44. Boháč (Holub) - 25. Kovář (Fabuš), 38. Fabuš(Smrek, Benák). Rozhodčí: Fraňo - Bláha, Kostka. Vyloučení: 8:11. Využití: 1:1. Diváci: 3 860. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

BK Mladá Boleslav

Šindelář (Jágr) – Bauer, Posmyk, Holub, Benda, Brňák, Schnabel, Mocek – Padělek, Král, Handlovský, Tomas, Nouza, Fiedler, Eiselt, Barinka, Rod, Boháč, Sýkora, Pšurný

HC Škoda Plzeň

Málek (Altrichter) – Dresler, Smrek, Pácal, Benák, Hudec, Martinec, Redlihs – Fabuš, Kubica, Šindel, Laš, Dvořák, Matějovský, Kracík, Adamský, Důras, Vlasák, Straka, Kovář

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 32 1 31 96,88 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 1 1 0 4
Jan Dresler 0 0 0 0 2
Michal Důras 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Peter Fabuš 0 1 1 1 0
Stanislav Hudec 0 0 0 1 0
Jan Kovář 1 0 1 1 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 2
Zdeněk Kubica 0 0 0 1 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 4
Tomáš Pácal 0 0 0 0 2
Jekabs Redlihs 0 0 0 1 0
Peter Smrek 0 1 1 0 4
Martin Straka 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 0 0

komentář

Ostrou střelu od mantinelu se až na konci první minuty podařilo vypálit Boháčovi, pro Málka to ovšem představovalo spíš protažení. Zhruba o devadesát vteřin později si poté na puk poprvé sáhl i Šindelář, kdy se před ním obtočil kolem domácího obránce Dvořák, zakončoval ale přímo do lapačky boleslavského gólmana. Na druhé straně o chvilku později kombinoval Král a vykoledoval si tím první faul zápasu. Boleslavští si v přesilové hře dokázali vytvořit nezbytný tlak a soupeře uzamkly v pásmu. Střela Holuba zpoza hráče se ale neujala stejně jako podobný pokus Posmyka o pár vteřin později. V zatím asi vůbec největší šanci byl potom Benda stojící před Málkem, kterému přišla přihrávka přímo na hůl, plzeňský gólman ale vytáhl skvělý zákrok lapačkou.

Po uplynutí trestu plzeňského Pácala se do úniku dostal Důras, svůj nájezd na Šindeláře ale trestuhodně promrhal, mířil totiž o dobré dva metry vedle. Krátce nato se počet vyloučených vyrovnal a početní výhoda tak čekala hostující tým. Mladoboleslavští si ale dokázali udržet své tempo hry a plzeňský útok tak působil poněkud bezzubě. Snad jedinou vážnější šanci měl Vlasák, který doslova skočil po puku, jenž se snažil dorazit za brankovou čáru, Šindelář byl ale rychlejší a touš zalehl. O dost aktivněji Lasselsberger působil ve své druhé přesilovce, kdy musel gólman domácích po střele Benáka dokonce zasahat za sebe, naštěstí pro svůj tým ale včas. Osamocenému Fabušovi před bránou zase projel puk mezi nohama.

Co do rozjezdu působil začátek druhé dvacetiminutovky hodně podobně jako ten první. Plzeň byla téměř okamžitě nucena hrát oslabení, Boleslavským se ale tentokrát v početní výhodě skoro vůbec nevedlo. Naopak se ještě Šindelář měl co ohánět, když se trochu podivně odrazil puk od mantinelu rovnou na Vlasáka a ten stanul boleslavskému brankáři tváří v tvář. V této situaci ještě Šindelář dokázal zasáhnout, o chvilku později už Středočeši takové štěstí neměli a na světě byla první branka zápasu. Jan Kovář byl pohotově připraven u pravé tyčky a v okamžiku, kdy gólman Boleslavi ležel na ledě, už neměl těžkou práci.

Na Boleslav působil obdržený gól jako ledová sprcha a živá voda zároveň. Svou následnou aktivitou si vykoledovali hned dva fauly hostujícího týmu a čekala je tak minuta hry pěti proti třem. Větší příležitost k vyrovnání si už asi Středočeši přát nemohli, plzeňská svatyně se ale ukázala být tvrdým oříškem, na který nestačila ani dělovka Posmyka od modré, ani Padělkova střela mezikruží, která rozezněla horní tyčku. Ta cinkala o pár minut později i na druhé straně po trochu kuriózní přihrávce Straky, jenž přišel o hůl, a tak kotouč na svého spoluhráče alespoň přikopl. Vlasák ovšem tuto snahu nezúročil, trefil totiž pravou tyčku Šindelářovy klece. K vyrovnání neměl ve 45. minutě daleko Nouza, který se vydal Málkovi vstříc zcela sám, ten ale opět zapracoval lapačkou. Rozhodčí se rozhodl "obdarovat" oba týmy stejně, a tak dvounásobná přesilovka čekala i hosty. Ti se jí na rozdíl od domácích chopili produktivnějším způsobem, a i když branku musel hlavní rozhodčí konzultovat s videorozhodčím, nakonec byla branka Tomáše Vlasáka uznána.

Do závěrečné třetiny šli Boleslavští s nepříjemným pocitem, že mají co dohánět. Tato dvacetiminutovka pro ně ale nezačala nijak vesele, ještě v její první minutě totiž zůstal na ledě ležet po zásahu do obličeje Padělek. Za to se sice nevylučovalo, následně ale putoval na trestnou Benák za hákování a Středočechy tak čekala už sedmá přesilovka. A tato pověstně šťastná číslovka zanesla trochu toho štěstíčka i do boleslavských řad, když střelu Daniela Boháče za záda zmateného Málka dorazil obránce Smrek. Boleslav vycítila příležitost a opět se natlačila do útoku. Možnost vyrovnání měl na holi Nouza, který objel Málkovu branku, zakončil ale mezi paži a tělo plzeňského gólmana.

Boleslavským fanouškům pořádně zatrnulo v 52. minutě, kdy sice jejich tým hrál přesilovku, hned dvakrát v ní ale naprosto propadl v obraně. Nejprve musel Šindelář vychytávat samostatný únik Straky a pár vteřin na to v té samé situaci zase Adamského. Ačkoliv byl domácí brankář v obou případech úspěšný, měl si toho potom hodně co povídat se svými obránci. V defenzívě potom Boleslav značně zaspala i o chvilku později, kdy pustila do úniku Kracíka. Za jeho podržení Schnabelem bylo nařízeno trestné střílení, ani jeho vykonavatel Vlasák si ale svou kličkou na Šindeláře nepřišel. Posledních pár vteřin Mladá Boleslav ještě zkusila hrát bez brankáře, určitá neorganizovat hry na obou stranách ale zavinila, že už se skóre neměnilo.

Ohlasy trenérů

Leo Gudas (Mladá Boleslav): "Zase jsme prohráli s Plzní o gól, letos už potřetí. Je velká škoda, že jsme nevyužili úsek čtyř přesilovek v řadě. Do třetí třetiny jsme pak vstoupili s tím, že chceme hrát důrazně před brankou a díky tomu jsme dali i náš jediný gól. Pak už jsme si ale bohužel žádnou velkou šanci nevytvořili, protože Plzeň dobře bránila."

Pavel Hynek (Plzeň): "Věděli jsme, co nás čeká. Boleslav doma hraje fyzicky náročný hokej, což se potvrdilo. Zápas jsme dobře rozehráli, po dvou třetinách jsme o gól vedli a jsme rádi, že se nám ho podařilo dotáhnout do vítězného konce. Vyzvednout bych chtěl výkon Romana Málka."