LIB-PLZ 3:4 - Plzeňáci to dokázali, dobyli Liberec!

Plzeň – Modrobílí potvrdili, že se jim letos na ledě soupeřů daří a vůbec poprvé v historii získali v Tipsport Areně všechny body! Vysokou cenu však zaplatili zraněním Fabuše, kterého po odehrání puku zbytečně fauloval Žabka. Plzeňský forvard opustil led na nosítkách, Žabka vyfasoval trest do konce utkání. Člen první plzeňské formace je druhým hráčem v řadě, který nedohrál zápas po ataku v doupěti Tygrů. Třetí sirénu neslyšeli ani Redlihs s Šachlem, kteří se porvali po ataku na hostujícího gólmana. Ten, i se zbytkem mužstva, mohl být rád, že vypjatý závěr zvládl bez další újmy na zdraví.
Podrobnější informace o zranění Petera Fabuše naleznete v sekci "Aktuality"

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

3:4
1:1, 0:3, 2:0

Branky a nahrávky: 3. Zíb (Jiruš, Pletka), 46. Dušek (Bartovič), 54. Kašpařík (Nedorost) - 7. Fabuš (Matějovský, Kracík), 26. Benák (Vlasák), 28. Vlasák (M. Straka), 31. Redlihs (Dvořák, Kracík). Rozhodčí: Fraňo - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:8, navíc Žabka, Šachl(LIB) - Redlihs (PLZ) všichni 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 7500. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 3:4.

Bílí Tygři Liberec

Fikrt - J. Moravec, Jiruš, Zíb, Harant, Modrý, Holub, Žabka, Derner - Nedorost, Pabiška, Podkonický - Pletka, Kašpařík, Vantuch - Bartovič, Blatný, Šachl - Klimenta, Plodek, Dušek

HC Škoda Plzeň

Francouz - Dresler, Smrek, Pácal, Benák, Hudec, Redlihs, Martinec - Vlasák, Straka, Tomas - Matějovský, Kracík, Fabuš - Ludvík, Kovář, Adamský - Dvořák, Šinágl, Kubica

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 47 3 44 93,62 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -2 0
Václav Benák 1 0 1 2 2
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 1 1 1 2
Peter Fabuš 1 0 1 0 0
Stanislav Hudec 0 0 0 2 6
Jan Kovář 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 2 2 1 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 0 0 -1 0
Radek Matějovský 0 1 1 1 2
Tomáš Pácal 0 0 0 -2 0
Jekabs Redlihs 1 0 1 0 25
Peter Smrek 0 0 0 0 2
Martin Straka 0 1 1 3 0
Petr Šinágl 0 0 0 0 0
Roman Tomas 0 0 0 0 2
Tomáš Vlasák 1 1 2 2 0

komentář

V posledních týdnech bezzubá Plzeň přijela na mrazivý sever hledat svou ztracenou formu z úvodu sezony, kdy tým poskládaný kolem vůdce Straky suverénně vévodil extraligové tabulce. V prvních minutách se ovšem zdálo, že keramikům po vstupu na led zamrzly nohy. Bruslili totiž se značným zpožděním za Tygry, a museli je tak zastavovat nedovoleně. V podstatě sám vybojoval dvojnásobnou přesilovku pro svůj celek Lukáš Pabiška, a když pak na led přišel i Lukáš Zíb, muselo už Francouzovi být jasné, co bude následovat. Liberecký trhač sítí napřáhl na modré čáře a mladík v plzeňské brance mohl pouze bezmocně máchnout lapačkou – 1:0.

Jenomže Liberečtí se s jedním gólem spokojili a povolili soupeři obtěžovat Fikrta, navíc ještě Jiruš klukovsky sekl Francouze do lapačky, a tak se Plzni nabídla ideální situace k vyrovnání. A přesilovkové komando hostů neváhalo. Zmatků v soupeřově defenzivě využil Peter Fabuš, když si v předbrankovém prostoru dovolil blafák do prázdné brány – 1:1.

Od tohoto momentu se Liberečtí dostali do herní agonie, která se velmi podobala té z duelu MS do 20 let mezi Českem a Kanadou. K vidění byly hlavně individuální zkraty a zmatená hledání kotouče. Na dlouho jediným světlým momentem se stala tyč, kterou měl svou tečí Modrého střely na svědomí Kašpařík. Jí už ovšem předcházely storprocentní šance Straky a Vlasáka, neúspěšní byli jen kvůli své špatné mušce. To vše byla ale pouze předzvěst další části...

V ní se Bílí Tygři předvedli pouze ranou Bartoviče do prázdné brány, ta však nebyla po Francouzově přískoku úspěšná, a tak začali kralovat hosté. Nejprve Vlasák jako pravý vladař zavezl v oslabení puk do pásma, přečkal vlnu přejiždějících šelem a naservíroval gólovou přihrávku z druhé vlny najíždějícímu Václavu Benákovi. Čtvrtý nejproduktivnější bek extraligy si vychutnal Fikrta a dostal Plzeň do vedení – 1:2.

Demoralizovaní Tygři ale nejenže, že nedokázali v načaté přesilovce vyrovnat, či alespoň dostat protivníka pod tlak, oni svou početní výhodu odehráli ve vlastní, popřípadě ve střední třetině a nakonec po návratu Matějovského potřetí inkasovali. Zaváhání Zíba na modré potrestal Straka, když autora první branky obral o puk a v nájezdu dva na jednoho zařídil trefu pro Tomáše Vlasáka - 1:3.

Čtvrtý kopanec do už napůl mrtvého tygřího těla pak přidali Západočeši za další tři minuty, kdy v ponechané výhodě po nespočtu předcházejících pokusů zasáhl cíl Jekabs Redlihs. Liberečtí hokejisté se v pěti pouze točili před brankovištěm, a lotyšský obránce tak měl snadnou úlohu ke skórování – 1:4.

Děs Liberce v prostřední části dokonal Žabka, jenž v devětatřicáté minutě srazil u hrazení Petera Fabuše a obdržel trest do konce zápasu. Plzeňský útočník zase obdržel lékařskou zprávu v nemocnici, kam byl kvůli zranění kolena okamžitě převezen.

V přestávce mezi třetinami musel trenér Pešán zřejmě ryčet na své svěřence silou hurikánu. Bílí Tygři totiž lehce odbránili zbytek z pětiminutového Žabkova trestu a pak sami udeřili! Bartovič si za brankou pohrál s pukem a po předávce Antonínu Duškovi se domácí mohli radovat. Mladý útočník totiž z nulového úhlu propasíroval kotouč za špatně postaveného Francouze – 2:4.

Modří se za silného povzbuzení ze strany fanoušků vrhli na Plzeň a všemi prostředky se snažili o vstřelení kontaktní branky. A i když se tradiční průnik Bartoviče nesetkal se šťastným koncem, Libereckým se to nakonec povedlo. Vše předznamenala bitka, po níž byli penalizováni do konce utkání Redlihs a Šachl a která vzbudila emoce nejen na ledě, ale i mezi fanoušky. Bílí Tygři zanedlouho přidali třetí gól. Zasloužil se o něj Nedorost, když vypálil ránu, kterou Francouz neudržel, a usnadnil tak Pavlu Kašpaříkovi práci, jemu již zbávalo jen posunout puk o pár centimetrů za brankovou čáru.

Ač se Liberečtí snažili, další gól už přidat nedokázali, a Plzeň se tak díky skvělé druhé části mohla radovat ze tří bodů.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Liberec): "Utkání bylo velice emotivní z obou stran kvůli své důležitosti. Rozhodnutí padlo v druhé třetině při našich přesilovkách, které jsme bohužel vůbec nezvládli. Chci poděkovat hráčům, že ve třetí třetině srdnatě bojovali a snažili se vyrovnat a tím se tak trochu odvděčit našim fanouškům, kteří nás skvěle podporovali."

Milan Razým (Plzeň): "Věděli jsme o náporu domácích v první třetině a díky mladému Francouzovi v brance jsme udrželi vyrovnaný stav. Druhá třetina nám vyšla nad očekávání. Ve třetí třetině se nám nepovedla dlouhá přesilovka a domácí se dostali do tlaku. Naštěstí jsme výhru udrželi i přes někdy až všehoschopnou snahu domácích. Útočník Fabuš má zlomenou kost v kotníku, což je pro nás každopádně velká ztráta."