PLZ - SLA 5:4 po prodl. - Tvrdě vybojované a hodně cenné body!

Plzeň - Ve 34. kole 02 extraligy přijeli na západ Čech hokejisté pražské Slavie. Pražané se podobně jako Západočeši po excelentním vstupu do sezóny propadají tabulkou hlouběji a hlouběji. V první třetině bylo na výkonu obou týmů znát, že ani jeden neprožívá šťastné období. Přesto šli hosté do dvoubrankového brejku. Modrobílí však v druhé třetině naprosto změnili vývoj utkání a se svým sokem srovnali krok. Přestože hned z kraje třetí části domácí znovu prohrávali, sahali ještě v 57. minutě po všech bodech. Nakonec museli vzít zavděk dvěma po trefě Jaroslava Kracíka z druhé minuty prodloužení. Podrobnosti připravujeme.

HC Škoda Plzeň - HC Slavia Praha

5:4p
0:2, 2:0, 2:2-1:0

Branky a nahrávky: 29. Matějovský (Kracík), 34. Benák (Vlasák, Straka), 49. Tomas (Vlasák, Straka), 54. Fabuš (Kracík), 62. Kracík (Smrek) - 12. Červenka (Bednář, Kadlec), 17. Hruška (Kadlec, Beránek), 44. Beránek (Hruška), 57. Beránek (Bednář, Hruška). Rozhodčí: Minář – Dřínovský, Čech. Vyloučení: 8:7 – navíc Dvořák (PLZ) a Jelínek (SLA) 10 minut. Využití: 2:2. Diváci:7 760 . Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Benák, S. Hudec, Redlihs, Pácal, Dresler, Smrek - Tomas, M. Straka, Vlasák - Fabuš, Kracík, Matějovský - Dvořák, Šinágl, Adamský - Kubica, Jan Kovář, Ludvík

HC Slavia Praha

A. Svoboda - Kadlec, Drtina, J. Novák, Žižka, Sloboda, Kolařík, - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Tomica - Micka, Kraft, Sklenář - T. Svoboda, P. Jelínek, M. Čermák - Doležal

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 61 36 4 32 88,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 0
Václav Benák 1 0 1 0 2
Jan Dresler 0 0 0 -1 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 12
Peter Fabuš 0 1 1 3 2
Stanislav Hudec 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 1 2 3 2 2
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 0 0 -1 0
Radek Matějovský 1 2 3 2 2
Tomáš Pácal 0 0 0 0 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 1 0
Peter Smrek 0 1 1 1 0
Martin Straka 0 3 3 0 2
Petr Šinágl 0 0 0 0 0
Roman Tomas 1 0 1 -1 2
Tomáš Vlasák 1 1 2 0 0

komentář

Domácí začali utkání velmi aktivně. Hned v úvodu si vytvořili šance. Největší měl v přesilovce Peter Fabuš. Slavistický gólman byl neprůstřelný. Hosté se v prvních čtyřech minutách vůbec nedostali do útočného pásma. V 7.minutě ujel slavistické obraně Tomas a rozhodčí nařídil trestné střelení. Jeho exekuce se chopil Straka. Neúspěšně. V čase 11:09 se na steč rozjel Roman Červenka a jeho střela propadla Francouzovi mezi nohama do branky - 0:1. Plzeň se snažila o vyrovnání, protože vzhledem k poměru počtu šancí a vstřelených gólů byl pro domácí tenhle stav více než nepříznivý. Ovšem místo toho přišla přesilovka sešívaných a další gól. Střelou od modré upravil skóre David Hruška – 0:2. Šance si z plzeňské strany dokázal vytvořit pouze první útok. Nic ze svého náporu ale nevytěžil. V 19.minutě se ještě vytáhl Francouz proti Červenkovi, který zůstal před jeho brankou úplně nekrytý. Na první přestávku odcházela Plzeň s dvoubrankovým mankem.

Ve 23.minutě spálil Tomas téměř stoprocentní šanci na snížení. Sám v prostoru mezi kruhy mířil pouze do brankáře Svobody. Vzápětí přišla slavistická přesilovka 5na3 a Plzeň zase měla o starost víc. Francouz vychytal nejprve kombinace Hrušky s Beránkem a hned poté znemožnil skórovat samotnému Hruškovi, tentokrát krásným zákrokem lapačkou. Plzeň hlavně díky němu dvojnásobné oslabení přežila. Ve 28.minutě připravil Straka Tomasovi další gólovou příležitost. Ale i ta zůstala nevyužita. Až v čase 28:29 zužitkoval Radek Matějovský vyhrané buly a z mezikruží střelou k levé tyči snížil - 1:2. Při další šanci Tomas v rozhodující chvíli zlomil hůl, ale jeho spoluhráči dokázali ještě rozehrát znova a Václav Benák celou akci dělovkou od modré dokonal - 2:2. Slavia ovšem nesložila zbraně. Hned po vhazování vtrhl do útoku Beránek. Francouz vytasil efektní semafor a udržel vyrovnané skóre. Zuby si na ně vylámal i Bednář, jemuž stál v cestě pro změnu beton. Plzeň byla jako znovuzrozená. Hlavně autor vyrovnávacího gólu Benák byl při chuti a vehementně Svobodu ostřeloval. Hudec se vydal přímo před bránu a zle zatápěl slavistickému gólmanovi. Také Matějovský si chtěl ještě rozšířit gólovou sbírku, ale nemířil přesně. Každopádně po druhé třetině se šlo domácím do kabiny veseleji.

V úvodu poslední dvacetiminutovky dostala Plzeň možnost přesilové hry. V její polovině Redlihs střílel, Straka tečoval a zvonila tyč slavistické branky. Už v plném počtu na obou stranách musel zasahovat Francouz proti Beránkově střele přímo z buly. Jenže v čase 43:30 už napodruhé nezasáhl. Puk vyslaný Josefem Beránkem mu propadl za záda - 2:3. Ve 48.minutě hráli domácí minutu trvající přesilovku 5na3. Straka našel Vlasáka u pravé tyče, ten však mířil příliš vysoko. Přesně s návratem čtvrtého slavistického hráče se konečně prosadil Roman Tomas. Po kombinace se Strakou a Vlasákem měl snadnou práci, když zasouval puk do odkryté branky – 3:3. Po gólu byla Slavia trochu aktivnější. Kadle ani na dvakrát ale Francouze nepřekonal. Časomíra se zastavila na 53:33. Plzeň hrála přesilovku, Kracík přihrál zpoza branky Peteru Fabušovi, který seřídil mířidla přesně a Plzeň poprvé v utkání vedla - 4:3. V 57.minutě ovšem hrála Slavia přesilovou hru také. A využila ji hned po 23 vteřinách. Nejprve Francouz slavistického kapitána téměř zázračně vychytal, ovšem s dorážkou už Josef Beránek i s dávkou štěstí uspěl - 4:4. Strhnout vedení opět na svou stranu mohli domácí také v početní výhodě, ale soupeře nenapodobili, a tak šlo utkání do prodloužení.

Ve druhé minutě nastavení času udělal neuvěřitelnou hrubku Smrek, když v podstatě daroval puk Bednářovi, který se řítil sám na Francouze. Ten však nastavil betony a vykryl slavistického ostrostřelce. Rozhodnutí na svá bedra vzal tedy Jaroslav Kracík. V čase 61:52 prostřelil Svobodu a získal pro Plzeň 2 body za vítězství 5:4 v prodloužení.