PLZ - SPA 1:4 - Střelecké trápení Plzně pokračuje

Plzeň - Diváci viděli v ČEZ aréně velmi pěkný a zajímavý hokej. K vidění byla i hromadná bitka, kterou vyhráli bijci z Plzně. Výsledek zápasu byl ale přesně opačný. Domácí sice po celý zápas udávali tempo hry a dostávali se do šancí, v koncovce ale Plzenští v posledních zápasech selhávají. Hosté naopak ze dvou šancí v první třetině vykouzlili dva góly a po zbytek zápasu už si vedení pohlídali. Naději domácích sice vzkřísil přesilovkovou trefou Benák, ale víc již hráči Lasselsbergeru nedokázali. Výhru Sparty potvrdili ještě v závěru z přesilovky Výborný a do prázdné brány Vykoukal. Plzeň se během jediného kola propadla ze 3. místa na 7.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

1:4
0:2, 1:0, 0:2

Branky a nahrávky: 31. Benák (Vlasák, Fabuš) - 4. Výborný, 6. Broš (Vykoukal), 51.Výborný (Broš, Netík), 58.Vykoukal (Hanzlík). Rozhodčí: Hodek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 7:8, navíc Dvořák (PLZ) a Koreis (SPA) 5 min + do konce utkání, Straka, Vlasák (PLZ) 10 min. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 7016. Střely na branku: 43:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Smrek, Dresler, Pácal, Redlihs, Hudec - Fabuš, Straka, Vlasák - Důras, Kracík, Adamský - Dvořák, Kovář, Matějovský - Šinágl, Šindel, Laš

HC Sparta Praha

Pöpperle - Vykoukal, J. Hanzlík, Ptáček, Gulaši, L. Procházka, Jerofejevs - Látal, Broš, Koreis - Kafka, D. Výborný, Netík - Mrňa, Langhammer, Hromas - Zykin

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 59 23 3 20 86,96 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 2
Václav Benák 1 0 1 0 0
Jan Dresler 0 0 0 -1 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 25
Peter Fabuš 0 1 1 0 0
Stanislav Hudec 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 2
Marek Laš 0 0 0 -1 0
Radek Matějovský 0 0 0 -1 4
Tomáš Pácal 0 0 0 -1 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 0 0
Peter Smrek 0 0 0 0 2
Martin Straka 0 0 0 0 10
Petr Šinágl 0 0 0 -1 0
Jakub Šindel 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 1 10

komentář

Nezvykle dlouhé a dramatické bylo první dějství dnešního zápasu. Od úvodních minut se oba celky prezentovaly útočným hokejem. Ve třetí minutě prověřil gólmana hostů Adamský, ale ten se zaskočit nenechal. O minutu později Plzeň tlačila v útočném pásmu, do šance se dostal Fabuš, který střílel z mezikruží, vzápětí byl v šanci Vlasák, který tečoval další střelu od modré. Pozorný Pöpperle ale vše vyřešil s ledovým klidem. Hned první střela Sparty skončila v síti! V čase 3:17 střílel David Výborný a stadionem to jen zahučelo. Puk změnil úhel tak, že se nevědělo, zda se puk odrazil od břevna, či od horní síťky v brance. Po dlouhé konzultaci rozhodčího Hodka s kolegou u videa se ale zjistilo, že puk opravdu skončil za brankovou čárou a Sparta vedla 1:0. V minutě páté hosté hráli první přesilovou hru. Plzeň aktivní hrou nedovolila Spartě obsadit domácí obranou třetinu, přesto se hosté dokázali prosadit podruhé. Při další rozehrávce se šikovně postavil Broš na modrou, plzeňští zadáci na něj trochu pozapomněli a sparťanský útočník překonal po přihrávce Vykoukala Málka podruhé. -0:2- Lasselsberger ale stále působil aktivněji. Střely Západočechů permanentně zaměstnávaly Pöpperleho, ale cíl nenašla ani šance Šinágla, který dostal před bránu přihrávku od Marka Laše. Následovala první vlna emocí. Vyloučený byl na deset minut kapitán Straka, který nafasoval od rozhodčího osobní trest a na ledě se přiostřilo. Bylo jen otázkou času, kdy se něco semele. V polovině třetiny se po chybě Dreslera dostal k příležitosti Netík, který se obtočil kolem branky, ale Málkův beton byl připravený. Na druhé straně chtěl zvrátit nepříznivý stav Benák, ale ani jeho ostrá střela za zády brankáře neskončila. Minuta dvanáctá a nejvypjatější moment třetiny. Domácí Dvořák se vracel na střídačku, Koreis do něj nenápadně šťouchl, ale plzeňský bojovník si nenechal nic líbit, šťouchanec mu vrátil a rukavice šly dolů. Přidali si všichni i hráči na ledě, Matějovský si vyměňoval názory s Vykoukalem, ale největší pozornost byla namířená právě na Koreise s Dvořákem. Rozhodčí už vzdali snahu odtrhnout od sebe tyto hráče a tak se celý stadion bavil jejich boxerským uměním. Oba na závěr dostali pětiminutové tresty a osobní tresty dokonce utkání. První třetina se neuvěřitelně táhla i díky častým problémům s posunutou brankou Sparty. V sedmnácté minutě Kracík prokličkoval mezi obránci, ale ani on další změnu skóre nepřivodil. A když se ani v poslední minutě neujala Vykoukalova snaha zvýšit skóre, skončila po neuvěřitelných 53 minutách první třetina.

Druhá dvacetiminutovka nabídla hned několik pohledných hokejových akcí. Ve třetí minutě poslal Adamský prudkou střelu od modré, ale Pöpperle se štěstím kotouč sklepl mezi betony. Plzeň přečkala oslabení pět na tři, přesto Sparta posílala na Málka jeden puk za druhým. Gulaši mířil jen těsně vedle, ani Hromas se neprosadil. V polovině zápasu byl doslova závar před plzeňskou svatyní, ale bez kýženého efektu. Přestávka zklidnila horké hlavy, přesto se v polovině zápasu znovu přiostřilo. K vidění byly ostré, možná až hraniční zákroky na obou stranách, které rozhodčí pouštěl. V minutě jedenácté se Plzeňským podařilo snížit. Při přesilovce úřadovala první formace a zatápěla sparťanským obráncům. Vlasák poslal zpoza branky přihrávku do chumlu před ní, kde se nejlépe zorientoval Benák a poslal puk za záda bezmocného gólmana. -1:2- . Plzeňské gól nabudil, do šance se dostal Kovář, který už měl na hokejce vyrovnávací branku, ale puk šel jen o několik centimetrů mimo poloodkrytou branku Tomáše Pöpperleho. Hrál se velmi atraktivní hokej a šance se nabízely na obou stranách. Před koncem druhé třetiny hrál Lasselsberger další přesilovku, diváci si žádali srovnání stavu, ale modrobílí zbožné přání fanoušků nesplnili. Nejblíže byl ke skórování Fabuš, který opět pálil od modré, Pöpperle však v klidu jeho střelu zlikvidoval a uklidil v lapačce.

Do poslední části vstoupila obě mužstva opatrně. Přesto Plzeň pozvolna zvyšovala svůj tlak a snažila se srovnat. Nikdo nechtěl udělat chybu a tomu odpovídala první pětiminutovka třetího dějství. Plzeň se dostala k další přesilovce, ale nikým nepokrytý Hudec mířil ke smůle Plzeňských jen nad Pöpperleho branku. V deváté minutě hrála přesilovku pro změnu Sparta a ze svých příležitostí vytěžila maximum. Modrobílé prakticky pohřbil nejlepší hráč Sparty v dnešním utkání David Výborný a v čase 50:18 potřetí rozveselil své spoluhráče a fanoušky. - 1:3 - Plzeň se nevzdávala, dál srdnatě bojovala a vytvářela si šance. Dalším emotivním momentem zápasu byla minuta dvaapadesátá. Rozhodčí vyloučil na deset minut Vlasáka, což neslo nelibě plzeňské publikum a led byl v tu ránu zasypán odpadky na protest proti výrokům rozhodčího po celý zápas . Ani absence Vlasáka Západočechy nepoložila a snažili se vytěžit ze svých šancí maximum. Výborně chytající brankář Sparty Pöpperle zneškodnil ale úplně všechno. Kovářova šance vyšla na prázdno, ani Důrasova otočky zpoza brány cíl nenašla. V posledních minutách Plzeň vsadila na vše, při přesilovce odvolala gólmana a Sparta potrestala plzeňské zaváhání. Čtvrtý gól přidal v čase 17:48 Vykoukal a uzavřel tak gólový výčet dnešního utkání.